Kontakt oss

Abonnenter

“Flytter” Raknehaugen til byen

Avatar

Publisert

Arbeidene med å utvikle Romsaasparken er i gang. En del av oppgraderingen blir å få på plass en miniatyr av Raknehaugen sentralt i området (PS! DETTE ER APRILSNARR).

GLEDER SEG: Plansjef Åge Vebostad og kommunaldirektør Inger Kronen Tveranger ser fram til at første trinn av Romsaasparken skal stå ferdig i juni. Dette blir veldig bra, er beskjeden.

I Ullensaker kommune er det mange baller og planer i luften, og 2022 blir året der mange viktige avgjørelser skal tas.

Blant disse planene finner vi oppgraderingen av Romsaasparken og lokalisering av et sentrumsnært museum i Jessheim by.

Og det er her byplanleggerne på rådhuset har jobbet fram en løsning de mener vil løse opp i flere utfordringer som ligger på bordet.

Løser problemer

– Romsaasparken er veldig åpen i dag, og planen er at området skal å flere soner, sier plansjef Åge Vebostad til Jessheimpuls. Han er på befaring for å se hvor langt entreprenøren er kommet i forberedelsene med det første av i alt tre trinn i Romaasparken.

– Vi har dessuten et politisk vedtak på at det skal jobbes med lokalisering av et sentrumsnært museum i Jessheim by, og ved å flytte haugen nærmere byen så blir det enklere å koble Raknehaugen på de planene vi har for museum i sentrum, sier kommunaldirektør for teknisk, idrett og kultur Inger Kronen Tveranger.

Les mer om planene for museum her:

Nytt bymuseum i bevegelse

Mindre haug

– Men Raknehaugen er 18 meter høy og 77 meter i diameter?

– Det blir selvsagt ikke en haug som er like stor som selve Raknehaugen, men vi kommer til å lage den stor nok til at den kan fungere som både ake- og skibakke samt at plasseringen av haugen er i parken vil fungere som et amfi på kommende festivaler, sier Kronen Tveranger.

BEPLANTNING: Vi ser for oss at det blir noe beplantning på haugen i Romsaasparken, men trolig ikke så mye som på den opprinnelige Raknehaugen, sier Åge Vebostad.

– Mini-Raknehaugen blir omtrent halvparten så høy som originalen, men diameteren blir en god del mindre, sier Tveranger.

– Det er allerede tegnet inn en akebakke i skråningen opp mot Gardermoveien, så denne haugen kommer til å supplere det vi allerede har tenkt, sier Åge Vebostad.

– Og så kommer den jo til å lune, for det blåser jo en god del her i byen, legger han til.

Les mer om opparbeidelse av Romsaasparken her:

Parksatsing i tre etapper

Kulturrådet bifaller

Ullensaker kulturråd er høringsinstans i saker som handler om kulturen i Ullensaker. Der er det entusiasme å spore.

Avtroppende leder i kulturrådet Rolf Baardseth har tenkt mye og lenge på hvordan byen Jessheim best kan få utnyttet Raknehaugen og dens historie.

– Da administrasjonen kom til oss og luftet disse tankene, så var det mye som falt på plass i mitt hode – og hos resten av kulturrådet, sier Baardseth.

ENTUSIASTISK: Dette er nødt til å bli bra. Nå kan vi endelig få bakt Raknehaugen inn i de fleste planer og tanker vi har for Jessheim by, sier Rolf Baardseth.

– Haugen må med

– Jeg vil ha med Raknehaugen i alt vi foretar oss jeg, og tenk bare hvor mye enklere det vil bli å sette opp Raknehaugspelet her i parken kontra ute ved Raknehaugen, sier en entusiastisk Baardseth.

– Men forankringen til det opprinnelige stedet da?

– Det går en historisk sti så å si gjennom Romsaasparken og ned til området Gropa og opp igjen mot Raknehaugen, så koblingen finnes allerede den, sier Baardseth.

– Og haugen i Romsaasparken skal lages delvis med jord fra området ved – og fra selve – Raknehaugen. Raknehaugen er jo bygget opp av åkerjord, sand og leire. Det betyr at autensiteten også blir ivaretatt, legger Baardseth til.

UTGRAVINGER: Det er tenkt å bruke noe jord og sand fra den originale Raknehaugen til haugen i Romsaasparken. Raknehaugen har vært gravd ut to ganger, her i 1939. Foto: Digitalt Museum

Har penger

Lokalpolitikerne i Ullensaker har bevilget drøyt 8 millioner kroner til første trinn av oppgraderingen av Romsaasparken, og plansjef Vebostad sier at dette tilskuddet er godt innenfor bestillingen og rammene administrasjonen har fått.

– Når skal første trinn være ferdig?

– Til bymarkeringen 11. juni, sier Kronen Tveranger.

Kommunaldirektøren kan også fortelle at kulturenheten i kommunen er i dialog med både Ullr Vikinglag (som trener i Romsaasparken hver onsdag) og folkene bak det legendariske Raknehaugspelet for om mulig få til et tablå eller to under 10-årsmarkeringen for Jessheim by.

Det har vært snakk om å sette opp igjen Raknehaugspelet, men det er foreløpig ikke kommet noe konkret fra det hold.

Kanskje den nye haugen i Jessheim sentrum kan sette fart også i de planene?

VIKINGER: Ullr Vikinglag er klare til å bli en del av innvielsen av Raknehaugen som skal opparbeides i Romsaasparken.

– Så det er egentlig bare tiden av veien hvis vi skal komme i mål til midten av juni, avslutter plansjef Vebostad.

Fakta Raknehaugen

  • Raknehaugen er Nordens største kunstig anlagte gravhaug
  • Den er 77 meter i diameter og opprinnelig 18 meter høy
  • Ifølge sagnet skulle den romme en konge som var begravd mellom to hvite hester
  • I årene 1869–1870 foretok Anders Lorange gravninger i haugen uten å finne spor etter begravelse
  • I perioden 1939–1940 ble en fullstendig undersøkelse av Raknehaugen gjennomført av Sigurd Grieg; den viste seg å være bygd av åkerjord, sand og leire
  • Ullensaker Kommune skal nå lage en replika av Raknehaugen i Romsaasparken
  • Miniatyrhaugen skal avdukes til 10-årsmarkeringen for Jessheim som by i juni i år

 

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.