Byhistorie
Da Jessheim ble et lite stykke Woodstock
HELGEPULS/KOMMENTAR
I år er det 30 år siden legendariske Rick Danko syklet gjennom Jessheim sentrum for å kjøpe potetgull på bensinstasjonen. Og med det kan vi si at Jessheim er et lite stykke Woodstock.
Det er i år sju år siden jeg skrev en lørdagssak i RB om det faktum at stedet Woodstock og Jessheim har en slags felles arv og kobling.
Og den koblingen er det musikerne Rick Danko fra legendariske The Band, Jonas Fjeld og Eric Andersen som står for.
Hvem, tenker du kanskje nå?
Rick Danko på Jessheim
Rick Danko var som nevnt bassist i The Band, og det var dette bandet som fartet verden rundt med Bob Dylan og ble buet på da Dylan gikk fra akustisk til elektrisk uttrykk på midten av 60-tallet.
Samme hvor de spilte, så var det buing fra publikum da bandet kom på scenen sammen med Bob.
Vi vet jo at både Dylan og The Band vant til slutt.
Bob Dylan og The Band vant til slutt
Både Bob og medlemmene av The Band sa at det var en surrealistisk tid.
Men – bevares – snakk om å stå i sentrum da rocken tok en ny retning da Bob Dylan plugget inn den elektriske gitaren.
Amerikanske Eric Andersen var en sentral del av protestsangene fødsel og framvekst i New York tidlig på 60-tallet.
Der var Andersen og en ung Dylan omgangsvenner i det aktive og levende musikkmiljøet i Greenwich Village.
Eric Andersen og Greenwich Village
Andersen har hatt en strålende karriere som musiker, og det er laget en dokumentarfilm om Andersen sitt liv.
Filmen er kalt «The songpoet», og vårt område er med i den filmen i og med at Andersen var gift med kunstneren Unni Askeland og bosatt på Kløfta i mange år.
Filmen er ferdig, men jeg er usikker på hvordan vi i Norge kan få sett den. Viktig musikkhistorie er det i hvert fall.
Vårt nærområde med i filmen
Jonas Fjeld trenger ingen nærmere introduksjon for de fleste.
Han har vært en vesentlig del av norsk musikk siden midten av 70-tallet.
Hvordan møttes så disse tre herrer til det som skulle bli et musikalsk eventyr med to album til sitt navn – der det første vant spellemannprisen i kategorien roots og country i 1991? For øvrig et album som Bob Dylan skal ha sagt til Andersen at var ett av favorittalbumene hans det året det kom ut. Intet dårlig skussmål å ta med seg videre i livet, får man si!
Men de tre herrene Danko, Fjeld og Andersen møttes i Woodstock i 1990.
Det er der disse tre opptrer sammen for aller første gang.
STALSBERG PÅ BESØK: Selveste Tom Stalsberg var på besøk på Jessheim for å skrive om trioen for Dagbladet i 1991. Et herlig møte og Danko var pur klasse, sier Stalsberg til Jessheimpuls.
Rick Danko hadde skaffet Eric Andersen en spillejobb på en liten klubb i Woodstock, og Jonas Fjeld – som var i New York for å gjøre ferdig noen bonusspor til en Andersen-utgivelse – ble med på konsert.
Huset til Frode Larsen
«Rick spilte bass under den konserten. Og da han begynte å synge annenstemme på en av sangene mine, så kom Jonas Fjeld også opp på scenen og la på en tredje stemme. Publikum holdt på å rive taket av kafeen med applausen sin.» sa Eric Andersen på telefon fra New York for fem år siden.
Hvilken sang som ble framført denne kvelden i Woodstock?
Blue River.
Denne kvelden i Woodstock ble altså starten på et eventyr som skulle strekke seg over to album, priser i inn- og utland og – ikke minst – turneer der sangene ble framført for folk. Sanger som har satt spor etter seg.
Det er her Jessheim kommer inn i bildet.
Øvde til konserter
Trioen skulle øve inn og finjustere materialet de skulle på veien med, og det Eric Andersen omtaler som «Ground zero» for øving og forberedelser var et lite hvitt – og trekkfullt – trehus midt i Jessheim sentrum.
