Abonnenter
Kvikkleire-svar på Stortinget
Foreløpig siste kapittel er skrevet om problematikken rundt potensielt kvikkleireskred ved Gardermobanen og E6 utenfor Jessheim. Denne uka var temaet oppe på Stortinget, og samferdselsministeren puttet ansvaret der det hører hjemme.
Arbeidet med sikring av området med kvikkleire under E6 og Gardermobanen fikk i forrige uke forankring i Samferdselsdepartementet og hos politiet. Nå har også samferdselsminister Jon-Ivar Nygård uttalt seg om hvem som har ansvar for hva i sikringsarbeidet.
Stortinget
Spørsmålet ble stilt i spørretimen på Stortinget tidligere denne uka, og det var Høyres Turid Kristensen som stilte følgende spørsmål:
“Det har blitt kjent at det er fare for kvikkleireskred i Ullensaker kommune, som vil kunne føre til alvorlige skader langs E6 og Gardermobanen. Hvordan vil statsråden kunne bidra til at staten så raskt som mulig tar ansvar og sørger for de nødvendige sikringstiltak?”
Svaret fra samferdselsminister Nygård var som følger:
“ Etter at Ullensaker kommune varslet om resultatene fra undersøkelser de har fått gjennomført av Norges Geotekniske Institutt, har Statens vegvesen og Bane NOR gjennomført supplerende grunnboringer ved Dølibekken. Området overvåkes i tillegg med drone for å følge med på eventuell erosjon. Norges Geotekniske Institutt er nå engasjert av Statens vegvesen og Bane NOR for å videreføre arbeid med kartlegging av området og for å prosjektere nødvendige tiltak for å sikre E6 og jernbanen.”
Og videre:
“Statens vegvesen og Bane NOR er i dialog om videre gjennomføring av nødvendige sikringstiltak. De er enige om å dele på kostnadene. Statens vegvesen vil ha ansvaret for gjennomføringen av byggearbeidene.”
Fornøyd
Ordfører Ståle Lien Hansen – og et samlet politisk miljø – er godt fornøyd med både svaret fra samferdselsministeren og det som blir gjort av sikringsarbeid i området.
Ordfører Lien Hansen uttrykte glede da Jessheimpuls snakket med ham i forbindelse med at Samferdselsdepartementet og politiet har engasjert seg i denne alvorlige saken.
– Vi er glade for at både Samferdselsdepartementet og politiet har engasjert seg i denne saken, og de bidrar til at det er framdrift fram mot erosjonssikring av området, sier Ståle Lien Hansen til Jessheimpuls søndag ettermiddag i forrige uke.
Pådriver
Ullensaker Kommune har vært en pådriver for å sikre området Dølibekken etter at undersøkelser viser store endringer i grunnen, og prøver av grunnen viser at det med stor sikkerhet strekker seg et kvikkleirebelte under E6 og Gardermobanen.
Jessheimpuls 12. august:
– Vi har vært en pådriver til å redusere risikoen for at det oppstår utglidninger i tilknytning til Dølibekken, og den rollen har vi tatt selv om det ikke er Ullensaker Kommune som eier infrastrukturen i form av toglinjer og E6, sier ordføreren.
Ullensaker kommune har hele tiden informert Bane Nor og Statens vegvesen om prøveresultater og om den reelle faren for utglidning i området, og i begynnelsen av september ble det rettet formell henvendelse til Samferdselsdepartementet.
Grunnen til det var å synliggjøre alvoret i situasjonen samt å sørge for at Bane Nor og veivesen holder framdrift på sin kant.
Jessheimpuls 3. september:
Forankring
– Det gjorde vi for å forhindre at framdriften skulle stoppe opp – eller ikke ha tilstrekkelig oppmerksomhet og infrastruetureierne Bane Nor og Statens vegvesen, sier Lien Hansen.
– Hvorfor var det så viktig å forankre dette hos Samferdselsdepartementet – og nå hos samferdselsministeren, ordfører?
– Det er Samferdselsdepartementet som eier infrastrukturen, så da sier det seg sjøl at det er greit å ha dem med på laget når vi ønsker bekreftelser på at ansvar blir tatt der det hører hjemme.
– Og nå blir det sikringsarbeid allerede i høst?
– I etterkant av vår henvendelse 6. september, så har vi også hatt møte med politiet. Vi er kjent med at politiet har gått i dialog med Norsk geoteknisk institutt (NGI), og det skal være inngått avtale mellom veivesenet og NGI om å prosjektere erosjonssikring.
Sikrer i høst
Dette arbeidet er i gang, og det fysiske arbeidet med sikring tar til nå i høst, sier Lien Hansen.
Det vil også bli stilt spørsmål i Stortingets spørretime om denne saken, hvis potensielle alvorlighetsgrad langt på vei har fått fokus gjennom det arbeidet som Ullensaker kommune initierte etter de funnene som er gjort i området Dølibekken det siste halvannet året.
– Og med funn av ytterligere utglidninger i sommer, så var det viktig for oss å holde trykket oppe i denne saken, sier Lien Hansen.
Og med støtte fra øverste departementhold så skulle det være “trykkoker” god nok med tanke på framdrift.