Connect with us

Folk

Kommuneprosjekt ble redningen

Avatar

Published

on

For Trond Olsen er jobben på dagsenteret på Gystadmyr tre dager i uka et blomsterbed der han blomstrer mest av alle.

– Det er lett å finne noe godt å si om Trond, sier Marit Merli og de andre beboerne på Gystadmyr bo- og aktivitetssenter. Det er julemarked den dagen Jessheimpuls svinger innom, og det er lett å se at Trond trives med folk – og at folk trives med Trond.

Prøveprosjekt

Olsen er en av 12 aktive deltakere i et forsøksprosjekt om varig tilrettelagt arbeid, som har pågått siden 2018. Ullensaker er som en av seks kommuner med i et prosjekt i regi av Arbeids- og velferdsdirektoratet:

  • Forsøket skal gi grunnlag for å vurdere fordeler og ulemper med statlig eller kommunalt ansvar for arbeidsmarkedstiltaket varig tilrettelagt arbeid
  • Forsøket tar opp i seg om en overføring til kommunene potensielt vil kunne gi et tilbud om tilrettelagt arbeid som er kvalitativt bedre enn i dag.
  • Videre skal forsøket gi grunnlag for å vurdere om en overføring kan gi tilbud til flere enn i dag, gitt den samme ressursinnsatsen.
  • Ullensaker kommune er en av 6 kommuner i landet som er med i forsøket som går i perioden 2018-2020.
  • Ullensaker kommune ser det som en viktig inkludering å få varig uføre ut i arbeidsrelatert aktivitet, og gi dem en mulighet til å bidra med den restarbeidsevnen de har.
  • Det å kunne gi alle muligheter til å oppleve at de er verd noe, og gi den enkelte mulighet til å skape seg et godt liv ved å bidra til fellesskapet.
  • Ullensaker kommune anser forsøket med varig tilrettelegging å være et spennende bidrag til verdiskapning både for den uføre, arbeidsgiver og kolleger

Isolerte seg

– Jeg isolerte meg hjemme etter å ha forsøkt meg i noen jobber, men er på dagsenteret fungerer det veldig bra for min del, sier Olsen til Jessheimpuls.

– Hvorfor fungerer det?

– Varierte arbeidsoppgaver der jeg kan hjelpe til med det meste, og så liker jeg å prate med folk, er svaret.

Arbeidsoppgavene består i å klargjøre til frokost, vaske opp, dekke på bord samt ta i et tak der det er behov for det. Og så hører han mye positivt tilbake fra brukerne, som Marit Merli formidlet sin glede over Tronds tilstedeværelse.

– Jeg har god kontakt med beboerne her, sier han.

Flere varianter

Men Ullensaker kommune har over tid hatt en holdning til at kommunen – i tillegg til lovbestemte oppgaver – skal ta et samfunnsansvar for opplæring og inkludering. I den forbindelse er det etablert en rekke tiltak, noen vi har hatt i mange år, andre av nyere dato:

  • Lærlinger og lærekandidater

Det er fattet politisk vedtak om at kommunen skal ta inn én lærling pr. 1.000 innbyggere. Med kommunens vekst tilsier det et stadig høyere antall lærlinger. Høsten 2019 har vi inne 35 lærlinger innenfor 6 fagområder. I tillegg har vi to lærekandidater innenfor matfag.

– I Ullensaker kommune ser vi på det å ta inn lærlinger som en fin måte å rekruttere nye medarbeidere, sier avtroppende personalsjef Anne Berit Steen Andersen.

–  Med den veksten vi har i Ullensaker trenger vi stadig nye fagarbeidere innenfor de ulike fagretningene. Flere av våre nyutdannede fagarbeidere har i høst fått tilbud om minimum 50 % fast stilling.

  • Menn i helse

Menn i helse er et tiltak etablert i samarbeid mellom NAV, KS og kommuner der formålet er å omskolere voksne, arbeidsledige menn til helsefagarbeidere. Ullensaker har deltatt i prosjektet i flere år, men har foreløpig ikke hatt inne kandidater som har sluttført programmet.

  • Sommerungdom

Som et ledd i å stimulere de unge til å ta utdanning, har Ullensaker kommune de siste tre somrene gitt ungdom i alderen 15-17 (18) år og hjemmehørende i Ullensaker tilbud om sommerjobb. For mange unge gir det å få forsøke seg i arbeidslivet og å tjene egne penger, en motivasjon til å ta utdanning. 66 ungdommer har i løpet av en sommer fått tilbud om sommerjobb.

  • Arbeidstrening

Ullensaker kommune har i lang tid bakover vært positiv til å ta inn personer på ulike arbeidstreningstiltak. Tradisjonelt har dette vært personer som er formidlet via NAV eller arbeidsmarkedsbedrift, men enkelte har også søkt selv. Dette kan være behov for opptrening etter lang tids sykdom, arbeidsledighet eller omskolering til nytt arbeidsfelt. De senere årene har dette også handlet om språkpraksis for flyktninger/innvandrere. Formålet er kvalifisering/praksis for å kunne søke ordinær jobb.

 

  • Mentornettverk

I 2017 ble det iverksatt et kommunalt tiltak med «Mentornettverk». Dette går ut på at enkelte kommunale virksomheter har plukket ut en dedikert ansatt som mentor for en deltaker formidlet fra NAV. Disse deltakerne som står svært langt unna det ordinære arbeidslivet, er i hovedsak forbeholdt unge under 30 år, men vi tar også inn eldre personer. Årsaken til at disse personene står langt unna ordinært arbeidsliv kan være mange; sykdom, rus, utdropping fra skolen eller andre ting. Håpet er at deltakerne skal stimuleres til å søke utdanning eller etter hvert å søke en ordinær stilling.

 

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.