Kontakt oss

Folk

Leverer prisvinnende journalistikk fra konfliktområder

Øyvind Mo Larsen

Publisert

den

Aftenpostens Afshin Ismaeli (34) er tett på og skildrer de begivenhetene som blant annet fikk Frp til å gå ut av regjering nylig. Det er han som fant den såkalte IS-kvinnen i Syria.

Kurdiske Ismaeli er født i Iran. Han rapportert og skrevet fra Midt-Østen i 15 år. Han har en mastergrad i journalistikk fra Universitetet i Oslo, og i tillegg til norsk og engelsk snakker Afshin kurdisk, persisk og arabisk – noe som er nyttig når han jobber ute i felt i Midt-Østen. Det meste handler om å komme i kontakt med mennesker. Da er språket viktig, sier han.

MENNESKER: Det handler om å formidle menneskers livssituasjon, sier journalist Afshin Ismaeli til Jessheimpuls. Han ser mye elendighet på sine reportasjeturer i Midt-Østen. Foto: Øyvind Mo Larsen

De tre siste årene har utenrikskorrespondenten rapportert for Aftenposten fra Midt-Østen. Den prisvinnende journalistens rapporter fra steder i verden de færreste av oss hører om, er betente saker for regjeringen.

Annonse

IS-kvinnen med sykt barn

SPLITTET REGJERINGEN: Denne kvinnens situasjon fikk Frp til å tre ut av regjeringen. Det var Afshin Ismaeli som fant henne og barna i den overfylte flyktningleiren Al-Hol i Syria. Alle foto: Afshin Ismaeli

Lite har dominert nyhetsbildet mer den siste tiden enn den fem år gamle gutten som sammen med sin søster og mor – hun som omtales som IS-kvinnen – er hentet hjem fra Syria fordi han skal være syk.

Dette fikk Fremskrittspartiet til å tre ut av regjeringen. Det er Afshin som fant kvinnen i flyktningeleiren, og det er han som sporet opp søstrene i forfatter Åsne Seierstads bok «To søstre» i flyktningeleiren i Al Hol i Syria.

Og det er Afshin som fant de fem foreldreløse barna av norske IS-foreldre som ingen kjente til. Dette førte også til en stor debatt, og barna ble senere fraktet hjem til Norge. En ryggsekk står til enhver tid klar hjemme. Han vet aldri når han må dra til Midt-Østen for å rapportere fra Irak og Syria, ofte om forholdene i flyktningeleirene og forholdene der.

Anerkjennelse

Jessheimpuls møter den Jessheim-bosatte utenrikskorrespondenten en stille ettermiddag på Jessheim. Foran meg sitter en mild mann med fast blikk.

I november i fjor ble han tildelt Norsk PENs pris for fremragende innsats for ytringsfriheten. Ossietzkyprisen deles ut til en person som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten.

– Hva betyr det å motta en pris som dette?

– Det er hyggelig å få anerkjennelse for den jobben vi gjør. I de fleste landene vi rapporterer fra, er det svært vanskelig å jobbe som journalist. Ytringsfriheten blir stadig innskrenket. Derfor betyr det mye for meg som jobber i konfliktområder, sier Ismaeli.

– Men for meg handler det hele tiden om mennesker. For å skildre virkeligheten til de menneskene jeg skriver om er jeg nødt til å være til stede der de er og jeg må bygge tillit slik at de snakker til meg.

TETT PÅ: Afshin Ismaeli kommer tett på i sin rapportering fra Midt-Østen. Her er han i en domstol i Syria. Mistenkte IS-jihadister blir dømt til langvarig fengsel.

Utrettelig arbeid

Dette er Norsk PENs sin begrunnelse for tildelingen av prisen:

«Prisen tildeles Ismaeli for hans formidling av virkeligheten i områder norske lesere sjelden får høre fra. Med et profesjonelt og innsiktsfullt perspektiv bringer han historier fra og om mennesker i konfliktområder og flyktningleire. I sitt utrettelige arbeid i Midt-Østen har Ismalei brakt historier til Norge vi ellers ikke ville ha vært kjent med.»

– Hvordan jobber du, hvis det går an å spørre på den måten?

– Det handler om å bygge tillit, og så handler det om å ha et nettverk og kilder å støtte seg til.

Mennesker

– Du er flink til å komme i kontakt med mennesker?

– Ja.

– Men det er jobb nesten døgnet rundt; det er viktig å holde kontakten med folk og pleie kildene også når jeg er hjemme i Norge. Jeg jobber mye. Nesten hele tiden.

– Er det farlig?

– Jeg har jobbet med – og i – Midt-Østen i mange år, og jeg har etter hvert blitt kjent med folk og med skikker og kulturen i de forskjellige områdene vi ferdes. Det er selvsagt risiko forbundet med å jobbe i konfliktområder, men vi er godt informert om hvor vi ikke bør befinne oss. Men jeg har mistet mange kolleger i løpet av disse årene, sier Afshin.

– Er det mange journalister som jobber i Midt-Østen?

– Det sitter folk fra hele verden i flyktningleirene, så det er en god del journalister som er der. Antallet varierer.

Grusomme forhold

TETT PÅ: En skadet mann etter tyrkisk flyangrep i oktober 2019. Afshin Ismaeli er tett på når han beskriver forholdene i konfliktområder i Midt-Østen. 

Afshin Ismaeli og hans Aftenposten-kollega har vært i mange flyktningleire og i områder der krig og konflikt er hverdagen. Og det er møysommelig arbeid som må til for å spore opp norske IS-kvinner i overfylte leire der frykt og usikkerhet blant dem som bor der er utgangspunktet.

– Vi spør oss fram og leter i leiren, sier Afshin.

Det var slik de gikk fram da de fant de fem foreldreløse barna i april 2019, og han fant IS-kvinnen som nå er i Norge med barna sine samt de to søstrene som er omtalt i Åsne Seierstads bok.

– Hvordan påvirker de store kontrastene mellom Norge og det du beskriver fra områdene du jobber?

– Dette handler om mennesker. Det er derfor vi klarer å fortsette, sier Afshin.

– Greit å puste ut på Jessheim?

– Vi har bodd på Jessheim i ett års tid. Det er et flott sted, og en av de fineste plassene jeg har bodd.

– Når reiser du ut neste gang?

– Jeg vet ikke. Det kan skje på veldig kort varsel.

Fakta Afshin Ismaeli

  • 34 år
  • Jobber for Aftenpostens utenriksredaksjon de siste tre årene
  • Rapporterer fra Midt-Østen, primært fra Irak og Syria
  • ER blant de journalistene som har bidratt til kunnskap om kampen mot IS og og terrororganisasjonens fall i Mosul og Raqqa
  • Har beskrevet og dokumentert forholdene som IS-krigernes koner, enker og barn lever under
  • Ismaeli sporet opp søstrene i Åsne Seierstads bok fra Al Hol-leiren i Syria
  • Ismaeli fant og brakte videre historien om de fem foreldreløse barn av norske IS-foreldre som ingen kjente til
  • Det er Ismaeli som fant den såkalte IS-kvinnen som ble hentet til Norge med barna sine – en sak som fikk Frp til å tre ut av regjeringen

TILBAKE: Denne dokumentarvideoen viser forholdene Afshin og kollegaen i Aftenposten jobber under når de er i Midt-Østen. Videoen tilhører Aftenposten.

Copyright © 2024 Jessheimpuls AS, Storgt. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.