Ukategorisert
Knoppskyting blant gründerspirer
Den som tror at det å starte ungdomsbedrift er en lek for å få fri fra timen, må tro om igjen. Dette er gründervirksomhet i praksis.
Tirsdag var det skolekonkurranse i ungdomsbedrift hos Jessheim videregående skole. 15 ungdomsbedrifter presenterte seg for en streng og seriøs jury som sendte en bedrift videre til Gründerexpo senere i år.
Emma T. Vegel representerte ungdomsbedriften Favor i fjor. De ble sendt videre til Gründerexpo og så til NM for ungdomsbedrifter. I år er hun mentor for den ambisiøse gjengen i ungdomsbedriften «Hjelp meg hjem».
LES: Dette er ungt entreprenørskap
Tryggere hjemtur
– Hva er ideen deres?
– Vi hadde en idèdugnad der vi endte jaktet på et produkt som er nyttig – og som det er behov for – der ute. Vi endte opp med en app som skal gjøre det tryggere for ungdommer å komme seg hjem, og for voksne som ønsker at ungdommene deres skal komme seg trygt hjem, sier firkløveret Natali, Frida, Hamsa og Ingrid.
«HjelpMegHjem» er en samfunnstjeneste som har som hensikt å tilby ungdommer et tryggere alternativ for å komme seg hjem. Appen fungerer som en samletjeneste der muligheter for transport, delingskultur, kontaktpersoner og annet er tilgjengelig.
Samfunnssikkerhet
– Vi har allerede vært i kontakt med Lions. De er villige til å stille med voksne følgesvenner som kan kjøre de unge hjem. Og senere denne uken skal vi i i møte med Natteravnene i Ullensaker, er beskjeden Jessheimpuls får.
Potensielle aktører i samletjenesten kan være utekontakten, politiet, Lions, Vy, Ruter og andre.
– Og så er tanken at det kommer varsel om når siste buss går ut fra den posisjonen du befinner deg på.
Nyttig
For Emma T. Vegel har det å starte ungdomsbedrift gitt mersmak, og hun har engasjert seg som mentor for gjengen med appen «HjelpMegHjem».
– Hva får man ut av å starte ungdomsbedrift?
– Jeg kunne ingenting før vi begynte å lære om dette på skolen og ved å starte ungdomsbedrift, men måten Ingvild Borander la opp undervisningen på gjorde at vi ble veldig motivert til å fortsette. Det er noe av grunne til at jeg er med videre som mentor og at jeg har engasjert meg i styret i Ungt entreprenørskap Alumni, som det heter.
– Du lærer mye om det sjøl, og så lærer du mye om arbeidslivet. Dessuten er nettverk viktig, sier Emma.
– Det er også et vektig poeng at det er profesjonelle folk som sitter i juryen. Det bidrar til seriøsitet, sier lærer Ingvild Borander til Jessheimpuls.
Nei er ikke farlig
– Hva må til for å få gjennomslag?
– Ideen må være god, og så må man ha et mål med det man gjør. Da blir man tatt seriøst, og folk vil booke avtale med deg når de skjønner at du mener alvor.
– Vi tror det handler mye om å skape tillit og om å vekke interesse, sier gjengen i «HjelpMegHjem».
– Nettverk er viktig, og jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli så glad i å sende mail som jeg er blitt, smiler daglig leder Frida.
– Det er bare å spørre om å få avtale. Det verste man får er nei, og det er ikke farlig.
GRÜNDER: Jan Gisle Berger (i midten) er selv gründer. Han var en av dem som satt i juryen. Varaordfører Lars Halvor Stokstad Oserud var også jurymedlem.