Kontakt oss

Byhistorie

Jessheim har satt spor etter seg i norsk punk

Avatar

Publisert

den

HELGEPULS/KOMMENTAR

Vi finner spor av Jessheim nesten overalt. Også i norsk punk sin historie er vi representert i form av bandet De Sjenerte. Det er det ingen grunn til å være sjenert for.

Det er en gave å kunne snuse rundt i jakten på informasjon som kan bli til en bit av historien til Jessheim by.

Og jammen er vi ikke en del av historien om norsk punk også, i form av at bandet De Sjenerte trolig var de første i Norge til å gi ut uavhengige kassetter.

Vår første utgivelse «Si Ja Til De Sjenerte» ble spilt inn i øvingslokalet og gitt ut som en del av pakka «De Sjenertes forundringspose». Vi solgte ni eksemplarer av den kassetten, sa grunnleggeren av bandet til undertegnede tilbake i 2015.

Nordli var også med på å etablere Ullensaker Rockeklubb i sin tid.

PUNKER:  Bjørn Asle Nordli er fortsatt punker i hjertet. Her poserer han for fotografen i 2015. Foto: Øyvind Mo Larsen

Og – for ikke å tråkke folk fra Kløfta på tærne – så er det viktig å understreke at Bjørn Asle Nordli er fra Kløfta. Så er det sagt.

De Sjenerte var: Bjørn-Asle Nordli, Tor Østensen, Robert Horvath og Jo Vinkenes.

Å gjøre det sjøl var essensielt

Å gjøre det sjøl var en vesentlig bestanddel av punkens dna, og Bjørn Asle Nordli har vel egentlig ikke sett seg tilbake etter at han som 15-åring begynte å spille i band.

Bjørn Asle startet De Sjenerte som 19-åring, og bandet har virkelig satt spor etter seg. Dette sa Nordli til undertegnede i forbindelse av en utgivelse av norsk punk tilbake i 2015.

Det var sjelden at band varte i tre år

– Jeg synes dette er veldig stas og det er en ære at musikken vi lagde fra 1979 til 1982. Og det var forresten utrolig sjelden at band holdt sammen tre år på den tiden, smiler han.

– Hvordan var det å være punker på Kløfta den gang?

– Vi var det eneste bandet som holdt på med dette, og det var harde tider. Den gangen skulle man ikke skille seg ut på noe som helst måte, og man skulle trå varsomt for ikke å bli banket opp.

Trå varsomt for ikke å bli banket opp

Han sa ikke mer om den saken, men man kan ane at De Sjenerte både ga og tok imot mer enn applaus på den tiden…

– Hvor kom navnet fra?

– Bandnavnet er et direkte motsvar til alle bandene med tøffe navn; vi var motsatsen til navn som Hærverk og The Aller Værste – og vi spilte litt på det at vi var teite og uhøytidelige.

Motsvar til alle de tøffe

I oppslagsverket Rockipedia står det at De Sjenerte «var tydelige på at de ville være et alternativ til den oppdressede og ferdigkjøpte «posørpunken».

– For oss handlet det om musikken og ikke estetikken i punken. Punk var en livsstil og holdning til livet, og den bærer jeg i meg den dag i dag, sier Nordli.

Musikk og ikke estetikk

De Sjenerte sine opptredener gikk for å være uhøytidelige i stilen, og med låter som «Folk er rare», «Vi vil ha øl» og Rockerne må være nekrofile» (sistnevnte er henvisning til gammelrockernes dyrking av avdøde Elvis Presley …) så var konsertene livlige og sjarmerende, og De Sjenerte ble publikumsyndlinger utover i 1980.

Her er klassikeren “Vi vil ha øl” fra omtrent 40 år siden:

https://www.youtube.com/watch?v=aAQMeUmixK4

Hovedbildet til denne teksten er tatt fra De Sjenerte sin opptreden på festivalen Ullenfest på Romerike folkehøgskole i 1980.

Det er Tom Stalsberg som har tatt bilde, og fotografen sier til Jessheimpuls at han husker opptredenen godt.

Et lite “fun fact”: på gitaren til Bjørn Asle Nordli står det “Slips”, og det navnet på det aller første bandet Petter Baarli spilte i.

Sjefen i Backstreet Girls tok bussen fra Skedsmokorset til Flatavegen her i Jessheim by for å øve med kameratene i bandet Slips.

SLIPS: Bandet Slips fotografert av Morten Andersen i øvingslokalet i kjelleren i Flatavegen. Der bodde trommis Ole Johnny Halvorsen (nummer to fra høyre). Petter Baarli er nummer to fra venstre. Foto: Morten Andersen
– Ett av høydepunktene var da vi spilte på nachspielet etter The Clash sin aller første konsert i Norge. Bandet var til stede i salen. Det er litt morsomt å tenke på, sier «Barsle».

The Clash til stede da De Sjenerte spilte

Vi sakser litt til fra nettstedet Rockipedia:

“De Sjenerte var inspirert av britisk gladpunk som The Undertones og Cockney Rejects, og var tydelige på at de ville være et alternativ til den oppdressede og ferdigkjøpte ‘posørpunken’. Deres første låt, ‘Gutta Fra 80-åra’, som utgjorde hele repertoaret under debutkonserten i begynnelsen av november, signaliserte også at gruppa så framover, snarere enn å reprodusere ’77-ånden.”

Liveopptredener med nærhet, sjarm, pågående naivitet og spilleglede gjorde De Sjenerte til publikumsyndlinger utover 1980, og et av høydepunktene var da de spilte på The Clash-nachspielet på Lysthuset i mai, med hele det britiske bandet måpende foran scenen.

EP-en Si Ja Til De Sjenerte ga uansett gruppa tv-opptreden på NRKs musikkprogram ZikkZakk våren 1981, men personlige motsetninger internt førte til at De Sjenerte gikk i oppløsning ikke lenge etterpå.

Dette er også en del av vår historie.

God helg.

Her er De Sjenerte live fra en gjenforeningskonsert i 2011.

 

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.