Kontakt oss

Byhistorie

Jubilant kan bli årets romeriksbedrift

Publisert

I dag er det 40 år siden HK-senteret åpnet dørene. Om en snau uke kan jubilanten bli kåret til årets romeriksbedrift.

HK-senteret er forløperen til Harald Kværner Eiendom AS, som er en av tre finalister i den etter hvert etablerte kåringen i regi av Nordea.

En jury bestående av sju personer har valgt ut tre finalister i år: Ola Lompa AS i Gjerdrum, Smakfulle rom AS i Sørum og Harald Kværner Eiendom AS på Jessheim.

ÅRETS ROMERIKSBEDRIFT?: Harald Kværner Eiendom AS er en av tre finalister som kan bli årets romeriksbedrift i 2019. Kåringen er 6. juni.

Om finalisten på Jessheim sier juryen følgende:

Sentral aktør næringsutviklingen på Jessheim med snart 100 års historie. Dagens eier, Tore Kværner, er tredje generasjon driver av familieselskapet. Jessheim storsenter og leilighetsutbygging er selskapets «store prosjekt», men selskapet har også en uttalt ambisjon om å være en aktør i byutviklingen på Jessheim generelt.»

Vokst i etapper

Familiebedriften er 100 år i 2020, og den har vokst i etapper. Og det er etappen HK-senteret som har 40-årsjubileum på dagen i dag – 31. mai.

Jessheims handelhistorie er sammensatt, men nyere tids store linjer er at funkisperlen Fakkelsenteret ble bygget fordi forsikringsselskapet hadde mulighet til å bygge og investere på Jessheim mot slutten av 1960-tallet. Hvorfor Jessheim? Jo, fordi det var tilgjengelig tomt i Jessheim sentrum til å utvikle et handelssenter.

40 ÅR SIDEN: 3 x Harald Kværner og butikkansatte i HK-senteret samlet for å ta et lagbilde for 40 år siden.  Tore nummer tre bak til høyre. Bildet er tatt av Fotograf Tærud. 

30 aktører innen handel etablerte seg under samme tak 31. oktober 1968, og resten er handels- og byhistorie på Jessheim.

Den første «senterlederen» i Fakkelsenteret var Erling Werner Ruud, som ble tildelt Jessheimprisen i 2018. Erling gikk bort tidlig i 2019.

LES: Jessheimprisen til historisk klippe

Søkte i 10 år

KJØPMANN: Kjøpmann Harald Kværner utenfor HK-senteret, som huset noe for de fleste behov. Foto: John Granly

Harald Kværner gikk bort i 2014.

En som ikke var blant de 30 næringsaktørene i Fakkelsenteret var kjøpmann Harald Kværner. Han bar på en drøm om å utvikle sitt eget handelssenter, og søknader ble sendt til Ullensaker kommune i 10 år før det ble tilslag og ja fra dem som regjerte på rådhuset.

TRE GENERASJONER: Harald, Harald senior og Harald Kværner utenfor HK-senteret i 1979.

– En sjanse å ta og en stor satsing fra Harald sin side, sier sønnen Tore om tilblivelsen av HK-senteret.

– Hvorfor et senter vegg i vegg med Fakkelsenteret?

– Det var nok konkurranseaspektet innen handel som gjorde det, sier Tore.

– Dessuten hadde de vokst ut av lokalene i Storgata 6. Det var blitt for lite. Nå fikk man både Romerikes største dagligvareforretning og et supermoderne pølsemakeri.

Slakterbutikken

Ankeret i dette nye senteret ble slakterbutikken til Harald Kværner, som på den tiden var gjort om til dagligvarebutikk. Vegels Bokhandel, Tim & Trine sko, Yes Klær, Sentrum Fargehandel, Oda Lerdahl og Meretes Salong var blant de andre forretningene i HK-senteret. Anne Merete Kværners frisørsalong og gullsmed Liv Lerdahl er de eneste som holder på den dag i dag.

ANNONSEN: Slik annonserte Anne Merete Kværner for sin nye salong.

FRISØR: Anne Merete Kværner åpnet frisørsalong i HK-senteret. Hun har salong i dag også, og mange av kundene har fulgt henne gjennom 40 hårfine år. 

31. mai 1979 var altså dagen Jessheims andre kjøpesenter åpnet dørene. Ordfører Einar Evensen klippet snor, og resten er historie.

– Hva husker du selv fra denne dagen?

– At jeg ikke var til stede fordi jeg ikke fikk fri fra skolen!

Slo seg sammen

Fakkelsenteret og HK-senteret drev hver for seg fram til 2003. Da ble Jessheim storsenter etablert, og Olav Thon (som eier Fakkelsenteret) og Tore Kværner kunne klippe snor for et sammenbygget og utvidet HK-senter, med 86 butikker og spisesteder.

LES: 8. mai er historisk dag for Jessheim som handelssted

I dag består Jessheim storsenter av nærmere 150 butikker og spisesteder.

LES: Den gamle flammen brenner

Kjenner du igjen noen?

Her er en del ansikter fra HK-senterets oppstart. Kjenner du igjen noen?

Annonsering

Copyright © 2021 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.