Åpen for alle
Foredrag om matvareberedskap
Jessheim Rotary inviterer til foredrag om norsk matvareberedskap i vår tid. En av landets fremste analytikere innen temaet kommer til Herredshuset tirsdag.
– Norges sjølforsyningsgraden ligger i dag på 39 prosent, og det er klart dette gjør oss sårbare i forhold til mulig framtidige matvarekriser, sier Christian Anton Smedshaug i AgriAnalyse.
Smedshaug er hentet inn for å fortelle og forklare om hvor god – eller sårbar – matvareberedskapen er i Norge.
Møtet starter 18.30, og inngangsbilletten koster 100 kroner.
Intervju
Ole G. Hertzenberg har snakket med Smedshaug i forkant av møtet.
– I dag står norskprodusert korn i snitt for 33 av energibehovet vårt på kornsektoren og 28 prosent totalt som matvaregruppe. Det svært begrenset hvor mye vi kan øke kornproduksjonen. I dag har vi knapt matkornlager i det hele tatt. Derfor synes jeg at Regjeringens målsetting om tre måneders forbruk på lager innen 2029 virker noe puslete.
– Mer poteter og grønnsaker?
– I dag kommer rundt 2 prosent av energibehovet i maten vår fra grønnsaker, 14 prosent kommer fra kjøtt og 20 prosent fra melk og melkeprodukter.
– Vi kan absolutt dyrke noen mer grønnsaker og poteter. Men dette vil ikke monne. så mye på statistikken, og det forutsetter at folk vil øke forbruket vesentlig. Men det vil uansett ikke dekke proteinbehovet.
Fisk?
– Hva med fisk?
– I dag dekker fisk 2 prosent av energi- og proteinbehovet. Om vi spiser fisk de fleste dager i uka til middag, så kan andelen økes til ca. 9 prosent. Mer fisk kan med andre ord avhjelpe situasjonen sterkt i en krise, ikke minst på proteinforsyning. Men mer fisk løser ikke beredskapsutfordringen.
– Så vi kommer ikke utenom kjøtt?
– Kjøtt, og ikke minst melkeprodukter, vil fortsatt være avgjørende for både å kunne øke selvforsyningsgraden i Norge og dekke proteinbehovet.
– I hvilken grad påvirker krigen i Ukraina matvaresikkerheten i Norge?
– Krigen har ikke gitt så store problemer for uttransport av matkorn fra «Europas kornkammer» som fryktet. Den har derved gitt mindre skade på verdens matvareforsyning. Men for Norge som har en sjølforsyningsgrad på bare 39 prosent vil flere slike kriser selvsagt kunne få store negative konsekvenser, særlig om handelsveiene sperres, understreker Smedshaug.
Trumps USA
– Trumps USA?
– Jeg tror ikke «nye» Trump vil påvirke norsk matvareberedskap i særlig grad. Den enorme hjemsendelsen av illegale innvandrere som er planlagt vil først og fremst gå utover mandler, nøtter og produksjoner med stor grad av manuell arbeidskraft. I langt mindre for mekaniserte volumproduksjoner som ris, korn, potet osv.
– Et eventuelt redusert importvern vil kunne gå utover innenlands matvareproduksjon.
– Hva kan vi vente oss der ved et eventuelt regjeringsskifte?
– Jeg opplever at trykket mot mer frihandel og økt import er redusert med årene og at også FrP/H nå viser økt vilje til å opprettholde matvareproduksjon i landet, avslutter Smedshaug.
Om Jessheim Rotary
- Jessheim Rotary Klubb er del en verdensomspennende partipolitisk og religiøst uavhengig serviceorganisasjon med 1,2 millioner medlemmer.
- Formålet er å arbeide for internasjonal forståelse, vennskap og fred gjennom idealet om å gange andre.
- Jessheim Rotary består av samfunnsengasjerte medlemmer som speiler lokalsamfunnets mangfold.
- Medlemmene deler en felles interesse i å hjelpe andre og bidra positivt i lokalsamfunnet.
- Klubbens medlemmer møtes hver tirsdag kveld til klubbmøter med foredrag på Herredshuset, ute på samarbeidsprosjekter eller på besøk hos organisasjoner og bedrifter