Helse
Nytt steg mot helse til alle
Gründer Jan Gisle Berger har utviklet sitt produkt videre. Nå er folkehelse innlemmet i ideen som til nå har vært frontet av toppidrettsutøvere.
Siden 2012 har Berger jobbet med sin Z-Roller, en maskin som bedrer blodsirkulasjon og restitusjon av muskler ved hjelp av idrettsmassasje.
– Kort fortalt handler dette om blodsirkulasjon og restitusjon av muskler ved hjelp av idrettsmassasje fra en maskin jeg har utviklet.
Effekten har vært målbar – og verifisert gjennom en vitenskapelig studie – og siden 2018 er massasjeapparatet rullet ut på markedet, og 2020 var året da alt hardt arbeid skulle begynne å betale seg.
Massasjeapparatet ble introdusert for det amerikanske og kanadiske markedet, og det ble knyttet kontakter på andre siden av Atlanterhavet.
– Hvordan går det der borte?
– Vi reiste over og fikk avtale med flere leverandører i USA, men så kom koronaen for fullt og det meste ble satt på vent, sier Berger.
https://jessheimpuls.no/jp/2019/12/17/2020-kan-bli-et-ar-pa-skinner/
Hjemmemarkedet
Men Jan Gisle har også jobbet med folkehelse og hjemmemarkedet i mange år, og nå rulles appen «Lev livet lengre» ut på markedet.
– Hva snakker vi om her?
– Dette er et prosjekt i samarbeid med Innovasjon Norge og offentlige myndigheter for å øke livskvaliteten for eldre mennesker, sier Berger.
Jessheimpuls møter gründeren hjemme hos søskenparet Berit Risto og Randi Bråthen. De to kvikke damene er de første – utenom testpanelet – som eksponeres for treningsprogram og alt annet snadder inne i appen.
MENTOR: I appen er det en fysioterapeut som med myndig røst forteller og forklarer. Det er også mattips å få der inne. Berit Risto lytter konsentrert til det som blir sagt om hvit fisk.
– Gjennom bedre fysisk helse skal man oppnå at de eldre i samfunnet skal få et mer aktivt liv, klare flere ting på egen hånd lengre, føle fysisk mestring, få en økt livskvalitet og leve et mer meningsfylt liv resten av sitt liv.
– Dette må jo være musikk i ørene for de folkevalgte som styrer med helse i Ullensaker?
– Fysioterpaitjenesten i Ullensaker kommune har vært involvert i testingen av massasjeapparatet, og tilbakemeldingene har vært gode.
BELØNNING: Treningsøkten er over, og Berit Risto får en velfortjent massasje som belønning. Jeg kommer til å være lojal mot appen, sier hun med fryd i stemmen.
Stille fra kommunen
Folkehelseaspektet ligger langt framme i den appen Berger har utviklet og tilpasset helt fram til februar i år, men til tross for flere framstøt hos politikere og kommuneadministrasjon – som i alle sammenhenger løfter fram nødvendigheten av folkehelse og det faktum at folk er nødt til å bo hjemme lenger – så er det mest stillhet å høre fra rådhuset.
– Akkurat det synes jeg er litt rart, i hvert fall når vi her snakker om noe som faktisk gjør at folk kan bo hjemme lenger hvis de benytter seg av treningen og apparatet som følger med, sier Berger, som også kan berette at fysioserpitjenesten i kommunen har gitt gode tilbakemeldinger etter å ha testet massasjeapparatet på pasienter.
Les sak fra 2019 om veiskille for helse-Ullensaker:
https://jessheimpuls.no/jp/2019/07/02/skal-lofte-helsesektoren-inn-i-den-nye-tiden/
– Hva inneholder appen?
– Du svarer på noen spørsmål for å få fram det treningsprogrammet som passer til din fysiske form og helse. Og etter hver treningsøkt har du mulighet til å evaluere hva du føler at du får ut av det. Dette vil igjen bli tatt tak i av en fysioterapeut som følger opp personlig ut fra data du plotter inn, sier Berger.
Kosthold
I tillegg til treningsprogrammet vil folk få tilgang til 12 videoer der kosthold står på agendaen.
– Og til slutt har vi lagt ved seks videoer der massasjeapparatets funksjonalitet kommer til syne; bedring av blodsirkulasjon, lymfedrenasje, motvirke kramper, motvirke kalde etter og rastløse bein – mye av det mange sliter med, sier Berger.
– Og hva sier prøvekaninene?
– Lovende, og det er såpass enkelt å bruke dette at jeg kommer til å bake det inn mellom yoga og golf og andre aktiviteter, sier Berit Risto.
– Veien videre nå, Jan Gisle?
– Nå jobber vi for fullt med å bringe folkehelseaspektet inn i prosjektet. Jeg har tatt utgangspunkt i stortingsmeldingene fra 2012 og fram til nå i utviklingen av denne appen, så dette opplegget er egentlig som hånd i hanske når vi snakker om å legge til rette for at folk blir bedre rustet til å klare seg hjemme lenger.
Stiller gjerne på rådhuset
– I så måte er det litt rart at jeg ikke får respons når jeg henvender meg til ledelsen i kommunen eller de folkevalgte. Jeg representerer i tillegg lokalt næringsliv, sier Berger.
– Så om du spør meg konkret om hva som kan være veien videre inn mot kommunen, så stiller jeg gjerne opp i formannskapet eller egnet fora for å fortelle om dette opplegget.