Kontakt oss

Åpen for alle

Julekalender – luke #11

Øyvind Mo Larsen

Publisert

den

I dagens luke stopper vi ved et av husene som utgjør perleraden av gamle trehus i Storgata. Bygget har huset både manufaktur, skolebarn og pizza.

Vi har vår egen byhistorie og historiske bygninger i Jessheim sentrum. Tekstene i vår lille serie har vi fått tillatelse til å sakse fra det eminente heftet “Jessheim – hus og historier”.

Huset ved siden av meieriet i enden av Storgata ble bygget for Maren Furulund som manufakturforretning i 1896.

Trolig fikk hun hjelp av sin far til å etablere seg på Jessheim.

Stortingspolitiker

Faren het opprinnelig Hans Kristian Amundsen, men skiftet navn da han kjøpte gården Søndre Furulund i 1874.

Hans Furulund var en mann som fikk utrettet mye. Fra 1880 til 1888 satt han på Stortinget for Venstre, og han var medlem av Ullensaker herredsstyre i 11 år.

Portrettet hans henger også ved siden av de andre ordførerportrettene i Herredsstyresalen, han var bygdas ordfører i 7 år. Furulund hadde ord på seg til å være en dyktig bonde og hadde eierandeler i flere gårder i bygda.

Engasjert

Men pengene kom nok likevel fra industrivirksomheten han var enasjert i. En periode eide han teglverket på Døhli, og han var med på å starte Ullensaker dampsag og høvleri.

I 1897 kjøpte han gården Breivoll i Aker (i dag Oslo), flyttet dit, og anla Alna teglverk på eiendommen. Erfaringen fra driften på Døli kom nok godt med, for allerede første driftsåret produserte teglverket på Breivoll en million teglstein.

Manufaktur

Maren Furulunds manufaktur ble også en solid forretning, og var i mange tiår den største på Jessheim. Som de andre forretningsgårdene på Jessheim var dette et sted med mange funksjoner.

Marens mann, Herredskasserer Martin Bratfos, hadde kontor i et rom i gården. I 1895 ble det startet skole i to av rommene i Maren Furulunds hus. Etter noen år flyttet lærer og elever over til en mindre bygning i hagen.

Nyklassisistisk

De fleste av forretningseiendommene hadde mange bygninger, både stall, låve, stabbur og andre mindre hus. På Solheim var det en låvebygning med lager og dyrerom, et stabbur, et mindre uthus og etter en del år ble det bygget et eget hus nederst på tomten for ansatte.

På gamle bilder fra Storgata kan vi se en enkel toetasjes bygning i sveitserstil. På et tidspunkt, trolig rundt 1915, fikk Maren Furulund bygget om og utvidet denne.

Den stramme fasaden mot Storgata i nyklassisistisk stil viste at manufakturforretningen fulgte med i tiden. Trolig var det snekkermesteren Kristian Jørgensen som bygget gav Solheim dets nye ansikt.

Annonse

Copyright © 2024 Jessheimpuls AS, Storgt. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.