Connect with us

Byhistorie

Fotodokumentaristen Kai

Avatar

Published

on

I tillegg til å være arvelig belastet, så er Kai Krog Halse sin fotoentusiasme til å ta på, føle på – og ikke minst se på.

Med en far og farfar som var ivrige fotografer, så har fotointeressen alltid ligget nært hjertet til Kai Krog Halse. Han bruker mye tid på jakten etter motiver, redigering av bildene samt trykke dem på papir.

– For meg er ikke et bilde ferdig før det er trykket på papir, sier Kai, som også bruker mye tid på å teste hvordan forskjellige typer fotopapir påvirker et motiv.

NATUR: Landskapet ved Hovin kirke er trolsk gjennom linsen til Kai Krog Halse. 

Tidsavtrykk

– Dumt spørsmål, men hvorfor er bilder viktige?

– Bilder må alltid sees i konteksten de er tatt, altså de forteller noe om sin samtid. Gamle familiebilder er tidsbilder som forteller oss hvordan det var. Det har aldri vært tatt flere bilder enn nå, men jeg tror forholdet mellom gode og dårlige motiver er det samme, sier Krog Halse, som fant tilbake til fotointeressen da den digitale tidsalder nådde også bildebehandlingen.

– Data har vært mitt fag, og da jeg fant tilbake til fotograferingen da bildebehandlingen ble løftet ut av mørkerommet og inn i den digitale hverdagen, sier han.

BEVISSTHET: Det må være en tanke og en bevissthet med komposisjonen av et bilde, sier Kai Krog Halse. Her er Veiberggata på Jessheim en kveld.

Bevissthet

– Er du en purist?

– Jeg mener i hvert fall at det må være en tanke bak et motiv og en komposisjon. Og jeg kaster aldri et bilde, sier mannen som i sin tid var med og startet fotogruppa i Ullensaker kunstforening. Den er høyst potent i dag, med omtrent 35 aktive medlemmer.

Det som blir borte

LES: Oskar dokumenterer det som forsvinner

– Hva er viktig i 2019?

– Her på Jessheim er det viktig å dokumentere det som kan forsvinne i morgen. Det bygges mye, og det er mye som forsvinner i nærmiljøet. Det er viktig å ta bilder av det som kan forsvinne.

SKOVLY: Slik så det ut da Skovly var i ferd med å realiseres. Dette er nyere historie som er viktig å dokumentere, sier Krog Halse.

– Men de færreste kjører ut bilder på papir lenger, og da får jo ikke folk sett de bildene og dokumentasjonen?

– Jeg tror de beste bildene vil dukke opp en eller annen gang, selv om de ligger i “skyen”.

Selv har Krog Halse rundt 5.000 bilder på sin flickr-konto, og han har vært mye rundt i byen og tatt bilder av et Jessheim i forandring. SE BILDER HER

HISTORIE: Sagabyen så slik ut en gang. Nå er det annerledes, og en hel bydel har reist seg på den gamle dampsagtomten. 

Mors dikt

– Men du har også en kunstnerisk side som fotograf?

– Jeg tror du har misforstått omfanget av akkurat det der, men jeg har laget det jeg kaller en familiebok med bilder jeg har tatt og satt sammen med dikt som min mor har skrevet gjennom et liv, sier en litt brydd trønder beskjedent.

Men faktum er at Astrid Krog Halse (1914 – 2007) ga ut 10 diktsamlinger (samt en rekke dikt i samling) med tema og motiv fra oppveksten i Meldal, Resdalen og Trollheim. Og i en alder av 90 år opplevde moren at rockebandet Gåte satte melodi til 6 av hennes dikt og spilte dem inn på CDene Jygri og Iselilja.

– Det er jo morsomt, sier Kai.

DIKT OG BILDER: Slik kan dikt og fotografier settes sammen til en helhet. 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.