Folk
Klare for annerledes feiring
Korpsene våre har ligget i trening. Årets hovedtaler Andres Diaz har finpusset sine velvalgte ord, og tidenes første første digitale 17. maitog ble funnet opp på Jessheim.
Det er så mye som er annerledes, men det har vært jobbet kreativt og målbevisst med å få til en nasjonaldag som er samlende selv om vi ikke kan være sammen slik vi pleier på 17. mai.
Korps på vift
I korpsland har det vært en snodig opptrapping til nasjonaldagen. Musikantene har ikke vært samlet til felles øvelse på veldig lenge, og det var voldsom energi og entusiasme å spore da Jessheim, Hovin og Mogreina skolekorps møttes til felles øving og uniformert marsjering i Jessheim sentrum 6. mai.
Det var bare å hoppe til siden for Jessheimpuls’ utsendte da musikantene satte i marsj. Det låt bra også, og det vanket applaus underveis på runden i Jessheim sentrum.
På selve dagen vil korpsene gi ullsokningene nasjonaldagstemning mellom 9.00 og 12.00. Musikantene stiller opp på de seremonier, flaggheisinger de tradisjonelt stiller på, men med begrensede ensembler. I tillegg spiller korpsene på bo- og aktivitetssentre.
Digital fest
17. maikomiteen i Ullensaker har jobbet iherdig med å lande et program for dagen som er samlende. Og veien til ullsokningene blir digital i år.
Årets hovedtaler er Andres Diaz. Jessheim-patrioten og den tidligere rapperen holdt også talen i 2003, så han vet hva han går til.
Dette er programmet som sendes fra Kulturbanken:
15.00: Velkommen v/ Lars Halvor Stokstad Oserud, varaordfører og leder av 17. maikomitéen
15.10: Korpsene spiller «Norge i rødt, hvitt og blått»
15.15: 17. mai-hilsen fra Ullensaker kulturskole
15.20: Konsert v/ So are We
16.00: Tale for dagen v/ Diaz
16.10: Russens tale v/ russepresident Oscar Haaning Johnsen
16.20: Korpsene spiller «Ja, vi elsker
16.30: Trandumskogen. Innslag fra kransnedleggelse tidligere på dagen
Link til sendingen: TRYKK HER
Digitalt tog
DRØM REALISERT: Fredrik Sørensen fikk en ide om digitalt tog. Nå er drømmen realisert, og det digitale tog blir intet mindre enn nasjonalt.
Hva gjør du når du ikke kan gå i barnetoget i Jessheims gater fordi et virus har satt stopper for det?
Fredrik Sørensen i Ullensaker kommune fikk ideen om arrangere et digitalt – eller virtuelt om du vil – 17. maitog med plass til 100.000 personer. Dette blir nå virkelighet gjennom et av verdens mest populære spill, nemlig Minecraft.
35 prosent av alle norske barn spiller Minecraft, og på nasjonaldagen kan barn, ungdom og familier fra kommuner i hele landet gå sammen i tog gjennom en paradegate i spillet Minecraft.
Alle som har Minecraft på PC, mobil, nettbrett, konsoll eller lignende kan være med. Innbyggere i kommuner som deltar får egne steder og tidspunkt de kan møte på for å danne sine egne lokale tog i spillet.
Detaljer rundt deg digitale toget finner du ved å TRYKKE HER
– Være kreative
17. mai-komiteen oppfordrer ellers til at folk markerer dagen der de feirer den.
– Ta på deg finstasen, syng nasjonalsangen på terrassen, få med familien på leker i hagen og del gjerne bilder med oss på Instagram ved å bruke #mittullensaker, er oppfordringen fra komiteen.
KOMITEEN: Rolf Baardseth, Frode Larsen, Lars Halvor Stokstad Oserud (sittende), Rune Sand, Kathrine Øynebråten og Fredrik Sørensen oppfordrer til kreativ tenkning på nasjonaldagen.
Dokumentasjonsdugnad
Avslutningsvis en beskjed – og mild oppfordring – om å bli med på en nasjonal dugnad når det kommer til dokumentasjon av 17. mai 2020:
Eidsvoll 1814 og Museene i Akershus oppfordrer Romerike til å bli med på en nasjonal dugnad der folk sender inn bilde eller filmsnutter av hvordan de feirer nasjonaldagen.
Dette gjøres over hele landet, og dette er Norsk folkemuseum som gjerne vil ha ullsokningenes dokumentasjon for at man i framtiden kan få en visuell forståelse av hvordan vi i Norge feiret 17. mai under koronakrisen.
“For at vi skal få et rikt og bredt tidsbilde, håper vi så mange som mulig tar del i innsamlingen. Ingenting er for stort, ingenting er for lite, alt som deles vil gjøre at man for ettertiden gir muligheten til å se tilbake på 17. mai 2020 og bedre forstå hva vi gjorde den gang.” er oppfordringen fra Norsk folkemuseum.
Hvis du vil lese mer om dugnaden eller dele ditt minne, så går du inn her: MINNER.NO
Ditt bidrag kan være gull verdt, på samme måte som disse to bildene fra 17. mai på Jessheim i tidligere tider.