Abonnenter
Jessheim er statsrådenes fristed
Tonje Brenna og Anniken Huitfeldt kjenner begge to på den samme følelsen når de passerer den gamle veikroa på Kløfta. Da senker våre to statsråder skuldrene.
Det er en sterk underdrivelse å si at dette er spesielle tider å sitte ved Kongens bord og styre landet. Anniken Huitfeldt (53) er utenriksminister med Russland sin krig mot Ukraina – og andre store saker – som bakteppe i sin politiske hverdag. Hun var nylig i Ukraina og møtte landets president Volodymyr Zelenskyj i en krigsherjet hovedstad.
Kontrast
Kontrasten til lille Jessheim by kunne ikke vært større for den erfarne politikeren med fartstid på Stortinget siden 2005. Anniken har også vært barne- og likestillingsminister, kulturminister og arbeidsminister.
HJEMME: Jessheim er hjemme for statsrådene Tonje Brenna og Anniken Huitfeldt. Her i passiar med Frode Larsen og russepresident ved Jessheim videregående skole Cecilie Vollaug Jensen.
For Tonje Brenna har 2022 så langt inneholdt bokutgivelse om det hun opplevde på Utøya for 10 år siden samt årene etter, jobb som kunnskapsminister (siden oktober 2021) og bryllup.
Husker du denne?
På fornavn
– Men her i Jessheim by er dere Anniken og Tonje for de aller fleste?
– Ja, det er litt sånn, sier Tonje.
– Jeg merker at skuldrene senker seg når jeg passerer den gamle veikroa langs E6 ved Kløfta. Da slapper kroppen av, sier Anniken.
– Jeg har det på akkurat samme måten, sier Tonje Brenna.
Travle folk
Vi møter de to profilerte politikerne en nydelig sommerdag tidlig i juni. Å samle de to har vært noe vanskeligere enn først antatt. Det er time- og ukeplaner som er pakket med avtaler og gjøremål på hver sin kant, men med litt smidighet møtes vi på terrassen hjemme hos Brenna for en kort prat og et bilde.
Det er nedpå stemning, og Anniken er på vei hjem for å lage middag.
Nedpå
Hva er det du liker ved Jessheim, Tonje?
– Vi er ganske nedpå her, og så har vi kanskje en bevissthet rundt det at stedet er det som binder oss sammen. I motsetning til andre steder som kanskje har noe mer konkret de er stolte av – som en bedrift eller noe annnet. Stedet Jessheim er kanskje det som er vår hjørnestein og bindeleddet mellom folk?
HOVEDTALER: Tonje Brenna var hovedtaler under årets 17. mai-feiring på Rådhusplassen våre. Hun var også hovedtaler da Jessheim videregående skole nylig markerte 50 år som utdanningsinstitusjon.
PROMINENT SELSKAP: Tonje Brenna i prominent selskap under markeringen av Jessheim videregående skole 50 år nylig. Hedersmann Kåre Syltevik må dog sies å være noe mer prominent lokalt.
Nedpå stemning var det også da undertegnede møtte de to ved inngangen til Jessheim videregående skole tilbake i 2005. Den gang var Anniken profilert politiker mens Brenna var helt i startgropa i Arbeiderpartiet.
2005: Anniken Huitfeldt og Tonje Brenna samme ved Jessheim videregående skole i 2005. Lite visste noen av oss (fotograf Mo Larsen inkludert) at vi hadde med to framtidige statsråder fra lille Jessheim by å gjøre.
Vanlige folk
– Blir dere behandlet annerledes her i byen når dere nå er statsråder?
– Egentlig ikke, selv om det er mange som nå vil snakke om oppdragelse og skole med meg. Tidligere var det mer generell politikk, sier Tonje, som setter pris på å møte f0lk på den lokale dagligvarebutikken på toppen av Gotaasalleen.
– De møtene er gjerne er temperaturmåler på om folk synes vi gjør en god eller dårlig jobb politisk, sier hun.
– Folk tør kanskje ikke prate kompleks utenriks- og forsvarspolitikk med deg, Anniken?
– Joda, du må huske på at Forsvaret sterkt fotfeste i Ullensaker historisk sett, så det er mange som kan mye om det feltet, sier Anniken.