Abonnenter
Kulturhøvding teller ned
John Jørgen Støa gir seg som kulturhussjef til sommeren. Men før det skal han markere 25-årsjubileum for kulturhusets 25 første leveår.
Det har vært sondert og diskutert kulturhus i Ullensaker siden 1970-tallet, men det var først i 1999 at sceneteppet gikk opp for et feiende flott Ullensaker kulturhus.
Den gang var ikke John Jørgen Støa en del av kulturhuset vårt. Han kom inn først i 2005, og da handlet mye om å få saker og ting på sporet etter turbulente tider i Ullensaker-kulturen.
Eneste kulturhussjef
– Jeg har ikke helt oversikt over bakteppet. Men Marit Lødemel var kommet inn som kultursjef for å rydde opp i tidligere rot, og jeg mener at jeg er den første – og hittil eneste – kulturhussjefen i Ullensaker. Det var en overgang fra flat struktur, sier Støa.
Unikt hus
– Hvordan vil du beskrive Ullensaker kulturhus?
– Beliggenheten vår gjør oss attraktive der ute, og jeg er helt overbevist om at kulturhuset har gjort Jessheim kjent i Norge, sier Støa.
– Dessuten har vi en unik sal, med gode seter og god lyd uansett hvor du sitter. Og så er artistene begeistret over å spille her.
3.000 bookinger
John Jørgen Støa har stått for anslagsvis 3.000 bookinger av arrangementer i sin tid som høvding på kulturhuset, og han har klart å booke artister som større steder gjerne skulle ha hatt hos seg.
– De ble rent ut forbannet i Oslo da jeg klarte å booke Kris Kristoffersen hit til oss, sier Støa, etterfulgt av et skjelmsk smil.
Artister som Little Feat, 10cc, Southside Johnny & The Asbury Jukes, Dr. Hook, Albert Hammond, Doobie Brother og Manfred Mann er Heller ikke artister som naturlig ville ha spilt på Jessheim.
Grisehoder
– Det villeste vi har hatt på scenen var Mayhem. De kom med flere hundre kilo med grisehoder, legger han til.
– Det handler om å være på når muligheten dukker opp, sier Støa når han blir spurt om hvordan han har klart det.
– Denne jobben er liksom ikke 9 til 16.00, og du kan ikke skru av mobiltelefonen. Hvis du gjør det, så kan du risikere å gå glipp av et stort navn, sier han.
– Men til sommeren gir du deg?
– Da går jeg av på 67 år, ja.
Støas gode råd
Det er mange år siden John Jørgen Støa tok til orde for at kapasiteten på kulturhuset var sprengt. Kapasiteten er ikke noe mindre sprengt i dag.
– Ditt råd til dem som skal legge til rette for framtidig kultur?
– Mange av dagens kulturhus har en kapasitet på 600 til 800 seter, og den magiske grensen for å booke de største er kapasitet på 600. Derfor er mitt råd å potensielt bygge på det vi har i dag (kapasitet er 450 i Kong Rakne), i tillegg til å få en sal med kapasitet på 200 personer som de lokale fullt og helt kunne disponere. Da hadde ballen rullet skikkelig, mener nestor Støa.
– De kulturhusene med kapasitet på 600 eller mer har et fortrinn i dag.
– Jeg har også hørt snakk om at rådhusplassen skal være en festplass, og i den sammenheng ville det vært optimalt med en scene der det bare er å koble på strøm og begynne å spille, legger han til.
Satte alkoholstandard
John Jørgen Støa er også mannen som sa at alkohol ikke var aktuelt for artister å sette på den såkalte raideren – altså på den listen der det står hva de skal ha backstage.
– Det sa jeg fra om umiddelbart da jeg begynte her, og det har gått helt fint det. Jeg er for eksempel utdannet tømrer, og det kan da ikke være sånn at jeg skal kreve en kasse øl for å komme på jobb, sier han.
– Men det har gått helt fint det der.
Jubileum
– Og 8. mars er det altså en jubileumsmarkering?
– Ja, et skikkelig Kinderegg hvis du spør meg. Vi markerer egentlig hele årstall, men vi syntes det var verdt å markere 25 år. Og det gjør vi ved å samle et knippe lokale, kvinnelige artister på datoen for Kvinnedagen samt at denne markeringen også blir startskuddet for den lokale kulturuka.
For billett: TRYKK HER
Det skrives om konserten:
«Konsert og festaften med sterke innslag av lokale og nasjonale kvinnelige artister, med Travelin’ Storband i ryggen. Vi kan forvente en musikalsk reise som spenner fra jazz til pop/rock, med innslag av herlig folkemusikk. Konserten ledes av Stina Stenerud.»
Medvirkende:
Jentebandet The Blondies
Julie Dahle Aagård, sang
Ingrid Berg Mehus, fiolin
Cecilie Grundt, saksofon
THE BLONDIES: Denne kvartetten stiller på scenen under jubileumsmarkeringen til Ullensaker kulturhus 8. mars.