Kald februar i sentrum
Der bodde nemlig vår egen Frode Larsen – musikknestor og bluesmann – på den tiden. Og det var naturlig å samles der for øving. Jonas Fjeld kom fra Drammen, Eric Andersen kom fra Kløfta og Rick Danko bodde hos Frode på Jessheim disse iskalde februardagene i 1991.
– Jeg husker at det var innmari kaldt og at jeg frøs hele tiden, fortalte Jonas Fjeld i forbindelse med artikkelen for fem år siden.
Fikk varmen på Gartneriet
Mye handlet om å sitte så tett inntil kaminen i det hvite huset som overhodet mulig, husket Fjeld.
Det var i forbindelse med denne øvingsperioden at Rick Danko titt og ofte ble observert i Jessheim gater og – ikke minst – på vannhullet som lå tvers over gata for det hvite kalde huset til Frode Larsen.
DET HVITE HUS: Huset til Frode Larsen (til høyre på bildet) lå der Aurskog sparebank ligger i Jessheim sentrum i dag. Bildet er tatt ved fotgjengerfeltet der Sumo ligger i dag.
Utestedet Gartneriet lå der restauranten Munnfull ligger i dag (tidligere Friday’s), og der var Rick Danko å se titt og ofte – både for å leske seg og for å få igjen varmen, regner vi med.
Rune Westengen møtte helten
Og det var her anmelderbauta og tidligere RB-vaktsjef og journalist Rune Westengen skulle møte en av sine største musikalske helter.
Westengen har selv beskrevet møtet med Rick Danko slik:
«Kollegaen som ringte var så oppskjørtet at jeg fryktet en katastrofe.
– Rick Danko er på Jessheim! På Gartneriet! Du må komme! ropte han.
Ville Danko snakke med meg?
I bilen kjente jeg at jeg var nervøs. Rick Danko hadde jeg beundret siden jeg var guttunge. Han spilte jo bass i Bob Dylans band, og nå skulle jeg få møte denne legenden. Og det på Jessheim. Ville Danko snakke med meg? Ville han ta seg tid?
Det var en nervøs Westengen som entret Gartneriet og kastet av seg vinterjakka mens han skalv av forventning.
Og så sannelig:
I FYR OG FLAMME: Westengen og Danko, eller omvendt. Det ble et sterkt møte mellom de to i 1991. Så sterkt at jakka til Westengen tok fyr…
«Jeg ble møtt med et bredt smil. Han pekte på den ledige stolen ved siden av seg. Plutselig boblet det av spørsmål i hjernen min. Hvordan var det å stå på scenen i Manchester da en i publikum ropte «Judas» til Dylan i 1966? Hvor tok The Band de fantastiske harmoniene fra? Savnet han Richard Manuel som begikk selvmord i 1986?
Harmoniene kom naturlig og Richard Manuel var en sjelevenn, svarte Danko.
Jakka til Rune tok fyr
Hvordan møtet med Danko endte? Jo, vår mann Westengen er kjent for å være litt distre, og i sin iver etter å møte Danko hadde han kastet fra seg ytterjakka si på et helt vilkårlig sted da han entret Gartneriet.
Og møtet med den legendariske bassisten fra Ontario i Canada fikk en brå slutt da noen plutselig gjorde Rune oppmerksom på at jakka hans hadde tatt fyr.
Westengen hadde nemlig slengt jakka si på toppen av en panelovn…
The Band sin avskjedskonsert i 1978 ble filmet og gitt ut på albumet «The Last Waltz». Her hører vi harmoniene bandet behersket helt naturlig.
I år er det altså 45 år siden The Band la inn årene, og det er 30 år siden Danko, Fjeld og Andersen forberedte seg til turneen i Norge i 1991.
Og Jessheim har en liten flik av både The Band og Woodstock i seg i form av et musikalsk møte i USA som ble polert og finjustert i vår lille by.
Husker Jessheim med glede
Det er også morsomt at vår egen Frode Larsen bidro på munnspill på flere av sangene på albumet som vant spellemannprisen i 1991.
Hvordan det låt?
Det hører du i dette klippet fra NRK i 1991. Og jammen finner vi ikke selveste Knut Reiersrud på gitar i dette klippet. Han bidro også på albumet.
Huset til Frode Larsen er borte. Rick Danko gikk ut av tiden i 1999. Eric Andersen og Jonas Fjeld holder det fortsatt gående.
Sangene lever videre
Og det denne trioen gjorde sammen er koblet til Jessheim til evig tid.
God helg.