Kontakt oss

Folk

Hele Ullensakers visesanger på sokkel

Avatar

Publisert

den

Til helgen blir det høytidelig avduking av statuen av Stein Ove Berg i parken ved Kløfta gamle skole. År med planlegging og jobbing blir med det realisert.

Kunstverket – som med sokkel og motiv støpt i bronse blir to meter høyt – av den landskjente og elskede trubaduren Stein Ove Berg fra Kløfta har hatt en lang reise fra tanke til realisert statue på hjemstedet Kløfta.

VISESANGER: Stein Ove Berg på scenen med Paul Sundt fra Eidsvoll på en festival tidlig på 80-tallet. Foto: Tom Stalsberg

– Men nå realiserer vi det vi startet opp for fem år siden, sier prosjektleder Gro Holt (Kløfta Rotary), Eirik Berg og Sigmund Gundersen (viseklubben Vocus), Mari Kirsti Sørlie fra venneforeningen til Kløfta gamle skole og Gudrun Hauknes fra Kløfta vel.

Verdig plassering

De inspiserer området der statuen av Stein Ove Berg skal stå omkranset av blomsterpynt og krakker der strofer fra Berg sine sanger skal freses inn i treverket.

Tre benker skal omkranse monumentet, og ytterligere fem tenker skal plasseres rundt om på Kløfta.

– Jeg har sett bilde av benkene, og de er helt nydelige, sier en spent og stolt Gro Holt til Jessheimpuls torsdag kveld.

Prisverdig er det også at firmaet Akerhusgartneren har jobbet dugnad for å få til fundamentet der statuen skal stå.

Selve statuen blir montert i løpet av fredagen, sier Holt og kompani.

TAKKNEMLIGE: Akershusgartneren har gjort en fenomenal jobb med fundamentet, og de har gjort det så å si på dugnad, sier Gro Holt og de andre i prosjektgruppa som har jobbet med å realisere en statue av Stein Ove Berg på hjemstedet Kløfta. Lørdag skjer det. 

Tålmodig jobbing

Den jobben som Kløfta vel, Kløfta Rotary og viseklubben Vocus har lagt ned gjennom snart fem år står det voldsom respekt av.

BYHISTORIE: Vocus viseklubb ble startet på Jessheim for drøyt 50 år siden. Her ser vi Stein Storsve på bass, Vidar Gunnhildrud og Stein Ove Berg samt en ukjent lyriker i bakgrunnen.

Det er rett og slett en beundringsverdig jobb som er lagt ned av den engasjerte gjengen og publikum som har møtt opp på konserter og annet som har finansiert statuen.

– Koronaen har gjort at det har dratt ut i tid, men med tre konserter der inntektene uavkortet går til minnesmerket, så begynner vi å nærme oss fullfinansiert minnesmerke, kunne Gro Holt berette for et utsolgt Kløfta velhus under den tredje innsamlingskonserten for omtrent ett år siden.

FULLSATT: Kløfta velhus har vært fylt til randen de gangene det har vært invitert til konsert for å samle inn penger til et monument som hyller Stein Ove Berg.

Husker du denne?

Tom Lund

Bjørn Sørvang Hansen – mannen som blant annet har laget statuen av Tom Lund utenfor Åråsen stadion i Lillestrøm – er ferdig med utformingen, og i dag begynner som sagt arbeidet med å plassere statuen av Stein Ove Berg i parkanlegget ved Kløfta gamle skole.

Statuen får god plassering i det lille parkanlegget, hvor det til våren vil bli arrangert utekonserter. Det er i Stein Ove Berg sin ånd, garantert.

Se hjemmesiden til kunstner Bjørn Sørvaag Hansen ved å TRYKKE HER

Hele minnesmerket blir to meter høyt, og det er Stein Ove Berg med gitar fra livet og opp som skal stå på en sokkel av naturstein.

Hele minnesmerket blir to meter høyt, og avdukingen skjer kommende lørdag.

Vipps aktiv

Rundt 400.000 kroner er blitt samlet inn gjennom tre støttekonserter, loddsalg og annen innsamling av penger. Artistene har stilt opp vederlagsfritt, noe som også var tilfelle i søndag kveld. Da ble den siste konserten arrangert på velet på Kløfta.

Og det beste er at et fortsatt er fullt mulig å vippse et beløp for å bidra til oppløpet om fullfinansiering. Vipps-nummer er 506727 (Kløfta vel).

Det er bare å glede seg til august neste år, for da skal vi få oppleve avdukingen i parken i Kløfta sentrum.

Fakta Stein Ove Berg

PLATECOVER: Stein Ove Berg på coveret til albumet “Kommer nå” fra 1974″. Mottoet for innsamlingsaksjonen har også vært “Våren kommer nå”. 

  • Stein Ove Berg ble født og vokste opp på Kløfta
  • Som voksen bodde han på Kløfta, på Leirsund, på Årnes og i Vestre Udnes i Nes på Romerike, på Garderåsen i Fet, på Sørumsand, i Oslo og på Finstadbru i Aurskog
  • Han debuterte i radioprogrammet Søndagsposten på NRK 1. april 1971. Han gav ut åtte musikkalbum i perioden 1974–1981. Blant hans mest kjente sanger er «Manda’ morra blues», «Kommer nå» og «Stine Maris vise».
  • Berg skrev også mange av arbeiderbevegelsens mest brukte sanger.
  • Han jobbet som journalist i Romerikes Blad i Lillestrøm i to perioder mens han arbeidet seg frem som en anerkjent visesanger og låtskriver på 1970-tallet og i en periode frem til han igjen sto på scenen i Aurskog i 1995
  • I tidsrommet 1982–1993 drev han innen travsport og etterhvert som sykkelreparatør i Aurskog i Aurskog-Høland kommune.
  • Som bakgrunn kan det tillegges at han i 1992/93 på ny begynte hos sin gamle arbeidsgiver Akershus Arbeiderblad / Romerikes Blad, nå på lokalkontoret i Bjørkelangen i Aurskog-Høland kommune.
  • Tiden fra studioarbeidet til første konsert gikk fort. Stein Ove Berg forsvant ut av avisen på ny og skulle igjen livnære seg som visesanger.
  • Berg hadde tidvis rusproblemer, og han valgte å ta kontakt med Evangeliesenteret i Ørje.
  • Han oppholdt seg blant annet på Evangeliesenteret og sto fram som kristen i 1996.
  • Han opptrådte også flere ganger i evangeliesentersammenheng.
  • På det siste albumet han laget, sang han blant annet «Lær meg å kjenne dine veier».
  • Kort tid etter lanseringen av albumet ble han funnet død i sin leilighet.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.