Kontakt oss

Abonnenter

En bauta takker for seg

Publisert

Utekontakt Jan Wiktor Olufsen takker for seg og blir pensjonist. Det var sorgtungt og muntert da kolleger og andre inviterte takket ham av på rådhuset.

For Jan Wiktor Olufsen (62) har noe av det aller viktigste vært å være ute så ofte som mulig. Så har han da også vært utekontakt i Ullensaker siden 1996.

Olufsen jobbet tidligere som lærer ved Vesong ungdomsskole, men i 1996 søkte han og lærerkollega Trond Jarle Dahl jobb som utekontakter i et prøveprosjekt i Ullensaker.

Jan Wiktor Olufsen er også karikert i Jessheim-stripa til Egil Nyhus:

Resten er forebyggende historie i vår kommune, og det var ikke få gode ord som ble sagt under seansen der Jan Wiktor takket for seg:

  • Han personifiserer det å være utekontakt
  • En sjelden evne til å se folk og oppmuntre unge som sliter
  • En tydelig voksen som er mild, streng og ydmyk
  • En særdeles viktig samarbeidspartner for politiet

– Det var de to helt rette personene som ble utekontakter da den tjenesten ble startet opp igjen etter å ha vært lagt ned av meg på 80-tallet fordi det ikke var rett person på rett plass, sa politikontakt Morten Huse.

– Men jeg har alltid vært klar på at utekontakter og feltarbeidere er viktig, og det har det også vært her i vår kommune, sa Huse i sin avskjedshilsen til Olufsen.

Olufsen i 2018

Jessheimpuls skrev følgende tekst da Jan Wiktor Olufsen rundet 20 år som ansatt i Ullensaker kommune i 2018:

Olufsen rundet 30 år som ansatt i Ullensaker kommune denne uka – onsdag 1. august, for å være helt nøyaktig. Først som lærer ved Vesong ungdomsskole på Kløfta gjennom 8 år. De 22 siste årene har han jobbet som utekontakt i kommunen, og han er et kjent fjes i gatebildet.

– Du er nordlending?

– Ja. Født i Bodø, men jeg sier at jeg er fra Harstad.

– Hvordan havnet du i Ullensaker?

– Jeg studerte til ingeniør, og så en stillingsannonse der de søkte om lærer ved Vesong ungdomsskole.

– Fantastiske Vesong

– Jeg ringte til skolesjef Øyvind Straume, og han ba meg søke. Da kjørte jeg fra Ålesund, og midt på natten ble jeg møtt av Straume. Jeg fikk jobben og begynte på Vesong 1. august 1988.

Øyvind Straume møtte meg midt på natten

– To ord om tiden på Vesong?

–  Fantastisk! Intet mindre.

– Hvorfor?

– Jeg kom til et godt miljø og skolen var innovativ og framoverlent. Dessuten likte jeg miljøavdelingen ved skolen. Nils Kristian Ruud og Petter Lind hadde et opplegg for dem som ikke fungerte optimalt i klasserommet hele tiden. Da kunne de gå ned til miljøavdelingen og mekke, kjøre litt, kjefte litt og lære litt.

Trond Jarle Dahl og jeg jobbet døgnet rundt

Trond Jarle Dahl

– Så ble det utekontakt av deg?

– Kollega Trond Jarle Dahl (rektor ved Døli skole i dag, red.anm.) og jeg søkte hver vår prosjektstilling som utekontakt. Vi søkte på samme papiret, og ett kriterium for å ta jobben var at begge fikk stilling som utekontakt. Det slo til, og de neste årene jobbet vi så å si døgnet rundt.

– Vi var til stede på alt som foregikk, og på den måten ble både ungdommene og de voksne kjent med oss. Vi bygget sakte men sikkert opp kredibilitet og fikk fotfeste blant de unge, utdyper den etter hvert svært så rutinerte ungdomsarbeideren.

Ungdommer flotte mennesker!

Flotte ungdommer

– Hvor mange unge har du møtt på din vei ute i felten i Ullensaker?

– Tusenvis, og felles for dem alle er at de er flotte personer. Det går bra med de aller fleste ungdommene, men noen er bare nødt til å ta noen ekstra svinger før de blir voksne.

– Er det annerledes å være ung i dag enn for 22 år siden, sett med dine øyne?

– Ungdommene i dag opplever akkurat den samme usikkerheten som du og jeg opplevde som unge. Forskjellen er at i dag har de unge merbelastninger som sosiale medier alt rundt det.

