Kommentar
Fakta og fornuft eller følelser?
NYHETSANALYSE
En svært dramatisk uke går mot slutten etter en politisk vedtatt instruks om å stenge lokalsamfunnet vårt så å si helt ned. Er det fornuft, fakta eller følelser som ligger bak avgjørelsen?
En politisk referatsak ble løftet opp til å bli politisk sak i kommunestyret tirsdag denne uka.
Da kunne vi allerede før møtet lese i lokalpressen at ordfører Eyvind J. Schumacher kom til å gå for å stramme inn smitteverntiltakene ytterligere sammenlignet med det som ble vedtatt en uke tidligere.
Forvirringen blant oss utenforstående går ikke så mye på at innstrammingene som ble vedtatt tirsdag denne uka, var basert på den medisinfaglige vurderingen til kommuneoverlegen.
Det er bare det at den medisinfaglige vurderingen fra kommuneoverlegen så så si var kliss lik den vurderingen som ble gitt en uke tidligere. Mange sliter litt med å forstå hva den radikale forskjellen i koronasituasjonen er i løpet av en uke, så lenge kommuneoverlegens anbefalinger så å si er identiske fra den ene til den andre uka.
– Gå dit smitten skjer
Blant annet dette står i vurderingen som et politisk flertall tirsdag baserte nedstengningen av Ullensaker på:
«Epidemien øker betydelig i flere kommuner. Det er for tidlig å konkludere om de nye tiltakene i uke 44 og 45 har hatt ønsket effekt.»
«I områder der det er økende smitte er det viktig med målrettede tiltak der smitten skjer og i grupper med økt risiko for smitte.»
- I november skjer den største andel av smitten fortsatt i private hjem og blant venner (ca. 55 %).
- En av ti er smittet i utlandet, 14 % er smittet på jobb, 6 % på skolen, og 15 % har ukjent smittevei.
- Aldersfordelingen blant de som er smittet viser en topp i aldersgruppen 10-15 år, og en ny topp i aldersgruppen 30-35 år.
- Medianalderen for de smittede er 34 år. Det høye antall smittede i aldersgruppen 10-15 år skyldes et utbrudd ved en ungdomsskole, og smitte innad i familier.
- Det har så langt i høst ikke vært vesentlig smitte i de eldste aldersgruppene.
Hele rapporten til kommuneoverlegen finner du HER
https://jessheimpuls.no/jp/2020/11/18/strammer-kraftig-inn-pa-koronatiltakene/
Folk i harnisk
I sosiale medier ser vi at privatpersoner og politikere har engasjert seg i kjølvannet av vedtaket, og det var en spesiell seanse publikum overvar på kommune-TV tirsdag kveld.
For i vår verste tid som lokalsamfunn – på denne siden av krigen – så er det litt overraskende å se at administrasjonen og det politiske miljøet ikke står samlet bak et så drastisk vedtak som ble vedtatt (minus Frp sine stemmer) i kommunestyret tirsdag kveld.
Administrasjonen ønsket ikke å lukke lokalsamfunnet vårt så hardt som det politiske flertallet bestemte seg for å gjøre. Selv om flertallet her dytter kommuneoverlegens rapport foran seg som «rambukk», så kan det synes som om politikerne tar i hardere enn kommuneoverlegen kanskje antyder.
Og dette har satt fyr på kommentarfeltene i sosiale medier siden tirsdag.
Følg smittesporet?
For der kommuneoverlegen understreker at det er viktig med tiltak der smitten skjer – og i grupper med økt risiko for smitte – så kan den vedtatte stengingen se ut som grovarbeid mer enn politisk fingerspissfølelse lokalt?
Restauranter og skjenkesteder lukker dørene, kulturhuset har stengt, treningssentre stenges, kinoen stenges – og så videre. Alle er steder der det er satt inn ekstremt strenge tiltak for å kunne holde åpent, og det er ikke sporet smitte tilbake til disse stedene.
Derfor blir det tatt til orde for at dette kan se ut som politisk «grovsnekring».
Spesielt kulturarenaene våre har lagt ned en kjempejobb når det kommer til smitteverntiltak i kampen for å holde dørene åpne. Det er til å forstå at det nå hersker sinne og frustrasjon blant disse aktørene.
For det er litt som om de blir med i dragsuget i dette vedtaket som vi ikke helt skjønner hvorfor klemmer til så hardt som det gjør.
Ullent budskap
Ledelsen i Ullensaker kommune – administrasjonen og det politiske miljøet – framsto trygg og tydelig i kommunikasjonen ut til innbyggerne da koronaen rammet oss i mars i år.
Siden den gang lever vi våre liv i denne absurde hverdagen som 2020 er blitt, og vi forsøker å leve så normalt som mulig ut fra de forskriftene som gjelder.
Men der vi har vært trygge på at det ligger gode grunner bak de til enhver tid gjeldende forskrifter, så begynner vi nå å bli litt usikre på hva som egentlig ligger bak det som blir bestemt.
- Var det virkelig dette kommuneoverlegen rapporterte om at burde vedtas?
- Er ikke administrasjonen en del av beslutningen siden dette egentlig skulle være en referatsak uten politisk behandling i kommunestyret tirsdag?
- Er dette politisk strategi for å framstå som handlekraftig og ansvarlig?
- Er det akkurat dette et hardt prøvet næringsliv i alle sine fasetter og bransjer trenger nå? Det er ikke dokumentert smitte hos de institusjonene som får det knallhardt i tiden som kommer.
Disse spørsmålene melder seg etter å ha fulgt den politiske prosessen fra sidelinjen denne uka.
Ordfører Schumacher sa i kommunestyret at enten ble dette en politisk sak der, eller så ville det bli innkalt til ekstraordinært møte uka etter.
Dette vedtaket skulle med andre ord bankes gjennom uansett, men denne gangen som et rent politisk initiativ fra et politisk flertall.