Kontakt oss

Byutvikling

Oppfordrer til “gatekamp” i sentrum

Avatar

Publisert

Landskapsarkitekt Rainer Stange har tro på Jessheim og tar til orde for “gatekamp” i sentrum.

Onsdag pågår det et såkalt mobilitetsseminar i regi av Ullensaker kommune. Tematikken er enkelt forklart hvordan vi skaper det gode byliv i byen vår.

– Dere har et byhjerte her på Jessheim. Nå handler det bare om å finne ut hva byen skal være og hva “gata” skal være, er beskjeden fra Stange, som har mange års fartstid i Snøhetta, i byplan- og arkitekturkontorer i Paris og som i 2005 grunnla landskapsarkitekturfirmaet Dronninga landskap

– Handler om fortauet

– Det er egentlig ikke så vanskelig å få gode gater, uansett hvilke steder man utvikler. For det handler egentlig om fortauet, sier Stange. Og utdyper:

  1. Plass til å gå
  2. Plass til å sitte på fortausrestaurant eller på benk
  3. Mulighet til å drive handel
  4. Trær og grønt i rikt monn

– To meter ekstra bredde betyr veldig mye, og fortauet er det viktigste byrommet vi har, er den erfarne landskapsarkitekten og byplanleggerens mantra gjennom sitt foredrag for en fullsatt kommunestyresal der politikere, administrasjon, kulturråd og andre instanser var representert.

– Grønt i gata er sunt

– Jeg oversetter mange av mine ordtak og visjoner fra fransk til norsk etter å ha bodd og jobbet der. Og budskapet “det grønne i gata er sunt” er direkte oversatt. Og det er sant, sier Stange, som mener beplantning er en særdeles viktig ingrediens i bygatene. De gir farge til en ellers grå by og trær og beplantning skaper trivsel god atmosfære.

– Og så handler det om å sette folk øverst på prioriteringslisten når bygater planlegges. Bilen må nederst, alt som går på skinner er bra og det er folk som gjør en by levende. I tillegg vil jeg anbefale dem som fatter vedtak til å hyre inn en lysdesigner. Belysning gjør byen trygg på kvelden, og det er veldig viktig.

– Bruk det dere har

Jessheimpuls overhørte argumentasjon om at gatene som ligger i Jessheim sentrum i dag er smale og ikke har optimale mål og bredde. Til det er beskjeden fra Rainer Stange at det handler om å bruke det man har – heller asfalt og trær enn dyr granitt og null beplantning, som han uttrykte det.

– De store europeiske byene ble planlagt og bygget for lenge siden. Byene på Romerike bygges nå. Dere er heldige. Bruk tiden godt. Jeg har tro på at Jessheim kan bli en bra by med gater som fungerer, var de avsluttende ord fra Stange før han hoppet på toget og forsvant tilbake til hovedstaden.

Byplanleggingsseminaret foregår gjennom hele dagen.

Annonsering

 

Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.