Unge i dag er like usikre som du og jeg var

Trygg voksen

– Hva er viktig for å være utekontakt?

– For min del er det viktig å kunne være ute i gatene. Men det handler mye om å være en trygg voksen og at man ser ungdommene. Og en utekontakt er ikke en «behandler». For meg er utekontakten en ufarlig del av det offentlige som samarbeider med alle for at de unge skal bli sett og fanget opp hvis de er ute og sklir litt, sier Olufsen.

Utekontakten er en «ufarlig» del av det offentlige

– Hva vil du si til foreldre og foresatte?

– Kan dere ikke roe ned og se ungene deres istedenfor å fikle med mobilen eller nettbrettet. Barnet ditt trenger å tiden din og unge folk har behov for å bli sett av de voksne. Så ro ned litt og løft blikket.

Dere voksne må ro dere litt ned

– Den kjipe delen av jobben?

– Det er å se de få som ikke klarer seg. Noen ender opp som narkomane eller får andre problemer.

Leste du denne?

Suksess for etablering av foreldrenettverk

Roligere nå

– Hvordan er du som utekontakt nå kontra 22 år siden?

– Jeg har vel en annen ro og mer erfaring i jobben. Det betyr kanskje at jeg er tryggere i rollen fordi jeg vet hva den innebærer.

– Noen «yrkesskader» å snakke om?

– Det må bli det at man får et visst blikk for omgivelsene. Det var for eksempel en gang jeg skulle ut og jogge at en bil parkerte ved siden av min. Jeg bet meg merke i bilmerke og nummerskilt og hvordan personen i bilen så ut. Da jeg kom fra joggeturen, så var bilskiltene mine stjålet. Jeg ringte politiet og ga dem beskrivelse av bil og fører, og kort tid etter ble han tatt. Poenget er vel at jeg følger med selv om jeg ikke er på jobb.

Ros til politikere

– Hvordan er Ullensaker rustet når det kommer til forebyggende arbeid?

– Utekontaktene i Ullensaker har aldri vært truet med nedleggelse i løpet av mine 22 år. Det er ikke lovpålagt å ha utekontakter, så det sier sitt om at det politiske miljøet alltid har tatt forebyggende på alvor. Det samme vil jeg si om politiet. Det er ikke sikkert utekontakten hadde bestått hvis ikke politiledelsen i Ullensaker alltid har gått god for oss og den jobben vi gjør sammen med de andre forebyggende tjenestene i kommunen.

Det politiske miljøet fortjener ros

– Jessheim er trygt

– Vi leser om at det kan være utrygt for unge å ferdes på Jessheim?

– Det er trygt for unge å være i sentrum og andre steder. Vi lever ikke i Brooklyn, for å si det sånn. Utekontaktene er til stede, politiet er til stede, natteravnene er ute og vi samarbeider godt med Jessheim storsenter, skolene og miljøterapeutene.

– Hvorfor har du vært utekontakt i 22 år?

– På grunn av ungdommene der ute.

– Hvordan da?

– Vi kan bidra til å plante en bevissthet i dem, og vi kan utgjøre en forskjell for dem som er i drift der ute. Og så møter mennesker.

Jeg er ikke kameraten deres

Ikke kebab

– Du sverger til «saggebukser», hip hop og kebab?

– Jeg er voksen. Det handler ikke om å passe inn eller være kamerat. Det handler om å være en tydelig voksenperson.

– Hva må til for bli en god utekontakt?

– For meg handler det om det menneskelige aspektet og at man er dedikert. Det er ikke viktig for ungdommene om du har gode karakterer. Det de trenger er trygge voksne som kan kommunisere med dem.

 Det handler om å se mennesker

Ute hver helg

– Hvor ofte er utekontaktene å se i gatebildet?

– Vi er ute på dagtid og fram til 22.00 på hverdager, og i helgene er vi ute fra 17.00 til 02.00. Når to stillinger blir bemannet, så er vi seks utekontakter i Ullensaker kommune.

– Hvor lenge blir du utekontakt?

– Jeg har verdens beste jobb, men jeg er 59 år og merker jo turnusjobbing og de tingene der. Ikke til evig tid, i hvert fall.

Men Jessheimpuls tror at det er svært mange unge i Ullensaker som er Olufsen evig takknemlig for jobben han (og de andre i felten) har gjort for dem gjennom usikre og vinglete ungdomsår.

Fakta utekontakten i Ullensaker

 

 

Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.