Kontakt oss

Folk

Kulturdobbel i Kulturbanken

Avatar

Publisert

Det blir pop-rock og soulmusikk i Kulturbanken denne uka. Ole Evenrud og Numa Edema tar turen til Jessheim.

HISTORIEFORTELLER: Ole Evenrud fra Halden er et oppkomme av historier fra et liv i musikkbransjen. Fredag får du høre mange av dem i Kulturbanken, og du får også høre mange av sangene til Ole – sanger du garantert har hørt tidligere. 

Ole Evenrud kommer fredag til Jessheim. Etter et langt liv i musikkbransjen – der Evenrud har hatt roller på alle sider av bordet – så er historiene minst like mange som sangene han har skrevet, framført og hatt en finger med i helt siden han i 1981 debuterte som artist.

Popstjerne

I 1982 kom debutsingelen «Det vakke min skyld», som kun solgte 156 eksemplarer de første seks månedene. Gjennombruddet kom via radiolisten «Ti i Skuddet» i 1983. Påfølgende debutalbum Blond og billig ble en formidabel suksess.

Les om Ole Evenrud i Norsk biografisk leksikon

MERITTER: En av veggene i Evenruds innspillingsstudio i Halden viser en flik av det han har vært involvert i av bestselgere og spellemannvinnere gjennom mange år. 

Lyttekonsert

Artistnavnet Ole I’Dole vil til evig tid være forbundet med Ole Evenrud, selv om han kun seilet på hitlister og scener under det navnet i tre år.

– Men du har med deg noen av sangene fra den tiden?

– Jeg har tre-fire sanger fra den tiden med i settet. Det er ikke alle sangene som har tålt tidens tann i den forstand at de er øyeblikk og avtrykk fra den tiden de ble skrevet, sier Evenrud og nevner sangen “Ayatollah” som et eksempel på det.

Og – bare for å understreke det poenget – så er ikke en konsert med Ole Evenrud anno 2024 en fest i 80-tallsdrakt.

– Konseptet jeg kommer med er at jeg forteller historien bak sanger fra hele perioden jeg har vært i musikkbransjen, så det er en lyttekonsert og ikke en utagerende fest, understreker Evenrud.

– Det blir en del verbalt mellom sangene, og for dem som er villige til å bli med på den reisen så blir dette en fin stund, sier han.

POPSTJERNE: Ole Evenrud var popstjerne tidlig på 80-tallet. Den gang som Ole I’Dole. Noen sanger er med til Jessheim, men det blir lyttekonsert og ikke tupert hår og fest i Kulturbanken. Her er Evenrud ett av trekkplastere på Rock On The Dock i 1985. Foto: Tom Stalsberg.

Jobbet med Barry

Gjennom en lang karriere som artist, så har Evenrud aldri stått på en scene på Jessheim. Han har vært i et bransjemøte i vår lille by, men Ole kan berette at han jobbet sammen med legendariske Barry Matheson da han jobbet for plateselskapet Polygram.

– En hedersmann, sier Evenrud om bransjekollega Matheson.

Leste du denne?

Nå åpner Barrys museum

Og hvis du ikke tror at Ole Evenrud (61) har lang fartstid i musikkbransjen, så kan du smake på det faktum at han faktisk har vært involvert i hits i intet mindre enn fem – 5 – tiår som enten artist eller produsent.

Wikipedia har en utfyllende oversikt over Evenruds bravader i musikkbransjen: TRYKK HER

Komersiell

Ole Evenrud har alltid hatt en kommersiell tilnærming til musikken, noe også merittlisten hans som artist, låtskriver og produsent viser.

– Men hvordan vil du beskrive den musikken du holder på med i dag?

– Kanskje en krysning av Tom Petty og svenske Magnus Uggla. Det er gitar-pop og rock jeg holder på med i dag, sier Evenrud.

Til Jessheim kommer han med seg sjøl på gitar og to musikanter til, på henholdsvis gitar og piano.

For billett til en aften med Ole Evenrud: TRYKK HER

IDOL-DOMMER: Ole Evenrud var en del av det aller første dommerpanelet i konseptet Idol. Kurt Nilsen vant det året, og Evenrud produserte sangen “She’s So High”. 

Sjelfull lørdag

Lørdag blir en annen skål i Kulturbanken. Da blir det soul for alle pengene.

Numa Edema har markert seg som en av Norges sterkeste og mest nyskapende soulartister. En varm, stor vokal, sterke tekster, et sjelfullt og musikalsk overskudd Numa lager soulmusikk fra Oslo. Dette er historier, levd liv og sjel fra den lille, store byen langt oppe i nord. Med en bakgrunn fra Norge, Nigeria og Senegal er Numa en mann med en sammensatt bakgrunn. Han har levd et like sammensatt liv og dette gjenspeiler seg i musikken hans. Han har rukket å gi ut 2 album og 1 EP. Han har spilt for Nobel fredsprisvinnere og turnert USA med Stephen Stills og Judy Collins.

For billett: TRYKK HER

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.