Kontakt oss

Skole

Tendens at stadig yngre ruser seg

Avatar

Publisert

den

Snittalderen på dem som ruser seg blir stadig lavere. Og det er også en ny tendens at unge ruser seg på tabletter. Det må mobiliseres kollektivt igjen.

Med våren i anmarsj trekker ungdommen ut i det fri, og politiet ber nå foreldre og foresatte skaffe seg oversikt over hva avkommet bedriver tiden sin med – og med hvem.

– Vi har over tid hatt en økning av unge som er involvert i rus:; siden jul har vi tatt rundt 30 ungdommer og unge voksne som har vært i besittelse av rusmidler eller vært ruset, og vi har en liste på rundt personer som vi tror er i befatning med rus eller annen kriminalitet, sier Anne Kathrine Hofseth Gundersen, leder av forebyggende avdeling ved lensmannskontoret på Jessheim.

Yngre tatt

                  

BESLAG: Disse rusmidlene var ment for videresalg da politiet tok ungdommene. FOTO: POLITIET

– Det som er påfallende er at vi tar så mange unge. Det har vært tilfeller av barn helt ned i 12-13 år, sier Hofseth Gundersen.

– Kombinasjonen piller og alkohol er ikke ukjent for oss, men populariteten av rivotril har hatt en voldsom oppsving blant unge mennesker, og akkurat det er nytt fore oss.

– Vi har ved flere anledninger beslaglagt rivotril, og vi mistenker at de tablettene kommer fra Polen.

Det er nytt at unge mennesker bruker denne type rusmidler. Under bruk blir korttidsminnet og hukommelsen dårlig, talen kan bli sløret og brukeren søvnig. Brukeren kan oppleve likegladhet. Det er beskrevet at benzodiazepiner har blitt brukt som sløvende middel ved seksuelle overgrep (”date-rape-drug”). Den dempende effekten på sentralnervesystemet gir økt ulykkesrisiko (rustelefonen.no).

Bekrefter tendensen

Det kommunale apparatet som jobber med rus bekrefter tendensen.

– De som tar kontakt med oss bruker en kombinasjon av rusmidler på en annen måte enn tidligere, og mange er yngre enn tidligere, bekrefter Kristin Nyjordet i rusteamet.

– Og det med tabletter og piller er noe nytt. Rivotril er karakterisert som «søpledop» som de tyngre narkomane gjerne bruker, så vi er litt overrasket over den utviklingen.

DOP: Dialog mellom ungdommer om anskaffelse av dop.

Uvitenhet

– Hva er årsaken til denne dreiningen?

– Det kan hende de tror det er lovlig fordi det er medisiner, eller det kan hende at de ser på det som en ufarlig måte å ruse seg på. Men det er ulovlig og det er farlig å bruke medisiner som ikke er utskrevet til deg, sier Hofseth Gundersen, som også tror at diskusjonen om legalisering og avkriminalisering av visse type rusmidler også er uheldig.

– Vi ser også her i Ullensaker – som i resten av landet – at en del av utfordringene knyttet til ungdom og rus også er i ferd med å etablere seg i barneskolen.

LES: Lydhøre foreldre fikk gode ungdomsråd

Gangsterholdninger

TRUSSEL: Dette er et eksempel på bilder som sendes som trussel på sosiale medier. FOTO: POLITIET

– Hva tenker du konkret på da?

– Jeg snakker da om bildedeling, trusler via sosiale medier, noen tilfeller av bæring av kniv, hærverk og mangel på respekt for autoriteter. Vi legger nå inn besøk på barneskoler også.

– Gjenger eller grupperinger som slåss?

– Det omfanget vi så før jul har avtatt, og vi ser nå at det er mindre grupperinger som avtaler å slåss. Det gjør de da utenfor Jessheim sentrum, så den mobiliseringen vi gjennomførte – politiet, forebyggende apparat i kommunen og også foreldregrupper – hadde god effekt, sier Hofseth Gundersen.

Felles løft

LES: Turbulent ungdomsinngang på 2019

– Og det er noe av grunnen til at vi igjen går ut og ber foreldre og foresatte bli med på det løftet vi nå ser er nødvendig å gjøre, for vi går garantert en travel vår og sommer i møte. Hvis vi ikke går aktivt ut og jobber forebyggende på bred front, så er jeg redd vi har noen mørke år foran oss.

– Det har vært snakket om grupper mot grupper som er i konflikt med hverandre?

– Vi ser noe av det vi omtaler som gangstertendenser; man sender bilder med våpen og truer hverandre på sosiale medier.

– Hvem er dette?

– Det er grupperinger som kommer fra forskjellige steder i Ullensaker – eller fra forskjellige kommuner – det kan være folk med forskjellig etnisitet. Men vi snakker ikke om gjenger, understreker Hofseth Gundersen.

Tendens over tid

– Er det bare en bølgetopp igjen?

– Vi har sett denne tendensen over tid uten at vi har intensivert den daglige tjenesten til å dreie seg om rusmidler. Det er mer av dette nå, og vi er igjen nødt til å involvere foreldregruppen i større grad.

– Er det byproblematikk vi ser vokse fram?

– Jessheim er trekkplaster og sentrum for veldig mange – også fra folk som kommer hit fra andre kommuner – men det vi ser her hos oss er ikke spesielt for Ullensaker. Vi ser tendensen over hele landet.

– Men det betyr ikke at vi ikke skal tak i de utfordringene vi har. Og vi er faktisk heldige i Ullensaker som har et forebyggende apparat i kommunen, som har natteravner og som har foreldregrupper som involverer seg når det er påkrevd. Og det er det nå.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.