Kontakt oss

Folk

Mye å gjære for konditor Elin

Avatar

Publisert

Elin Vatnar Nilsen kommer med sin tredje bok i september. Nå er det gjærbakst som får sin fortjente plass i rampelyset.

Gjærbakst er en “stayer”. Gjærbakst går aldri av moten. Og når du som bakeglad knekker koden med gjær, så får både selvtilliten, lykkefølelsen og deigen en skikkelig hevelse.

“Etter mange år med prøving og feiling så klarte jeg endelig å knekke bakekoden. Da var det farvel til blytunge boller, tørre kringler og falske forhåpninger.” skriver Elin i forordet til boken “Søt bakst”, en bok som inneholder en oppskrift som du kan få 60 forskjellige bakverk ut av.

– Jeg forenkler ting veldig og tar det steg for steg i denne boken, sier konditoren som har vokst opp i familiebedriften Hjemmebakeriet på Sand – og som var blant de aller første som etablerte egen hjemmeside helt tilbake i 1999.

20 år i gamet

– Det er rart å tenke på at det er 20 år siden – at vi snakker om et annet årtusen – for den første hjemmesiden min.

Blogg ble det i 2012, og i dag er Vatnar Nilsen tilknyttet forlaget Egmont. Hun har rundet 30.000 følgere på Instagram, og hun har 21.000 følgere på Facebook.

– Det er Instagram jeg bruker mest i kommunikasjonen med følgerne mine; det foregår nesten mer der enn på bloggen. Så det ruller og går på sosiale medier.

JUBILANT: Slik så en hjemmeside ut i 1999. Elin Vatnar Nilsen var tidlig ute med både hjemmeside og blogg. 

Gjærbakst fenger

– Hva er det med gjærbakst som fenger? 

– Trender kommer og går, men gjærbakst er liksom alltid med. Det blir aldri nok av gjærbakst, og så er det så utrolig morsomt når man knekker koden – ikke minst for meg som ikke var så opptatt av nye bakemetoder.

– Helt til?

– Jeg trodde i mange år at nye metoder kunne utgjøre så stor forskjell. Jeg gjorde som alle andre og varmet opp melk til 37 grader før jeg rørte ut gjæren, smeltet smør og eltet til deigen var smidig.

 – Ja?

– Du må nesten lese boka for å få svaret på hvorfor det er bedre å bruke kald væske, hvorfor du skal ha smøret oppi deigen mot slutten av eltetiden…

ALDRI UMODERNE: Gjærbakst blir aldri umoderne selv om trender kommer og går, sier Elin Vatnar Nilsen.

Heve stemmen

– Noe må du kunne avsløre her og nå. Det er like før jeg hever stemmen her…?

– Du får smøre deg med tålmodighet, men hemmeligheten bak en god deig er tid og smak. Jeg beskriver dette detaljert i boka mi, der får du også 60 oppskrifter med på kjøpet – og jeg har skrevet et kapittel om den asiatiske baketeknikken tangzhong – en jevning laget av mel og melk – som gjør baksten mer saftig og mer holdbar. Det er helt magisk!

– Greit. Du er en av dem som har holdt på aller lengst som matblogger. Hvordan holder man seg synlig?

– Jeg tror mye har å gjøre med at jeg er forklarende og tar det steg for steg gjennom prosessen. I denne boka holder jeg bakerne i hånda hele veien, for gjærbakst er ikke enkelt, men det er heller ikke umulig.

Personlig

I tillegg til framgangsmåte og oppskrifter, så krydrer Elin boken med personlige historier og små anekdoter fra tiden i famliebakeriet og oppveksten for øvrig.

– Men – med oppstarten av hjemmeside i 1999 – så er jo 2019 er jubileumsår, som du nevner innledningsvis?

– Ja, vi jobber med en markering av akkurat det – både av jubileet og den nye boken. Men vi har ikke landet den foreløpig.

– Men du blir å se på Jessheim i forbindelse med utgivelsen, ja?

– Ja, vi legger opp til boksignering hos Ark bokhandel 14. september fra 14.00. Da håper jeg å se mange kjente.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.