Folk
Går mot «døgnåpent» bibliotek
Med 150 arrangementer og 150.000 besøkende i året, så er biblioteket en gratis, rolig og sosial oase i bylarmen. Nå blir det snart «døgnåpent».
Døgnåpent bibliotek er nok en mild overdrivelse. Biblioteksjef Eli Wilhelmsen bruker uttrykket «meråpent».
– Forklar nærmere, Eli?
– Begrepet «meråpent» bibliotek betyr at biblioteket er fysisk tilgjengelig for brukere utover vanlig åpningstid, sier bilioteksjefen.
I praksis innebærer det at biblioteket er åpent før og etter vanlig åpningstid. I slik åpningstid vil det ikke være ansatte til stede for veiledning.
Selvbetjening
– Selvbetjening er et stikkordet; de siste to – tre årene har en slik ordning blitt innført ved flere bibliotek i Norge. Disse har åpent fra kl. 7.00 eller 8.00 til kl. 22.00 eller 23.00 hver dag, også på lørdager og søndager.
– Hva blir det på Jessheim og Kløfta?
– Begge bibliotekene vil være fysisk tilgjengelige mellom kl. 8.00 og 22.00. Bibliotekenes ansatte vil være tilgjengelige for veiledning til fastsatte tider. For å benytte seg av biblioteket utover ordinær åpningstid settes aldersgrense til 18 år, og må brukere skrive under på en brukeravtale.
– Etter betjent åpningstid vil dørene være låst, og brukere må benyttet et adgangskort for å komme inn. Bibliotekarealene vil være kameraovervåket, legger Wilhelmsen til.
– Når innfører dere denne ordningen?
– I løpet av sommeren.
– Fordelene med meråpent?
– Biblioteket blir mer tilgjengelig, det er selvbetjening og folk kan låne og hente bestilte bøker når det passer dem.
Gratis møteplass
– Hva er bibliotekenes funksjon i 2019, mener du?
– Biblioteket er den eneste arenaen – bortsett fra tur i skogen, muligens – som folk kan benytte helt gratis. Og i en digitalisert og elektronisk hverdag, så er bibliotekene et sted du kan gå for å møte eller se andre mennesker, sier Eli.
– Ensomhet er et problem for mange, og her er i hvert fall dørene åpne slik at man kan sitte i fred sammen med andre, men tilgangen på bøker, magasiner, aviser og – ikke minst – printer til å skrive ut dokumenter, er også viktige funksjoner for biblioteket.
150 arrangementer
– Men. 150 arrangementer høres voldsomt ut?
– Det er rimelig heftig, men vi ønsker å være en arena for diskusjon, informasjon og debatt. Og med stort og smått har vi cirka 150 arrangementer i året.
Fleksibelt inventar
Som kulturhuset, så runder 20 år nå i april.
– Hva har dere satt opp som behov i det mulighetsstudie som er laget med tanke på ombygging av bygget?
– Vi ligger jo veldig sentralt til, både her og på Kløfta. Men det vi ønsker oss er kanskje noe mer fleksibelt inventar slik at vi kan kle biblioteket slik at det passer arrangementer i lokalene.
– Alle hyller er fastmontert og kan ikke flyttes. Med mulighet for ommøblering ville vi bli et mer funksjonelt bibliotek – fra arrangement til arrangement.
– Hvordan skal folk orientere seg i arrangement-jungelen der ute?
– Vi legger ut arrangementer på vår hjemmeside og Facebook-side fortløpende. Det er mye som skjer der ute, og vi forstår at det ikke er like lett å orientere seg. Men det skjer mye spennende hos oss!