Kontakt oss

Abonnenter

Pynter seg til jubileumsår

Avatar

Publisert

Ullensaker kunstforening er så vidt i gang med jubileumsåret. Foreningen er 50 år i år, og for en historie den har hatt så langt.

Det er hektisk aktivitet i galleriet i Jessheim sentrum. Her har Ullensaker kunstforening holdt hus i drøyt 20 år, og det er ikke få utstillinger som har bidratt til å sette farge på Jessheims kulturliv.

Kunstforeningen har sågar bidratt til å holde liv i en annen institusjon som har 50-årsjubileum i år, nemlig Romeriksutstillingen.

Starten

Vi rykker tilbake til start, og året er 1973. En håndfull ildsjeler har satt seg fore å stifte Ullensaker kunstforening. Blant disse driftige sjeler finner vi Arthur Lodding, Arvid Rudi, Arthur Digerud og Erling Werner Ruud.

På vei til stiftelsesmøtet – som ble avholdt på Herredshuset – møtte Per Johansen den da 25 år gamle Tove Lodding på gata, og ifølge Lodding ble hun med bort til Herredshuset for så å bli valgt inn som utstillingsleder.

– Jeg har levd livet mitt etter kunstforeningen; jeg har innrettet meg etter utstillingskalenderen, sa Tove Lodding til undertegnede i forbindelse med en artikkel i Romerikes Blad for 10 år siden, altså i 2013.

Les den teksten her: Jeg har levd hele livet mitt etter kunstforeningens utstillingskalender

På flyttefot

Ullensaker kunstforening har hatt lokaler mange forskjellige steder, men den aller første utstillingen ble ifølge kunstforeningens Kitty Borgen avholdt på Herredshuset. Kitty Borgen har vært aktivt medlem i styre og stell i kunstforeningen i 22 år. I år er hun med i jubileumskomiteen.

Borgen utgjorde sammen med Tove Lodding, Arvid Rudi, Roald Nilsen og Bjørg Siljehaug jubileumskomiteen i 2013.

Det var i forbindelse med etablering av kulturhus at Ullensaker kunstforening havnet der de holder til i dag.

Les mer om det her: Sløste bort penger på kunstlokaler

Opp- og nedturer

Ullensaker kunstforening kan se tilbake på både opp- og nedturer gjennom sine 50 år som institusjon i bybildet i Ullensaker og Jessheim.

I gamle avisartikler kan vi blant annet lese at det ble satt omsetningsrekord under foreningens juleutstilling i 2004. Det ble solgt for intet mindre enn 500.000 kroner.

Og i 2001/2002 var det smått skandaløse tilstander under en utstilling der Ferdinand Finnes kunst hang på veggene. Skandalen var at bildene var trykket opp etter kunstnerens død og bildene var null verdt. Det skal legges til at Ullensaker kunstforening ble dratt inn i et samarbeid med Ullensaker kommune via daværende kultursjef

Les mer om det her: Angrer på hele Finne-utstillingen

Jubileumsåret

Men de kostene som styrer foreningen i dag ser framover mellom slagene som den andre uka i jubileumsåret består av sparkling og maling i galleriet. Og oppmøtet fra maleklubben er intet mindre enn imponerende, må vi i Jessheimpuls få lov til å uttrykke!

– Hva kan vi vente oss av jubileumsåret, leder Hanne Espeseth?

– Jubileumsåret skal markeres gjennom hele 2023, og vi har ser fram til jubileumsutstilling i mars og jubileumsuke i overgangen oktober-november, sier Espeseth.

Jubileumsutstillingen i mars består av kunstnere som har stilt ut i galleriet tidligere, og på den plakaten finner vi Marte Branderud, Geir Brohjem, Egil Nyhus, Morten Andersen, Torild Storvik Malmedal, Elena B. Olsen og Jon Olav Helle.

Det er mye mer på gang i jubileumsåret, men det kommer både Jessheimpuls og kunstforeningen tilbake til.

I disse dager handler det meste om å gjøre lokalene i stand til et jubileumsår det lukter kunst og engasjement av.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.