Kontakt oss

Abonnenter

OL-håp fra Jessheim

Publisert

Jørn Dalen (62) fra Jessheim representerer Norge i Paralympics. Og visste du at vi har landets beste inndørs skytebane her hos oss?

Jørn Dalen har vært en merittert skytter gjennom hele livet. Han kan se tilbake på landslagsskyting med grovkalibret våpen, representasjon på militært landslag og som skytter for politilandslaget gjennom hele yrkeskarrieren.

En progressiv muskelsykdom gjør at Dalen representerer Norge under Paralympics i Japan.

Selvhjulpen

– Hva heter klassen du deltar i?

– Klassen heter SH1, og den er for dem som klarer å holde våpenet selv og som kan skyte med bruk av vanlig skytterrem. Klassen har noen underklassifiseringer som går på litt ekstra hjelpemidler alt etter funksjonsnedsetting, sier Dalen.

Fakta

Navn: Jørn Dalen
Alder: 62
Bor: Flatavegen, Jessheim
Familie: Samboer, 2 barn, 2 barnebarn
Aktuell: Deltar i sitt første Paralympics 2021

Erfaren debutant

– Du har holdt på med skyting lenge du…?

– Jeg startet med å skyte i 1974 i Ullensaker Skytterlag på Teigen skytebane.

– Ullensaker skytterlag er et av Norges eldste lag og stiftet i 1862, sier Dalen.

– Den type skyting jeg driver med nå har hovedsete i Alfhallen på Borgen, og der skyter jeg for Kisen MSL. Vi har landets største og beste lag på Borgen.

VARME DAGER: Det er sove, spise og trene som gjelder for Jørn Dalen og de andre OL-utøverne i Paralympics. Han skal i ilden 1. september og 5. september. 

To øvelser

– Når skyter du i Paralympics, og hvilke ambisjoner har du der borte? 

– 1. September skyter jeg 10 meter luftgevær, og 5. September skyter jeg 50 meter finkaliber.

– Min ambisjon er å utføre arbeidsoppgavene best mulig under konkurransene, og hvis jeg går  av standplass med visshet om at jeg har gjort det, så kommer jeg til å være godt fornøyd. Så vil resultatet vise hvor langt opp jeg kommer på resultatlista.

Roser Ullensaker

 Hvordan er skyttermiljøet i Ullensaker? 

– Skyttermiljøet i Ullensaker er godt, spesielt når det gjelder på internasjonale rifleprogrammer, sier Dalen.

– Kisen Miniatyrskytterlag drifter skytebanen Alfhallen, og der har vi som nevnt Norges beste innendørs skytebane. Den har ført til at mange yngre skyttere har flyttet til Ullensaker for å satse på skyting. Over halvparten av landslagsskytterne skyter for Kisen MSL!

Dalen og de andre internasjonale skytterne har fått redusert sesongen – og reisingen – på grunn av koronarestriksjonene.

– Alle internasjonale mesterskap ble avlyst i 2020, og det samme er tilfelle nå i 2021. Vi skulle opprinnelig «bodd i koffert i år» med reise til mesterskap i Finland, Emiratene, Polen, Tyskland og Peru. Eneste vi har deltatt på siden VM i Australia høsten 2019 er et Grand Prix i Serbia nå i juli, sier Dalen.

ERFAREN: Jørn Dalen har drevet med skyting siden 1974. En muskelsykdom gjør at det nå er Paralympics som er den internasjonale arenaen for Jørn. 

Toppidrett

– Hvordan trener dere, mest skyting eller er det også fysisk trening?

– Det blir mange timer på skytebanen, men trener fysisk det kroppen tåler av  belastning, sier Dalen. Han har en progressiv muskelsykdom.

-Hvordan fortoner dagene seg i leiren og mellom skytingen for en OL-utøver?

– Her er det å trene, spise og sove. Her hvor vi bor er det nesten  «en liten bydel» som kalles Olympic Village. Området er lukket for utøverne. Vi kommer heller ikke et «museskritt» utenfor utenom når vi blir fraktet til skytearenaen.

Finalesjanser

– Stor tropp?

– 15 deltakere i forskjellige grener. I tillegg kommer administrasjon, ledere og trenere.

– Hvilken nasjon er de argeste konkurrentene der borte?

– Vanskelig å gjette siden vi nesten ikke har konkurrert internasjonalt på snart to år. Alle har jo spisset formen mot Paralympics, så jeg holder det åpent, sier Dalen.

Skytterforbundets Sportsjef Tor Idar Aune supplerer, og han kan fortelle at det Dalen og de andre bedriver er verdensidrett. I OL i Rio var det 158 nasjoner som deltok i skyteøvelser, og Aune holder Ukraina, Kina, Russland og USA som gode kandidater til edelt metall i Paralympics 2021.

– Hva med de norske sjansene?

– Vi har tatt ut reelle finalekandidater i alle øvelser, og det mener jeg helt seriøst, sier Aune.

– Det er små marginer, så alt skal klaffe for å ta medalje. Men forberedelsene har vært veldig gode i forkant, så vi kan hevde oss hvis utførelsen på standplass er god, sier sportssjefen til Jessheimpuls.

 

Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.