Kontakt oss

Folk

Samler verden i Jessheim sentrum

Publisert

Jessheim er en liten verdensmetropol, og det skal vi vise fram i sentrum lørdag 5. september, sier Petter Barg og Øystein Johnsen.

Det er andre gang at det inviteres til global samling i Jessheim sentrum, og i disse dager er de siste forberedelser i gang for å legge forholdene maks til rette for å vise fra kulturuttrykk fra hele verden.

Denne dagen handler om å vise fram – og lære mer om – musikk og andre former for utøvende kultur som finnes her i Ullensaker. Og folk har mulighet til å bli med på gratis “workshops” – altså læringskvelder – der vi kan prøve oss på afrikanske trommer, samisk musikk og joik eller sør-afrikansk støveldans (gumboot) og trommespilling.

Du finner link til påmelding til disse kursene ved å TRYKKE HER og Jessheimpuls vet at de som var med på første bolk hygget seg storlig. Det er kurskvelder 26. august og 2. september fra 18.00 til 21.00 begge kvelder.

Ambisjonen er at noe av det som læres også skal framføres på scenen på selve dagen 5. september.

2019: Det var god stemning under festivalen i 2019. Her opptrer de som hadde trommeworkshop.

Bli kjent

– Men dette handler om mer enn å lære seg trommer, Petter Barg?

– Vi har et så stort mangfold også innen kultur her i Ullensaker, og vi har lyst til å bidra til å lage en møteplass der kulturkreftek kommer sammen og viser fra det som finnes av ressurser, sier Barg, som sammen med Øystein Johnsen og kultursjef Jon Henrik Solhei tok initiativ til denne dagen i fjor.

– Det ble en dag som ble meget vellykket; det ble vist fra mat og kultur fra mange verdenshjørner, sier Barg.

Annonsering

– Men i år blir det dessverre ikke matboder på grunn av hensynet til smittevern, legger produsent Frode Larsen til.

Mangfoldet stort

Ullensaker har stadig flere innbyggere med innvandrerbakgrunn. De sist fem årene har andelen økt fra 20 prosent i 2015 til 29 prosent i 2020. Dette er en høyere andel enn i landet som helhet (18,2 prosent) og samlet i Viken fylke (20,9 prosent).

Ullensaker har også den høyeste andelen med innvandrerbakgrunn i Gardermoregionen. Personer med innvandrerbakgrunn er en sammensatt gruppe både når det gjelder botid og bakgrunn.

De seks landene flest har sin bakgrunn fra er Polen, Pakistan, Litauen, Irak, Afghanistan og Sverige (SSB, 2020).

Vi var 40.022 ullsokninger ved forrige offisielle telling nå i 2020.

Spennende program

Det er et tettpakket program gjennom hele dagen lørdag 5. september. Ordfører Eyvind Schumacher foretar den offisielle åpningen 11.oo denne dagen, og siden går det slag i slag på rådhusplassen fram til 16.00.

Også biblioteket blir internasjonal arena denne dagen. Fram 13.00 blir det samtale mellom journalist Afshin Ismaeli og Trine Kjus om kvinner i krig. Ismaeli jobber for Aftenposten og Kjus er kulturleder i Romerikes Blad.

Les artikkelen i Jessheimpuls om Afshin Ismaeli:

https://jessheimpuls.no/jp/2020/02/07/leverer-prisvinnende-journalistikk-fra-konfliktomrader/

Hele programmet for Global Gathering Festival finner du ved å TRYKKE HER

Annonsering

 

 

Annonsering

Copyright © 2022 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.