Kontakt oss

Folk

Ny heltedåd for prekær situasjon

Avatar

Publisert

den

Støttekonserten «Heroes 5» samler deler av det lokale musikkmiljøet for igjen å støtte opp om Petter Barg og Vegar Storsve sitt musikkprosjekt for flyktningebarn som lever under forferdelige forhold i Libanon. Musikkprosjektet er i knestående. 

– Uff, sier Vegar Storsve og blir stille etter at Jessheimpuls spør om en virkelighetsbeskrivelse fra han som for kort tid siden var i leiren for med egne øyne å se hvordan det står til.

– Det er rimelig skralt, for å si det forsiktig…, begynner Storsve.

PREKÆR SITUASJON: Det er verre enn noen gang for de 40.000 som lever sine liv i flyktningeleiren Rashidieh sør i Libanon. Musikkprosjektet til Barg og Storsve er ett av svært få lyspunkter for barn og unge i leiren.

– Vanlige folk som hadde relativt greit er nå blitt fattige. I butikken koster varer nå 10 ganger så mye som det kostet for ikke veldig lenge siden, og det er færre som står i jobb fordi det nesten ikke finnes lønnet arbeid å oppdrive, fortsetter mannen – som sammen med blant andre Petter Barg har engasjert seg i dette prosjektet som betyr så mye for barn og unge i flyktningeleiren Rashidieh i 20 år.

Kaos

Og midt oppi dette kaoset fortsetter lærere og aktivitører å holde dørene åpne for musikkprosjektet to dager i uka, til tross for at det ikke finnes penger til lønn.

– Folk er på desperat leit etter lønnet arbeid, og vi tenker som så at de pengene vi klarer å få inn gjennom «Heroes 5» skal gå rett til lærere og aktivitører. For hvis de forsvinner – noe de gjør hvis de skulle finne lønnet arbeid – så stenges dørene, og da frykter vi at det hele er over, sier Storsve – som understreker at lønn i prinsipp er bensinpenger og til mat i magen til dem som underviser.

– Opp til oss igjen

Petter Barg, Vegar Storsve og Tore Kværner går igjen i bresjen for støttekonsert til et lokalt formål.

– Det er symbolsk lønn, for å si det sånn, sier Vegar, som også kan berette at midler fra det offisielle Norge ikke lenger blir kommer prosjektet i flyktningeleiren til gode.

– Så da er det opp til oss, da, sier Storsve etterfulgt av et lite smil.

Båndene mellom flyktningeleiren Libanon og Jessheim er sterke gjennom lokalt engasjement her i Ullensaker, og håpet er at dette engasjementet er til stede slik at folk tar turen til Ullensaker kulturhus søndag 16. oktober.

Lokale musikanter

KOMMER: Travelin’ Storband tar plass i Kong Rakne, og med på laget er Stina Stenerud. 

På kort varsel er det trommet sammen til konsert med lokale krefter, og musikantene som blir med på støttekonserten er:

  • Travelin’ Storband med Stina Stenerud
  • Band – hele fire i tallet – fra musikklinja ved Jessheim videregående skole
  • The Husbands med Yeisy
  • Lo-Fi Voodoo med Tom Stalsberg

LINK TIL BILLETT FINNER DU HER

Historien

Men la oss ta ett steg tilbake i et forsøk på å forklare hva dette Libanon-prosjektet som har satt seg i hjertet til de to lokale musikerne og pedagogene er for noe, og hvorfor dette prosjektet har så tung forankring på Jessheim og i Ullensaker som det har.

  • Algarheim skole hadde tilbake i 2002 et prosjekt der barn fra flyktningeleiren kom på musikalsk besøk
  • Petter Barg jobbet som lærer ved skolen, og han besøkte flyktningeleiren i 2001
  • Vegar Storsve og Petter Barg hadde tidligere jobbet med et prosjekt i Afrika, og de to begynte å bruke av ferier og fritid for å reise ned og bidra til den musikalske biten inne i flyktningeleiren
  • Behovet viste seg å være for stort til at de to kunne involvere seg alene
  • Jessheim videregående skole (Petters arbeidsplass) og Norges musikkhøgskole (Vegars arbeidsplass) ble – sammen med Algarheim skole – involvert slik at slagkraften ble større og ringvirkningene nådde flere folk som potensielt kunne engasjere seg og bidra
  • I oppstarten var musikktilbudet i flyktningeleiren en del av et program for mental helse (NORWAC)
  • Herrene Storsve og Barg ønsket etter hvert å vri prosjektet over til å bli et bredere kulturprosjekt – og slik ble det og slik er det forblitt gjennom FORUM for Kultur og Internasjonalt Samarbeid
  • Elever ved Jessheim videregående skole har engasjert seg på flere måter: cd-prosjekt, innsamlingsaksjoner, konserter og elever som har reist ned til Libanon på eget initiativ for å hjelpe til.
  • Mange familier her i Ullensaker har vært vertsfamilier for flyktningebarn som har vært i Norge i regi av musikkprosjektet

 

FRA NORGE: Instrumenter som kasseres i kulturskoler i Norge er kjærkomne tilskudd til barna i flyktningeleiren. FOTO: ELISABETH ØSTBY

Engasjerte omgivelser

– Både Petter og jeg er anlagt sånn at vi går på omgivelsene våre for at de skal engasjere seg. Derfor var det naturlig at Musikkhøgskolen i Oslo og Jessheim videregående ble en naturlig del av det store bildet.

– Hvordan vil dere beskrive forholdene i flyktningeleiren?

– Noen er apatiske og mangler livsgnist og motivasjon i en situasjon som på mange måter er håpløs. Det bor 40.000 i den flyktningeleiren vi jobber med, og mange har levd hele sitt liv inne på det området.

– For barna er musikkprosjektet et lysglimt og et avbrekk i en ellers vanskelig hverdag. Dette er fjerde generasjons flyktninger,  sier Barg.

Entusiasme

ENTUSIASME: Musikkprosjektet fungerer som en gulrot for at folk skal fortsette på skole. Du må gå på skole for å få være med og spille. FOTO: ELISABETH ØSTBY

 

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.