Kontakt oss

Folk

Idretten tar grep mot frafallet

Avatar

Publisert

Jessheimdagene er mer enn konserter og annen moro. Dette gir også mulighet for å mobilisere slik at frafallet i idretten kan dempes. 

Søndag blir Storgata i sentrum gjort om til aktivitetsgate. Det er Ullensaker idrettsråd som ønsker å vise fram hva kommunen vår har å by på av idrettslige aktiviteter.

PROGRAMMET FOR JESSHEIMDAGENE HER

Og koronasituasjonen samfunnet har vært gjennom, har ført til et ras når det kommer til frafall av medlemmer i forskjellige idrettslag.

– Frafallet i 2020 var på hele 882 medlemmer, og av dem var nesten 800 aktive medlemmer, sier Jan Ivar Engebretsen, leder av Ullensaker idrettsråd.

I slutten av forrige uke var 15 idretter bekreftet i aktivitetsgata, men det jobbes aktivt med å få flere til å vise seg fram, sier Engebretsen.

Her ser du utviklingen i medlemstall i Ullensaker-idretten gjennom registreringen til Norges idrettsforbund de 10 siste årene:

Bekymret leder

Dette sa idrettsrådets leder Jan Ivar Engebretsen til Jessheimpuls i januar 2021:

Idrettsrådets Jan Ivar Engebretsen ser med bekymring på frafallet blant unge i idretten siden mars i fjor. Koronasituasjonen blokkerer for rekrutteringen.

– Akkurat nå merker vi et veldig frafall, men vi forventer oss en oppblomstring når verden blir normal igjen, sier leder av Ullensaker idrettsråd Jan Ivar Engebretsen.

Annonsering

For selv om lokalsamfunnet – og dermed idretten – har vært nødt til å stenge haller og treningsmuligheter, så viser 2020 som helhet en økning i antall unge som ble fanget opp av faddertiltaket.

Kanal til idrett

– Hva er faddertiltaket, Jan Ivar?

– Det er et opplegg som bistår barn og familier som av ulike årsaker ikke kan delta i idrettslig aktivitet, sier Engebretsen.

Målsettingen er å rekruttere barn og ungdom inn i idretten gjennom tilrettelegging, åpne for nye aktiviteter og beholde de aktive i idrettslagene gjennom ungdomstida og inn i de voksnes rekker, for å bruke den formelle ordlyden, legger han til.

Faddertiltaket er altså en måte å følge opp familier der barn og unge av ulike årsaker ikke har mulighet til å la avkommet drive med idretten.

Faddertiltaket bidrar med følgende:

  • Utstyr
  • Treningsavgift
  • Lisenser
  • Deltakelse av Cup’er
  • Deltagelse på treningsleir/samlinger
  • Behovsprøvd km-godtgjørelse til de som kjører/henter barnet
  • Lommepenger på deltagelse på Cup’er, treningsleir/samlinger

Les mer om faddertiltaket til Ullensaker idrettsråd HER

– Det er oppløftende at vi i løpet av fjoråret fikk navnene til 74 nye fadderkandidater på blokka, men vi ser samtidig at idrettslagene sliter med stort frafall nå som det ikke er mulig å arrangere treninger, kamper og annet, sier Engebretsen.

SAVN: Barn og unge tripper etter å komme i gang med trening, kamper samt rett og slett være sammen på en idrettsarena, sier Jan Ivar Engebretsen. 

Mer enn idrett

Ullensaker idrettsråd har en finger med i mer enn faddertiltaket og det å tale idrettens kår, og rådet får til ganske mye for de midlene (1,1 millioner kroner) de får tilført til å lage tilbud for barn og unge. Hør bare:

  • Aktiviteter for barn- og unge i vinterferier og høstferier
  • Svømmerkurs for innvandrer jenter og -gutter (1.100 har lært å svømme siden oppstart i 2015)
  • Fargerik fotball – kampanje som bruker fotball som middel for å ta avstand fra vold og rasisme

– I Ullensaker er vi ganske godt rustet til å jobbe med frafall i idretten og bevisstgjøring når det kommer til holdninger, så vi venter utålmodig på at verden skal bli normal igjen. Det frafallet vi ser nå bekymrer oss, sier Engebretsen.

Annonsering
Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.