Abonnenter
Bibel eller veileder?
KOMMENTAR
Det blir garantert gnisninger når blant annet byplan og skoleportefølje skal diskuteres i kommunestyret denne uka. Det er kanskje i byutvikling vi ser de største politiske skillelinjene. Det gnistret skikkelig til da estetikk ble diskutert i formannskapet i forrige uke.
I formannskapet i forrige uke så vi gryende tendenser til heftig debatt, selv om politikerne la noe lokk på kjelen for å spare seg til kommunestyret tirsdag.
Men vi fornemmet temperatur da blant annet byplanen var oppe som sak, og de borgerlige la fram en relativt lang liste med endringer i ordlyden.
Det var Fremskrittspartiets Tom Staahle som redegjorde for endringene, og han ga administrasjonen til dels skarp kritikk for ikke å ha tatt hensyn til politiske føringer i dokumentet. Og med politiske føringer mente representanten Staahle de føringene som kom med et borgerlig styre i Ullensaker i fjor høst.
Politikken delt
Den byplanen – som etter alle solemerker skal ut til høring etter tirsdagens vedtak i kommunestyret – omtales som det kanskje viktigste dokumentet denne politiske perioden (Venstres Thorbjørn Merkesdal brukte de ordene), så da er det nesten litt foruroligende at vi risikerer å få et vippe-vedtak med minimalt flertall i denne saken.
De rødgrønne ønsker – for å si det noe forenklet – å ha strammere føringer på de prosjektene som blir lagt fram av utbyggere og utviklere.
– Vi ser skillelinjene mellom oss og de borgerlige her. De borgerlige vil ha inn endringer som vil føre til innsigelser fra overordnede myndigheter, og vi har totalt forskjellig syn når det kommer til estetikk og boforhold, sa Arbeiderpartiets Lars Fjærli Hjetland i formannskapet.
I forrige periode kjørte de rødgrønne knallhardt på at blant annet estetikk skulle være viktig i byggeprosjekter, og den som har fulgt med i politikken i Ullensaker husker kanskje at det var unison halleluja-stemning da en lenge etterlengtet formingsveileder ble vedtatt.
Ikke føringer
I politikken anno 2024 er nettopp formingsveilederen ett av punktene som viser skillelinjene mellom de politiske blokkene.
De borgerlige – eller skal vi si Fremskrittspartiet – sa i formannskapet at formingsveilederen blir benyttet som en bibel av administrasjonen. Staahle gikk så langt som å si at formingsveilederen brukes som et slavisk diktat av administrasjonen, og han vil ha seg frabedt den type regelrytteri fra et dokument som er ment som en veileder.
Det skal bli interessant å se hva som kommer ut av debatten rundt byplanen i kommunestyret, og så får vi se om de borgerlige skiller lag når det kommer til ordlyd og bruk av formingsveilederen. Endringsforslagene – før i penn av Tom Staahle – så ut til å komme noe overraskende på de borgerlige samarbeidspartnerne i KrF og Høyre i formannskapet.
– Det er mulig vi kan se litt på formuleringene rundt det, sa både Høyres Willy Kvilten og KrFs Lise K. Furuseth da formingsveilederen ble diskutert i formannskapet.
Skillelinjer
– Uenigheten om byplanen er høyst til stede. Det går på hvor vi skal bygge, at vi bør gjøre ferdig områder før vi åpner opp for bygging i nye områder, at vi ønsker strengere krav til hva som bygges og vi skal ikke sitte her og late som om vi er enige, sa Arbeiderpartiets Fjærli Hjetland, som også la vekt på at byplanen i høyeste grad har med kommuneøkonomien å gjøre også.
– Kommuneøkonomien, ungdomsmiljøet og sosiale utfordringer i kommunen, fulgte Sps Lars Halvor Stokstad Oserud opp Ap-representantens innlegg om at byplanen har med økonomi å gjøre.
– Hvorfor skal vi rive eneboliger for å bygge små leiligheter, for eksempel? Skillelinjene kommer tydelig til syne nå, sa Stokstad Oserud.
Finne ord
Kommunedirektør Erling S. Kristiansen takket for debatten rundt byplanen, og han understreket hvor mye kraft det ligger i denne saken.
– Er det mulig for politikken å finne egnede ord for bruk av formingsveilederen? spurte kommunedirektøren etter debatten i formannskapet.
