Folk
Jessheim – slik politiet ser byen
Av Elisabeth Østby (tekst og foto)
– Ullensaker er fortsatt et trygt og godt sted å bo, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen, avsnittsleder forebyggende avdeling i Ullensaker lensmannsdistrikt. – Det sier jeg både som mamma, innbygger og politibetjent.
Jessheim har det aller meste; aktiviteter, fritidstilbud for alle, flotte idrettsanlegg og et yrende kulturliv, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen.
– Ja, vi har mye å være stolte av her, men vi kan ikke la det bli en sovepute.
– Vi bor i en by, med alt det positive det fører med seg. men vi må også være bevisste på det negative. Vi som innbyggere har plikt til å bry oss både om og med hverandre, understreker hun.
Respekt for uniformen
Det er rart med det, men respekten for politiet sitter godt planta i ryggmargen. Anne Kath møter oss i full politiuniform utenfor lensmannskontoret på Jessheim. Det er ikke frykt jeg føler, men kanskje mer en beundring for den oppgaven politiet har og den jobben de utfører.
Anne geileider oss gjennom de nesten nye lokalene på Skovly, og inn på kontoret sitt. Det er mandag og hun har jobbet nattevakter i helgen.
– Det blir mest kontorarbeid på meg nå. Men jeg liker å ta tempen på nærmiljøet, og da må jeg være ute.
Hver tredje helg går derfor med til å jobbe nattevakter. Selv om utestedene har stengt tidligere i en periode, så har det fortsatt vært mye å gjøre sier hun. Etter reformen har Ullensaker lensmannsdistrikt ansvar for Nannestad, Gjerdrum og Ullensaker.
Samlingsteder
– Ullensaker har en ung befolkning, og vi ser at både Jessheim og Kløfta har blitt et samlingssted for ungdom som kommer utenfra. Det er tilgjengeligheten som gjør stedene attraktive, og toget gjør det enkelt å komme seg hit. Dette er positivt, men det oppstår også konflikter, og vi må være til stede, sier Anne Kath.
For det er et tøft ungdomsmiljø i kommunen vår, på lik linje med mange andre steder. Det er viktig å poengtere at det ikke er dårligere her. Trenden er lik i hele landet. Men vi står sterkt rustet til å ta oss av problemene som dukker opp.
Forebygging har blitt primærstrategien til politiet. Slik var det ikke da jeg startet i 2000, smiler hun.
– Det skjer framskritt og endring, heldigvis.
Mange oppgaver
Politiets forebyggende avdeling jobber med alle typer av bekymringer. De etterforsker ungdomsstraffesaker, tar bekymringssamtaler og følger opp ruskontrakter. De har ansvar for driften av en nærpolitipatrulje som driver oppsøkende virksomhet både i sivil og uniformert.
– Vi er en operativ patrulje som i tillegg til å kjøre ute, driver både foredragsvirksomhet, følger opp russen, driver etteretningsvirksomhet i ungdomsgruppa og følger opp radikalisering av enkeltpersoner og miljøer.
– I helgene har vi i en normalsituasjon mye arbeid med utelivet i sentrum, samt at vi tar vanlige oppdrag ved behov. Det er mye og omfattende arbeid.
Mange som ser og vet
– Vår avdeling samarbeider med alle som har med ungdom å gjøre. Vi har en fantastisk SLT-koordinator i kommunen.
SLT står for samordning av lokalforebyggende tiltak, og koordinatoren har ansvar for å koordinere alt som har med forebygging i kommunen å gjøre.
– Hver måned samles alle som jobber med forebygging i kommunen, samt ungdomsskolene og Jessheim videregående skole. Ukentlig møter vi utekontaktene som ligger under Fabu (kommunens forebyggende avdeling for barn og unge), og representanter for rusteamet i kommunen.
