Kontakt oss

Abonnenter

Lokal filmskaper skaper jubel og bølger

Avatar

Publisert

Filmskaper Egil Pedersen er aktuell med kortfilmen “Koftepolitiet”, og han truffet en nerve i det samiske samfunnet om når man egentlig er samisk nok. 

Den samiske filmskaperen er bosatt på Jessheim, og han er aktuell på mange fronter i disse dager: lokalt er han mannen bak den ferske musikkvideoen til lokalt forankrede Snurr-Musikkeriet, og han reiser land og strand rundt med filmen “Koftepolitiet” i disse dager.

Pedersen har dessuten skrevet kronikken – Når er en same god nok? – som har skapt nasjonal debatt om identitet og det å befinne seg i krysningpunktet der man oppfattes som ikke helt samisk og ikke helt norsk.

Se den ferske musikkvideoen til Snurr-Musikkeriet her:

Kortfilmen “Koftepolitiet” er en identitetskomedie som tar for seg hva som er rett måte å være same, og filmen løfter frem og problematiserer rasisme og devaluering samer imellom. Filmen har et humoristisk anslag, men det ligger det dypt alvor bak.

Engasjement

– Det er ikke ofte at en kortfilm klarer å skape debatt og engasjement utover et filminteressert miljø, men min historie i kronikk og film, skildrer en del underfortalte perspektiver, som mange samer kan kjenne seg igjen i, og som flere bør få kjennskap til, sier Pedersen.

Se trailer fra “Koftepolitet” HER

Hans kronikk – og filmen – har fått det vi nesten må kalle sjeldent stor oppmerksomhet, noe som indikerer at det er mange med samisk bakgrunn som kjenner seg igjen i det Pedersen formidler.

“KOFTEPOLITIET”: Et bilde fra en scene i “Koftepolitiet”. Mikkel Gaup og Sverre Porsanger er med i filmen. 

Førstkommende søndag skal kortfilmen vises på Vega scene i Oslo, og det på Samenes nasjonaldag. Pedersen er spent på hvordan filmen blir mottatt der.

– Filmen skildrer på humoristisk vis møtet mellom nettopp samer og majoritetsbefolkning i hovedstaden. På mange måter er det Oslo-samene – og de som kjenner dem – som filmen først og fremst henvender seg til, sier Pedersen.

Du kan kjøpe billett til visningen på Vega scene ved å TRYKKE HER

Film på heltid

– Det er film fulltid på deg nå?

– Ja, det har vært det en periode. Tidligere har jeg jobbet i helsevesenet og hatt andre jobber, men nå er det film jeg holder på med, sier han.

– Jessheim er foreløpig ikke filmens mekka, selv om vi har noen i den bransjen her i vårt lokalmiljø?

– Neida, men det er noen i filmbransjen som har tilknytning i til Jessheim, blant andre Cecilie Aspenes, Trine Aune, Tor Eigil Scheide.

Cecilie Aspenes jobber nå som filmkonsulent hos Norsk Filminstitutt, og hun er med på å avgjøre hvilke filmprosjekter som får støtte.

FILMKONSULENT: Cecilie Aspenes fotografert i forbindelse med ungdomsfilmen “Alle utlendinger har lukka gardiner” i 2020. Nå er hun en av fire konsulenter som plukker ut filmprosjekter som skal få økonomisk støtte gjennom Norsk filminstitutt.

Spillefilm

– Hvordan utnytter du det å stå med ett bein i den samiske kulturen og ett bein i den norske kulturen i måten du jobber på?

– En fordel er at dette perspektivet er underfortalt, og det er ikke så mange som berører dette temaet i filmsammenheng. Og så handler det om å omhandle alt man er – på godt og vondt – til en styrke når noe skal formidles.

– Ser du mye film sjøl?

– Ja, det er en del av å utvikle god smak og for å lære seg håndverket.

MANGE ROLLER: Som regissør og filmskaper er det viktig å beherske de fleste elementer av prosessen, sier Egil Kristiansen (i midten). Til venstre ser vi Mikkel Gaup. 

Alle ledd

– Du er involvert i alt i en produksjon?

– I “Koftepolitiet” har regissert og har skrevet manus til, men jeg ser det som en fordel å kunne alle deler av en produksjon – foto, lys, klipp, dramaturgi.

– Og som regissør skal du også få det beste ut av folk, være en god leder og du skal utvikle et nettverk i bransjen, sier Pedersen, som siden 2016 har jobbet og utviklet manus til en spillefilm.

– Der har vi fått på plass deler av finansieringen, så det kan se ut til at det begynner å løsne nå, forteller han.

Flukt og magi

– Hvorfor ble det film for din del?

– Jeg vokste opp på et lite sted i Øst-Finnmark, og for meg ble film både en flukt og en form for magi.

Flukten og magien er nå blitt til et levebrød for den sympatiske filmskaperen, som jobber ufortrødent videre med å promotere og vise fram “Koftepolitiet” på internasjonale og nasjonale filmfestivaler.

Og hvem vet, kanskje lar det seg gjøre å sette opp filmen hans i Jessheim by også?

Les mer og Egil Pedersen og flere av kortfilmene hans ved å TRYKKE HER

PS! Vi skal ikke glemme de lokale filmskaperne Aladdin Alisic og Adam Lusardo. De har jobbet hardt og intensivt fra sin base på Kløfta med å bygge opp

3 Wishes Productions. 

Les mer om dem her:

Lokale talenter bak internasjonal filmfestival

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.