Helse
Har svar til dem som er rådville rundt kreft
Hvordan er livet etter kreften for dem som overlever eller er pårørende? Det får du vite mer om når biblioteket og kreftkoordinatoren i Ullensaker inviterer til temakveld torsdag.
Fler og fler får kreft, men antallet som overlever er stadig på stigende. Men mange må leve med sen-effekter som følge av behandlingen eller sykdommen.
– Mange må innfinne seg med at livet etter kreften blir annerledes, sier kreftkoordinator i Ullensaker kommune Linda Skartlien, som sier dette kan være utfordrende for både den som har vært kreftsyk og deres pårørende. Ifølge Kreftforeningen savner åtte av ti som behandles å høre mer om sen-effektene. Det gjør man noe med nå.
En som overlevde
19.00 torsdag blir det foredrag med Håvard Aagesen, kreftoverlever og forfatter av boka «Ingenmannsland» – og Cecilie Kiserud, spesialist i onkologi og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for seneffekter etter kreft.
I august 2009 gikk Håvard Aagesen ut av dørene på Radiumhospitalet. En knallhard kreftbehandling med stråling og cellegift var over. Testene var gode. Alt tydet på at han var frisk.
Det var en av de beste dagene i hans liv. Men det ble også begynnelsen på en tilværelse han ikke hadde kunnet forestille seg. Med en kropp han ikke kjente igjen.
«Ingenmannsland» er en fascinerende og åpenhjertig beretning om livet som kreftoverlevende – en rapport fra av en tilværelse stadig flere nordmenn kjenner på kroppen, men som vi likevel nesten aldri snakker om.
Full av humor, men også med stor ærlighet, forteller Håvard Aagesen om sin egen kreftsykdom, og kampen for å finne fram til en slags hverdag, en skjør balanse, etter at behandlingen er over.
Kreftkoordinator
– Hva vil det si å være kreftkoordinator i kommunen?
– Denne stillingen ble opprettet i 2015, og vi opplever en jevn økning av brukere, sier Skartlien, som i 2018 hadde kontakt med nærmere 200 brukere, pårørende og etterlatte i alle aldre som er berørt av kreft.
– Det er fortsatt dessverre slik at ikke alle som er berørt av kreft automatisk får informasjon om at det fins en kreftkoordinator i kommunen. Dette er en gratis tjeneste og man trenger ingen henvisning. Jeg skal være lett tilgjengelig for de som ønsker kontakt, sier hun.
Kreftkoordinatoren i Ullensaker har blant annet disse oppgavene:
- Hjelpe til med å få en oversikt over rettigheter og hva som fins av tilbud og tjenester, både lokalt og sentralt
- Samarbeider tett med andre tjenester i kommunen, spesialisthelsetjenesten, frivillige og andre aktører
- Hjelpe til med å tilrettelegge hverdagen sammen med den kreftsyke og pårørende i alle faser av sykdoms- og behandlingsforløpet, om det er før oppstart av behandling, under behandling, etter ferdig behandling eller om det er behov for lindrende behandling
- Støttesamtaler hjemme hos brukeren, på kontoret mitt eller i telefonen
- Bidra til gode rutiner og systemer for kreftomsorg – i eget hjem og institusjon
- Bidra til å videreutvikle tilbudet for kreftrammede i kommunen
- Kreftkoordinatoren holder til i Helsehuset ute ved LHL-sykehuset
Nøkkeltall – kreft 2017
Antall nye tilfeller i 2017:
- 15.443 kvinner
- 18.121 menn
Hyppigst forekommende kreftformer (antall nye tilfeller) 2017
- Prostatakreft: 4 983
- Brystkreft: 3 623*
- Lungekreft: 3 214
- Tykktarmskreft: 3 007
- Føflekkreft: 2 222
PS! Ullensaker kommune har også koordinator for rehabilitering, demenskoordinator, folkehelsekoordinator og kriminalforebyggende koordinator. Ta kontakt med Ullensaker kommune hvis du har spørsmål.