Kontakt oss

Åpen for alle

Samarbeid som klinger

Øyvind Mo Larsen

Publisert

den

Et samarbeid mellom byens jazzklubb og musikklinja ved Jessheim videregående skole bærer frukter nesten før det kom i gang. For jammen er ikke sjangeren «death jazz» kommet til Jessheim. 

Prosjektet «Ungjazz 2025» er et ganske så unikt prosjekt som er kommet i stand fordi JessJazz – byens revitaliserte jazzklubb – bruker prosjektmidler for å nå ut til unge musikere som ønsker å snuse på jazzsjangeren på hjemmebane.

JAZZ-GRÜNDERE: Styret i JessJazz samlet sommeren 2024. Rune Hallingstad, Olav Werner Ruud, Roger Rønning, Lise Oppegaard og Øystein Johnsen er opptatt å gi unge musikere en mulighet til å vokse. 

Prosjektmidler

Og med prosjektmidler fra Ullensaker kommune har det gjennom hele onsdagen denne uka vært gjennomført såkalt workshop der tre durkdrevne og erfarne jazzmusikere har stilt seg og sin kunnskap til disposisjon for nysgjerrige avgangselever ved Jessheim videregående skole.

Telegramversjon:

  • Elevene i VG3 musikk ved Jessheim videregående skole inviterer til jazzkonsert på Sundbytunet 23. april kl. 19.00.
  • Konserten er en del av prosjektet Ungjazz 2025, i samarbeid med JessJazz, og skal gi unge musikere muligheten til å opptre på en profesjonell scene.
  • Elevene har selv stått for planlegging og gjennomføring gjennom skolefaget Instruksjon og Ledelse.
  • Etter konserten blir det en åpen jam med profesjonelle jazzmusikere som også holder workshop tidligere på dagen.
  • Gjestemusikere/workshop: Harald Lassen (saksofon), Bárður Reinert Poulsen (bass), Marius Klovning (gitar)

Harald Lassen (saksofon), Bárður Reinert Poulsen (bass), Marius Klovning (gitar) snakket villig vekk om hva som førte dem inn i musikken, og de understreket betydningen av å være tålmodig hvis jazzen er veien å gå.

Og de understreket også at det ikke er noe nederlag å ha andre jobber enn musikken på din vei inn i det musikalske landskapet.

Betale regninger

– Regninger må betales, som bassist Bárður Reinert Poulsen sa til de lydhøre elevene da de møttes til felles samling før de gikk inn på øvingsrommene for å forberede kveldens konsert på Sundbytunet.

Annonse


Elevene har selv planlagt konserten gjennom faget Instruksjon og ledelse. En stor del av dette faget er produksjonsledelse, hvor vi lærer å lede, planlegge og gjennomføre konserter og produksjoner av for eksempel et album eller en cd.

– De imponerer med sin iver og dedikasjon, sier lærer Petter Barg om gjengen han og de andre lærerne guider inn i jazzlandskapeet i dette prosjektet.

Død-jazz

Og en lokal nyvinning innen sjangeren jazz er som nevnt i ferd med å gro vinger inn mot konserten.

Ivar Sekse Hillerud er mest bevandret i sjangeren «death metal», og han valgte å ta med seg jazzen inn i dette landskapet gjennom dette prosjektet.

– Vi blander death metal sin brutalitet, riff og kraft med det rytmiske, blåsere og improvisasjon fra jazzen, forklarer han for Jessheimpuls.

Så veien inn i jazzen er ikke en vei alene. Det er Sekse Hillerud sin vei inn et eksempel på.

Sundbytunet

Konserten på Sundbytunet må kalles en ubetinget suksess. Godt oppmøte, leken og levende variasjon av jazz fra scenen og – ikke minst – samarbeid på tvers av musikalske grenser lokalt kan vise seg å være frøet som er sådd slik at dette blir en tradisjon.

Det var i hvert fall en vellykket jomfrufødsel – om vi kan kalle UngJazz for det – og det er grunn til å klappe hverandre på skuldrene i jazzmiljøet.

I 5/4-dels takt, selvsagt.

Copyright © 2024 Jessheimpuls AS, Storgt. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.