Byutvikling
Massiv graving i sentrum

Mange har lagt merke til massiv graving i Jessheim sentrum. Det er tilrettelegging for mer fjernvarme på Jessheim, og gravingen pågår helt fram til november.
Første spadestikk ble tatt i Romsaas allé i mai, og Solør Bioenergi bedriver graving for legging av rør. Dette for at fler på Jessheim skal få mulighet til å hekte seg på fjernvarmeanlegget. En ny varmesentral på Gjestad skal blant annet forsyne den kommende bydelen på Gystadmarka med fjernvarme.
De nye rørene skal legges:
- Fra varmesentralen på Gjestad
- Langs Romsaas allè
- Videre forbi Sundbytunet og opp til rundkjøringen
- Langs Jessheim storsenter til Kjeld Stubs vei
Til november
Solør bioenergi har som målsetting å fullføre prosjektet i løpet av november, og folk bes være klar over at det blir noe redusert framkommelighet underveis i graveprosessen. Det blir også omkjøringer.
– Framdriften er som planlagt, og vi er i rute, sier prosjektleder Morten Høigaard til Jessheimpuls siste dagen i juli.
– Hva gjør dere helt konkret?
– Vi legger som sagt rør i bakken fra den nye fjernvarmesentralen på Gjestad og gjennom byen, og dette systemet skal forsyne det store utbyggingen i Jessheim by og den framtidige bydelen Gystadmarka med miljøvennlig energi.
– Mange klager på dårligere framkommelighet?
– Ikke meg bekjent. Folk er forståelsesfulle, sier Høigaard.
Fjernvarme
- Fjernvarme er et system som går ut på å varme opp vann, og i praksis kan et fjernvarmeanlegg sammenlignes med et sentralvarmeanlegg som forsyner ett eller flere bygg med varmt vann.
- Solør bioenergi baserer seg på flis og spon i oppvarmingen, altså trevirke som ellers ville gått tapt.
- I en fjernvarmesentral produseres det varmt vann som varmer opp hus og bygg i tettsteder og byer.
- Det varme vannet ”transporteres” i varmeisolerte rør frem til en varmeveksler i de aktuelle bygningene.
- Varmeveksleren er forbindelsespunktet mellom leverandør og kunde, varmen ledes herfra og videre inn på kundens radiatorer og sørger også for at det er varmt vann i springen.
- Fjernvarme blir mer og mer utbredt i Norge og om vi ser over grensen til Sverige er den den vanligste oppvarmingsformen, hvor mer enn halvparten av alle boliger og lokaler varmes opp med fjernvarme.
- Fjernvarmeutbyggingen startet opp for å forbedre luftkvaliteten i byer og tettsteder. Bare gjennom å flytte all forbrenningen til ett sted, istedet for at hvert hus skulle ha sin egen vedovn, oljekjele eller tilsvarende, ble luftkvaliteten raskt bedre.