Kontakt oss

Folk

Fra telefonkiosk til lesekiosk

Publisert

Den gamle telefonkiosken utenfor rådhuset blir om noen uker en lesekiosk der du og jeg kan ta det du vil lese og levere det du vil at andre skal lese.

Lesekiosken er et nasjonalt litteraturformidlingsprosjekt i reg i av Foreningen !les, og prosjektet er støttet av Sparebankstiftelnsen DnB.

– Prosjektet består av å fylle 100 vernede telefonkiosker med bøker og litterær aktivitet, og vår lesekiosk blir nummer 63 av totalt 100 lesekiosker i Norge, sier Lise-Carine Holm ved Ullensaker bibliotek. Hun er bindeledd mellom Ullensaker og Foreningen !les.

Foreningen !les har mottatt tre millioner kroner i gave fra Sparebankstiftelsen til dette prosjektet. Totalbudsjettet er høyere, etter som Sparebankstiftelsen også skal bekoste oppussing og tilrettelegging av lesekioskene.

MALEN: Slik ser malen for de 100 lesekioskene ut. 

Andre på Romerike

Jessheim får Romerikes andre lesekiosk. Den første ble åpnet på Rånåsfoss i Nes i oktober i år.

Se hvor det er lesekiosker i Norge: TRYKK HER

– Men dette prosjektet er ikke i regi av biblioteket, selv om vi selvfølgelig er veldig glade for at det blir liv i den gamle telefonkiosken i sentrum, understreker hun.

Prosjektet er ment å gjøre litteratur og gode leseopplevelser til folk, og hva er vel bedre enn å nappe med seg en bok fra lesekiosken mens smårollingene boltrer seg på den nye lekeplassen like ved?

https://jessheimpuls.no/jp/2020/10/28/tar-sats-med-sentrumsplanene/

Hånd i hanske

Foreningen !les og Telenor inngikk avtale om lesekiosker i september i år, og både kiosken og bibliotekets plassering passer som hånd i hanske til det prosjektet ønsker å bidra til.

– Hvordan fyller man på med bøker?

– Håpet er at folk bidrar til å fylle opp kiosken med bøker de ønsker at skal leve videre, sier Lise-Carine Holm.

– Og da er det lov å supplere med en personlig hilsen om hvorfor du likte denne boka så godt, hvorfor den er viktig å lese eller bare en hilsen, supplerer Guro Bye-Johansen.

Det ligger også i kortene at Foreningen !les bidrar med bøker til lesekiosken.

GLEDER SEG: Vi ser fram til at lesekiosken åpner i midten av september, sier Guro Bye-Johansen og Lise-Carine Holm ved Ullensaker bibliotek.

Pusses opp

– Litt shabby foreløpig, den godeste lesekiosken vår?

– Den skal pusses opp og innredes med bokhyller, et skilt og en plate til dekorasjon og beskyttelse for vind og vær, er beskjeden Jessheimpuls får fra de involverte.

Lesekiosken skal etter planen innvies i midten av desember, på det som blir nesten på dagen ett år etter at den første lesekiosken ble åpnet på Solli Plass i Oslo.

Den gang var det daværende kulturminister Trine Skei Grande og nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre. Her på Jessheim er det ordfører Eyvind J. Schumacher som skal forestå den høytidelige åpningen om noen uker.

Copyright © 2021 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.