– Og det er ikke sånn at vi legger ut «feller» i dokumentet, selv om jeg registrerer at diskusjonen eskalerer politisk igjen, sa kommunedirektøren.
– Utfordringen med denne debatten er at vi kan si hva som helst, men krav er nødt til å følge ord hvis de skal ha effekt, poengterte Fjærli Hjetland, som avslutningsvis sa høyt at det er borgerlig uenighet i akkurat denne saken.
– Kompromisser er mulig hvis vi vil, så bare ring oss, avsluttet Ap-politikeren med adresse til Høyre og KrF.
Så gjenstår det å se om det har vært telefonisk kontakt i perioden mellom formannskapet og tirsdagens kommunestyremøte.
Tilbakeblikk
PS! Vi koster på oss et tilbakeblikk fra da formingsveilederen ble vedtatt politisk tilbake i mai 2022. Det var skikkelig halleluja-stemning i salen.
I mine år som skribent fra Ullensaker, så har jeg knapt opplevd mer halleluja-stemning i et politisk møte enn da formannskapet vedtok en såkalt formingsveileder for hvordan byen skal se ut. Hvor tynt grunnlag har vi egentlig bygd by på siden 1992?
Det var det jeg tenkte da jeg fra bakerste benk hørte på den ene euforiske reaksjonen etter den andre fra maktens runde bord der oppe i rådhusets innerste gemakker.
Ut fra den verbale bølgen rundt bordet å dømme, så skulle man tro at vi i Ullensaker ikke har hatt noen retningslinjer som dem som bygger må forholde seg til.
Jubel
Høyres Karianne Raad Wangaard uttrykte at hun aldri har vært så glad i en sak.
Wanggards partifelle Willy Kvilten fulgte opp med at vi nå kan stille krav til utbyggere samt at vi ikke lenger trenger å stå med lua i hånden overfor dem som vil bygge i vår kommune.
Politikerne var nylig stramme i klypa:
Overtenning?
Vi legger begeistringen til grunn for noe av overtenningen politisk, for det er selvsagt navigert etter gitte instrukser og regler for dem som har bygget i Jessheim by gjennom det som begynner å bli mange år siden flyplassvedtaket i 1992 – og etter at flyplassen åpnet i 1998.
Det som ikke ble nevnt (eller om det druknet i jubelen i formannskapet) er at det i noen prosjekter ikke har vært stramme nok vedtak politisk, at det har vært gitt dispensasjoner ut over byplanens retningslinjer og annet som ligger til grunn.
I stil med intensjonen
Det har dessuten vært mange tilfeller har vært presentert tegninger og plansjer som ikke har stått helt i stil til det ferdige prosjektet.
Les mer om det her:
Jeg tror den nylig vedtatt formingsveielederen skapte såpass med politisk jubel fordi den har muligheter til å bli et nyttig og håndfast verktøy – eller sjekkliste om du vil – når nye prosjekter skal presenteres.
Kanskje blir det mindre enkelt å få gjennomslag for en del prosjekter, og det er aldri feil å ha en sjekkliste å forholde seg til.
Mer politisk mat
Det skal sies at de politiske diskusjonene har mer mat i seg når kommende boligprosjekter diskuteres i møter, noe jeg tror både posisjon og opposisjon vil være enige i (?).
Leste du om tidenes slakt av et prosjekt?
Det skal også nevnes at vi finner nyere prosjekter som ble vedtatt selv om de utfordret det gjeldende regelverket og politisk vedtatte retningslinjer i Ullensaker kommune.
Derfor knytter det seg en viss spenning til hvordan denne veilederen skal følges opp.
Ordfører Eyvind Schumacher (Ap) bedyrer at dette er en bindende veileder som skal inspirere og veilede dem som vil bygge i vår kommune i framtiden.
Se videointervju med ordfører Schumacher her:
VIDEOINTERVJU: Ordfører Eyvind Schumacher snakker varmt og både formingsveileder og annet i dette videointervjuet. Det er sju minutter langt, men det føles faktisk som om det er mye kortere.
Forplikter
Veilederen forplikter.
Så gjenstår det bare å se hvordan den etterleves.
Være seg blant politikerne og dem som bygger og utvikler Jessheim by.
Planer har vi hatt nok av tidligere.
Men de har tidvis framstått som mindre forpliktende.
Men vi unner våre folkevalgte all mulig politisk lykke.
Det setter jo farge på både stemningen og møtene.
Nysgjerrig på formingsveilederen? Du finner den ved å TRYKKE HER