Abonnenter
Milliardløft innen vann og avløp
En ny masterplan for å gjøre vann og avløp robust nok til å møte framtidens Ullensaker beløper seg til et løft på 2,5 milliarder kroner de neste 10 årene. Det betyr at gebyrene også øker de kommende år.
I Ullensaker-budsjettet for 2023 ble det satt av penger til å jobbe fram en ny hovedplan for vann og avløp. Arbeidet er nå avsluttet, og formannskapet får en politisk sak på bordet denne uka.
Kort og lang sikt
Planen definerer mål, strategier og tiltak innenfor vann, avløp og vannmiljø i et perspektiv på 45 år, og tiltakene har både et kortsiktig og langsiktig perspektiv.
Link til hovedplanen finner du ved å TRYKKE HER
I perioden 2025 til 2035 er det avdekket behov for et løft som beløper seg til 2,5 milliarder kroner, noe som “vil føre til en viss økning i gebyrnivået”, som det heter i saksgrunnlaget.
“…hovedårsaken til at gebyrnivået må økes er allerede igangsatte prosjekter, og ikke minst det høye rentenivået.”
LØFT: Det blir et betydelig løft innen vann og avløp de kommende år. Også den økonomiske biten blir en gedigen satsing. Begge foto: skjermdump Ullensaker kommune
Gebyrene øker
Tiltak og økonomiske rammer vil bli fremmet i de kommende budsjettene – med start fra 2025, og gebyrøkningen innen avløp er forventet å øke med 30 til 35 prosent fra 2024 til 2026, heter det videre i saken.
Dette er de største og viktigste tiltakene som må gjennomføres i perioden 2025 til 2035:
- Utskifting av eldre ledningsnett for å hindre forfall på grunn av alder. Dersom gjennomføringstakten på disse tiltakene ikke opprettholdes, vil kommunen kunne få bøter og pålegg fra Mattilsynet og Statsforvalteren.
- I tillegg vil dette være negativt for miljø og medføre økte driftskostnader og tilleggsinvesteringer for å øke kapasiteter.
- Sanering av avløpsanlegg med stor grad av innlekking.
- Ny hovedvannledning fra Hurdalssjøen til Hauerseter. Dette tiltaket er nødvendig for å oppfylle dagens avtale kommunen har med NRVA fra ca 2030 selv uten at Nes kommune forsynes fra Ullensaker.
- Nytt høydebasseng i Jessheim-området. Nytt høydebasseng kreves for å tilfredsstille tilfredsstillende sikkerhet i vannforsyningen. Ved en optimal plassering av bassenget kan det også avlaste eksisterende flaskehalser i systemet og bidra til å utsette andre investeringer.
- Ringledningssystem for vann i Jessheim og Kløfta. Disse tiltakene har stor betydning for forsyningssikkerheten på Jessheim og Kløfta. I tillegg vil ringledningen på Jessheim bidra til økt leveringskapasitet til NRVA.
- Utvidelse av bassengkapasiteten ved Hurdalssjøen vannbehandlingsanlegg.
- Utvidelse av slambehandlingskapasiteten ved Gardermoen renseanlegg.
Kommunestyret skal ta den endelige avgjørelsen. Kommunedirektøren uttaler følgende i sakens anledning:
“Hovedplanen gir en god beskrivelse av status innenfor vann, avløp og vannmiljø. Planen har også tydeliggjort utfordringsbildet og fremmet konkrete tiltak. Kommunedirektøren vil anbefale at «Hovedplan vann, avløp og vannmiljø» vedtas, og forutsetter at bevilgninger til tiltakene fremmes ved ordinære budsjettprosesser.”