Kultur
Kultur og næring med tettere bånd
Kunstnere og næringslivsmentorer har funnet hverandre i et pilotprosjekt i Ullensaker.
Pilotprosjekt kan være å dra det litt langt, men faktum er at Mentorprogrammet ble lansert i Ullensaker i oktober i fjor, for aller første gang, som et ledd i å løfte kunst- og kulturnæringer opp og fram.
For mange er kunst og kultur noe man løfter fram i festtaler, men i Ullensaker er inntrykket at kultursektoren er godt innarbeidet gjennom mange år med grundig jobbing og forankring, ikke minst gjennom det arbeidet tidligere kultursjef Marit Lødemel sto i front for.
Mentorer og kunstnere
Det var i oktober 2019 at Ullensaker kommune ble en del av et prosjekt der lokale kunstnere kobles med mentorer som kan den økonomiske biten av det å drive et firma eller enkeltmannsforetak. Kulturnæringer – og det å koble kunstnere med kompetanse fra næringslivet – har vært et satsingsområde nasjonalt i mange år.
Og da kultursjef Jon Henrik Solhei og Ullensaker kommune fikk muligheten til å ta del i et prosjekt der nettopp dette er gevinsten, så var det bare å sette i gang.
– Nå er dette arbeidet godt i gang, sier prosjektleder Marianne Gathe til Jessheimpuls.
– Nytteverdi
Ida Victoria Grønbekk driver enkeltmannsforetak hjemme på Jessheim, og hennes mentor er rasende god på regnskapsføring.
– Det har vært nyttig for meg å koble meg på en mentor gjennom Mentorprogrammet. Nå forstår jeg mer av det regnskapstekniske, og det er jo selvfølgelig en trygghet i det. I et enkeltmannsforetak gjør man jo alt selv. Det gjør i hvert fall jeg, sier hun.
Økonomi
– Hvordan ble du kjent med dette prosjektet?
– Jeg ble kontaktet av Ullensaker kommune, og jeg tenkte at det var verdt å sjekke ut, sier Ida Victoria. Hun har siden 2017 drevet firmaet Sting & Ting, og hun lager mønster slik at folk kan sy klær selv.
– Det er blitt en oppsving rundt det å sy sjøl, sier hun.
Ett år sammen
Ida Victoria – og de andre kunstnerne som har hoppet på prosjektet – er et godt eksempel på hvordan Mentorprogrammet fungerer; man får påfyll der man trenger det gjennom faste møter og samtaler med mentor.
– Og så blir dette et nettverk der kunstnerne kan utveksle erfaringer og prate med hverandre. Mange sitter jo ofte alene på hjemmekontor, sier Gathe.
Mentor programmet går over ett år og er fullfinansiert gjennom det som var Akershus fylkeskommune.
– Med Viken kan det åpne seg andre muligheter, og håpet er å fortsette med nye kull, sier prosjektlederen.
Gjødsel og påfyll
– Så kan vi kanskje med dette Mentorprogrammet så et lite frø i Ullensaker når det kommer til å løfte kunst og kultur som næring. Det har vært fokus på nasjonalt nivå i mange år gjennom Innovasjon Norge og kulturrådet, så i et mikroperspektiv vil dette prosjektet bidra lokalt, sier Gathe.
– Vi ble spurt fordi vi er en kommune med «trøkk» i, og kulturnæringer er noe som er satset på rundt oss. Min tanke er at dette er ekstra viktig for oss, sier Jon Henrik Solhei.
– Kreative næringer er viktig for økonomien og mangfoldet i næringslivet her hos oss, sier Solhei.
– Disse kunstnerne er fargeklatter som kanskje trenger litt ekstra gjødsel og oppfølging. Hvis Mentorprogrammet kan bidra til det, så er intensjonene oppnådd, avslutter kultursjefen.