Ukategorisert
Ny park med ferskt kulturminne
Åpning av ny bydelspark samt avduking av Jessheims ferskeste kulturminne midt i sentrum er nært forestående.
Den offisielle åpningen av Sagaparken torsdag 5. september markerer kommunens overtakelse av området som raskt kan bli en ny oase i byen Jessheim. Det er i hvert fall det byggherre Jarle Eriksen i Jessheim Byutvikling AS håper på.
– Vi ser fram til å overrekke ferdig utformet park til Ullensaker kommune, sier Eriksen til Jessheimpuls en drøy uke før overrekkelsen.
– Vemodig?
– Vi ser fram til denne markeringen, sier Eriksen.
God prosess
SKRYT: Dette har vært en god prosess hele veien, sier kutlturrådets Rolf Baardseth, her avbildet i forbindelse med bevaring av det gamle bankbygget i Gotaasalleen.
– Jarle Eriksen og Jessheim Byutvikling skal ha honnør for samarbeidet og samspillet med frivilligheten på Jessheim, sier leder av kulturrådet Rolf Baardseth.
– Historielaget og kulturrådet har vært i en tett dialog og deltatt i alle viktige avgjørelser om utforming og visningen av sagas historie som nå gjøre tilgjengelig for alle, fortsetter Baardseth.
– Blitt som dere håpet, med andre ord?
– Det har gitt rom og muligheter for det som blir en oase i byen og samtidig binder noen elementer sammen den nye Sagabyen og Jessheims gamle industrihistorie. Pakkhuset er raskt en mye brukt arena for foreningslivet og folkemøter. Høvlerihuset danner et trivelig treffpunkt og huser en kafe som samtidig er en arena for arbeidstrening.
– Nå skjøtes dette på med en park og en allê frem mot jernbanen.
Ukjent historie
1961: Dampsaga slik den så ut på 60 tallet. Midt i bildet ser vi det som i dag er Frivillighetens hus. Bak til venstre står pakkhuset.
– Hva vil vi finne i parken, Rolf?
Elementer fra den gamle dampmaskinen står sammen med informasjon om virksomheten og viktige hendelser. De står på en seng av tegl, et symbol på at teglverksvirksomheten på Døli også var en vesentlig virksomhet her på Jessheim før den flyttet til Christiania og senere hadde sine siste år på Haga i Nes.
– Viktig byhistorie gjort tilgjengelig, altså?
– Ja, her er det noen linjer mange ullsokninger kanskje ikke visste at fantes. Stein fra Jessheim finnes nemlig i mange bygninger som fortsatt er landemerker i Oslo.
Torsdag 5. september
2019: Slik ser bydelen ut i dag.
– Har dere mer historie i ermet?
– Dette har vært en veldig god prosess, og den fødte ideen om å lage en tilsvarende «greie» – men kanskje i et annet format om jernbanehistorien på Jessheim. Det er mye materiell å ta av og god plass på veggene i Pakkhuset og som supplement i den fine stasjonsbygningen, avslutter Baardseth.
Håpet er at mange tar turen og overværer den offisielle åpningen av parken og kulturminnet torsdag 5. september – klokken 18.00. Det blir servering av kake laget av epler fra parken.