Kontakt oss

Abonnenter

Har satt farge på Ullensaker i 36 år

Avatar

Publisert

Anne Marit Fald Gården sin dedikasjon og innsats for barn og unge sin kunstinteresse i skole og kulturskole kan ikke overvurderes. I tillegg skaper hun selv kunst som får oss til å miste pusten.

Etter 36 år som kunst- og håndverkslærer ved Bakke skole på Kløfta – og de siste årene som kunstlærer i Ullensaker kulturskole – velger Anne Marit Fald Gården å takke for seg.

Hun har vært i tenkeboksen en stund, men den fargerike pedagogen har landet på (etter et visst påtrykk fra sine egne barn) at tiden for å sette punktum som lærer er kommet.

– Det er ikke med lett hjerte jeg gir meg, men samtidig så er jeg kommet til det at det er på tide å tenke litt på meg sjøl, sier Fald Gården til Jessheimpuls.

Tilfeldigheter

Utdannet i tegning, form og farge, søm, vev, tre og metall, så har Anne Marit hatt mange strenger å spille på som både lærer og utøvende kunstner.

– Jeg gikk 3-årig faglærerutdanning i kunst og håndverk fra Statens lærerhøgskole i forming på Blaker. Der møtte jeg han som ble mannen min, og vi begynte å søke jobber i området Oslo og omegn, sier Anne Marit.

Hun ble kalt inn til intervju i Ullensaker kommune, og Øyvind Straume kunne tilby både jobb på Bakke skole og rekesmørbrød på restauranten Terrassen i 1986.

Viktig fag

– Hva slags status har kunst og håndverk hatt i skolen?

– Jeg har hatt min jobb på Bakke skole, og det har vært fine år. De siste årene har kunst og håndverk blitt mer populært også, noe vi ser på TV-programmer som vises i beste sendetid.

– Hvorfor er kunst og håndverk viktig å lære?

– Det er først og fremst viktig å lære å bruke verktøy, være seg i sløyd eller tekstilforming; det er mange foreldre i dag som ikke har symaskin hjemme, så det er viktig å bli eksponert for denne type praktiske fag for elevene.

Kreativ

– Var du kreativ som barn sjøl?

– Jeg har holdt på med mye rart, og jeg jobbet nesten døgnet rundt med forskjellige ting. Jeg har laget mange kniver opp gjennom, og jeg har alltid sydd mine egne kjoler til juleball opp gjennom ungdomsårene.

– Men du maler også i forskjellige uttrykk?

– Det begynte jeg med etter hvert, og noe av grunnen til det er at det ikke tok opp for mye plass hjemme, sier Anne Marit etterfulgt av et smil.

Malerier

Anne Marit gikk i mange år og malte akvarell hos Aud Rye, som gikk for å være meget dyktig innen akvarellmaling.

– Hun var nærmest en guru, og jeg lærte veldig mye av henne.

Kurs hos blant andre Leo Schikora, og Jon Olav Hjelle, og Anne Marit har jobbet seg opp på et nivå der hun ved flere anledninger er blitt antatt til Romeriksutstillingen, en av de mest prestisjetunge utstillingene som er juryert.

Fald Gården har også hatt kurs for barn og voksne opp gjennom årene.

Stiftet maleklubben

Ullensaker kunstforening (og Ullensaker husflidslag) har en spesiell plass i hjertet til Anne Marit. Hun meldte seg inn i begge foreningene da hun bosatte seg i Ullensaker, og hun var også med og startet opp maleklubben i Ullensaker kunstforening i 2003.

– Anne Lise Østby og Leif Brenna var også sentrale personer da maleklubben startet opp.

– Og det er du som stort sett henger opp utstillinger i galleriet?

– Ja, det har blitt til det. Jeg har etter hvert fått god erfaring på akkurat det, så det er ikke så mange utstillinger jeg ikke har vært med på å henge opp i galleriet.

Synlig

– Det har ikke vært visuell kunst i Ullensaker kulturskole i veldig mange år?

– Nei, det er først de siste årene at det har vært en del av tilbudet, og jeg er glad for kulturskolen kan tilby dette uttrykket også. Vi har hatt fulle klasser, og det er mange ivrige og dyktige unge elever.

– Det har forresten vært veldig artig for mine elever å kunne bidra til store scenetepper som henger bak på scenen under oppsettinger av musikaler i Ullensaker de to siste årene. Det er fint at vi kan jobbe på tvers av grupper i kulturskolen.

Naturalistisk

– Hva er ditt favorittuttrykk?

– Jeg er nok mest glad i det naturalistiske, men jeg synes det er spennende – og vanskelig – å utforske det abstrakte uttrykket også.

– Hva venter nå?

– Jeg håper å få mer tid til å male, men jeg kommer fortsatt til å være engasjert og aktiv i kunstforeningen og maleklubben.

– Når får vi se separatutstilling med deg i Jessheim by?

– Det får tiden vise.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.