Kontakt oss

Abonnenter

NM i orientering i byens gater

Avatar

Publisert

Kommende helg arrangeres det NM i sprint-orientering i Jessheim by. Og arrangørene melder om rekordstor påmelding.

Det er garantert ikke Ullensaker turlag som er på tur med kart og kompass i høy hastighet i perioden fredag til søndag denne helgen.

Det er i overkant av 300 orienteringsløpere som kjemper om medaljer og ære i NM i sprint-orientering i gatene våre.

Lokale Raumar Orientering står som arrangør av dette mesterskapet, som altså har et antall påmeldte som overskriver alle forventinger etter to år med koronarestriksjoner.

– Dette er over all forventning, forteller løpsleder og Jessheimbosatte, Bent Skatvedt.

Fart og raske avgjørelser

OVERVELDET: 300 påmeldte er over all forventning, sier løpsleder Bent Skatvedt.

– Hva er spesielt med sprintdistansen?

– Sprint foregår i by, tettbebyggelse og parkområder og vinnertiden ligger på 13-15 minutter, får Jessheimpuls opplyst.

– Det er mange poster som skal oppsøkes i løypa og det er raske avgjørelser som må tas underveis og i stor løpsfart.

Annonsering

Det konkurreres i 3 disipliner i NM sprint, som er en relativt ny gren innen orientering. Sprint var på NM-programmet for første gang i 2000:

  • NM sprint individuelt, fredag 29.4
  • NM knockoutsprint, lørdag 30.4
  • NM sprintstafett, søndag 1. mai

Erfaren arrangør

KONTROLL: Anders Kronberg og løypelegger Øystein Rapp melder om god kontroll noen dager før det blir NM i Jessheims gater. 

Det er første gang det arrangeres et NM sprint orientering på Romerike. Men Raumar Orientering har flere NM på merittlista.

I 2011 arrangerte klubben NM uka i skogsdistansene og i 2015 var det NM nattorientering og junior NM stafett, også den gang på Jessheim, men da i skogene ved Allergot ungdomsskole.

– Selv om vi er erfarne som både NM arrangør og andre større o-arrangement, så blir sprint noe helt nytt, spesielt knockoutsprinten», forteller leder i hovedkomiteen, Anders Kronberg.

Utfordrende løyper

Løypelegger, Øystein Rapp, har i lang tid jobbet med å finpusse på løypene som skal serveres junior- og seniorløperne.

I et mesterskap er det viktig med både utfordrende, krevende og litt “tricky” løyper.

– Det skal ikke bare være å løpe rett fram i gatene, men gjerne være flere veivalgmuligheter med innslag av både trappeløping, smug og passasjer og kanskje innom parkområder. Det skal kreve å lese kartet nøye gjennom hele løypa. Øystein kan ikke røpe for mye, men bekrefte at det ovennevnte stemmer godt for hva løperne vil møte på Jessheim.

Selve arenaområdet holdes hemmelig for løperne helt fram til kvelden før NM. Terrenget har vært «sperret» for ferdsel for deltakere ett år i forveien. Kun de største veiene har vært åpne for å ferdes på. Dette for at løperne ikke skal gjøre seg kjent i området.

Flere lokale

Arrangørklubben stiller selv med 11 løpere og fem av disse finner vi i yngste juniorklasse H17-18. I D17-18 stiller ei jente og i eldste juniorklasse H19-20 en gutt.

Annonsering

I seniorklassen har Raumar med 1 dame og 3 herrer. De stiller med 1 stafettlag.

Landslagsutøver, Eskil Kinneberg, er en av Raumars seniorløpere. Han fostret sine barne- og ungdomsår i Gjerdrum og Raumar og løper fortsatt for Raumar i NM sammenheng. Til daglig er han bosatt i Sverige (Falun) og løper for OK Kåre.

– Det blir spennende å løpe på «hjemmebane» med moderklubben», forteller Eskil, som håper å ha nok fart i beina til å kjempe i toppen.

NEUCHATEL-MALADIERE, 13MAY2021 – Eskil Kinneberg (Norway), captured during the Mixed Sprint Relay at the EGK European Orienteering Championships EOC 2021 in Neuchatel/Switzerland. swiss-image.ch / Photo Remy Steinegger

Eliten på plass 

For seniorene handler det fredag om Norgescup og uttak til verdenscupen senere i vår.

Det er også VM i sprintorientering i Danmark i sommer, så derfor er nesten hele norgeseliten på plass under NM på Jessheim, med et par unntak.

Har du lyst å oppleve NM i sprintorientering live, så oppfordrer vi publikum til å ta turen til Jessheim kommende helg.

Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.