– Vi forsøker å være innom ungdomskolene flere ganger i uka for å vise oss fram, snakke med de unge, og innimellom holde foredrag for elevgruppa. Før sommeren laget vi digitale foredrag for å imøtekomme smittevern. Ullensaker er best stilt i området når det kommer til både utekontakter og ungdomshus. Vi er mange som ser og mange som vet. Det er en trygghet. Men den viktigste jobben er det alltid foreldrene som står for.
Noen råd fra Anne Kath:
Jeg har tre barn og bor på Jessheim, sier Anne Kath. Her er hennes råd til de voksne:
- Jeg vet hvor vanskelig det kan være å få til den gode samtalen. Men den er så viktig.
- Mitt beste råd er å lytte når barna snakker.
- Vi voksne kan ikke bestemme at middagstid er snakketid. Det fungerer i alle fall ikke hos oss, smiler hun.
- Mine barn snakker mest enten i bilen til trening og gjerne før leggetid. Lytt og lær!
- Det er også viktig å snakke med andre foreldre. Ofte sitter vi med de samme bekymringene og kanskje har andre noen løsninger vi kan prøve ut.
- Ungdomstiden er utfordrende både for ungdommen selv og oss som foreldre. Både de og vi blir revet mellom ønsket om frihet og ønsket om trygghet. Vi må møtes et sted.
- Vi foreldre må være mer ute, og møte ungene våre på arenaene der de ferdes.
- Vi må heie mer på dem. Kanskje stikke innom treningen og vise at du er der og bryr deg, eller løpe innom skateparken for å slå av en prat på din egen treningstur.
- Det skal ikke alltid så mye til. Men vi må tørre å se og tørre å vise oss. Det er forebygging på sitt beste.
– Ikke vær naive
– Det farligste er å være naiv eller likegyldig og tro at ingenting galt skjer rundt din ungdom. For helt ærlig. Ungdom skal utforske, men det er graden av utforsking vi må ha kontroll på.
– Du er ikke slem om du ringer for å sjekke hvor ungdommen din er. Du bryr deg og du involverer deg.
– Dessuten er virkeligheten er en helt annen i dag, enn da vi var unge. Du må oppdatere deg, og kanskje er det når du er som mest skuffa at du må heie ekstra mye. For ungdom prøver ut livet på godt og vondt, og slik skal det være.
Ungdomshusene
Ullensaker er i en særstilling med sine tre ungdomshus. Huset på Kløfta, Kalypso på Nordby og siste skudd på stammen; Atlas i Jessheim sentrum.
– Dette er forebyggende på alle plan, og fine steder for oss å møte ungdommen i «fredstid», sier Anne Kath.
Etter at Atlas åpnet 10. august ser vi blant annet at det er færre som henger på senteret. Ungdomshusene er steder med trygge rammer, som kan bidra til å vekke interesser. For hobbyer er viktig. Alle trenger noe nyttig og gøy å bruke hodet til.
– Det er ikke alle som fenges av idrett, og derfor er ungdomshusene så viktig, for her er det kulturelle i fokus med mulighet til å skape noe enten det er innen musikk eller annen type kunst. Det er også et sted der man møter venner i trygge omgivelser. Håpet er at interessen for disse samlingstedene øker ytterligere.
For «krenkbare»
– Verden kan oppleves kaotisk, og presset er stort. Da vi var unge på 80-tallet gikk verden i retning av forsoning. I dag skjer det motsatte. Det blir mer segregering og større konflikter.
– Omsorg og hjelp er helt nødvendig. Vi ønsker oss robuste ungdommer, men realiteten er en annen. Vi er for «krenkbare», mener Anne Kath. – Jeg sier vi, fordi det gjelder også oss voksne, og vi fører det videre til våre barn.
Vi må alle lære oss å takle utfordringer og hverdagen bedre. Vi må ikke ta alt i verste mening.
– Hva legger du i at vi voksne må oppdatere oss?
- Vær imøtekommende opp mot skole.
- Delta på foreldremøter.
- Hva skjer i ungdomsmiljøet.
- Orientere deg i forhold til rus.
- Være oppmerksom på hva som skjer i sosiale medier
- Vær mer ute!