Byhistorie
Sjokkåret – ordføreren reflekterer
AV ELISABETH ØSTBY
Ordfører Eyvind J. Schumacher forteller om året som sendte landet – og i særdeleshet Ullensaker – ut i krise. Og krisen traff oss med fornyet styrke denne uka.
For akkurat ett år siden stengte Norge. Sjokket var stort da Covid 19 overtok livene våre. Heldigvis visste vi ikke da hvordan det ville se ut ett år etterpå.
Vi lengtet etter 2021, men første kvartal har ikke stått til forventningene. Ordfører Eyvind Jørgensen Schumacher forteller om hvordan det har vært å være øverste leder i kommunen dette året.
Sjokket
Andre steder i verden er det vanlig at det dukker opp epidemier. Vi har vært forskånet for det, og i vår lille avkrok av verden er vi vant til at alt ordner seg. Det går nok bra skal du se. Og som regel gjør det jo det. Derfor var nok sjokket enda større for oss. For bortsett fra den eldre generasjonen der noen fortsatt kan minnes 2. verdenskrig, så er ikke vi vant til kriser på denne måten.
– Jeg husker selv at jeg tenkte slik, sier Eyvind Schumacher.
– Familien hadde bestilt tur til Frankrike i påsken i fjor, og vi hadde lenge et håp om at det ville ordne seg. Så feil kan man ta, smiler han.
Pandemien kom brått på oss alle. I starten av februar i fjor kom de første tilfellene til Norge, og en viss uro bredte seg. Etter dette eskalerte det raskt fram til 12. mars da hele Norge stengte.
Telefonen glødet
– Den dagen var telefonen nærmest rødglødende, mimrer ordføreren.
– Det var vanskelig å vite hvilke tiltak vi måtte gjennomføre. Regjeringens pressekonferanse senere samme dag satte heldigvis klare retningslinjer, selv om de var ekstremt inngripende i livene våre.
Etter denne dagen måtte Eyvind innom butikken før han dro hjem.
– Det som møtte meg der var helt absurd, sier han.
Tomme hyller
Alle de tomme butikkhyllene var et altfor synlig bevis på den krisen vi nå befant oss midt i.
– På kontoret dagen etter ble jeg sittende å titte ut av vinduet på de folketomme gatene og parkeringsplasser uten en eneste bil midt i Jessheim sentrum. Det var tungt. I starten var informasjonsbehovet stort, og det ble opprettet en egen telefonlinje som kunne gi praktisk informasjon og noen å snakke med. Det var viktigst å være tilgjengelig, sier Eyvind.
Bratt læringskurve
Hva har så dette året gjort med oss?
– For min del har dette året vært ekstremt lærerikt, sier ordføreren, som ut av det blå fikk arbeidsoppgavene radikalt forandret.
– Beredskapsarbeid og krisehåndtering har tatt over for deltakelse i lag og foreninger, åpninger av ulike begivenheter og andre besøk og oppmøte på arrangementer. Jeg savner den delen av jobben min. Beredskapsarbeid og krisehåndtering har jeg lite erfaring med.
– Det har jammen blitt noen heftige innføringskurs. Heldigvis har vi en stor organisasjon i kommunen med dyktige mennesker som alle har lagt sjela si i den nye situasjonen som har oppstått. Vi er 2.200 ansatte minner han om.
– Det er mange mennesker med mye kunnskap.
Lite heldig pallplass
Ordførerens største bekymring er alle de som har mistet jobbene sine. Hele 3.000 mennesker er arbeidsledige, og det er en høy andel av Ullensakers befolkning.
– Vi ligger på tredje plass i Norge over antall ledige, og det er en pallplass vi ikke ønsker.
Han innrømmer at han er bekymret for tiden som kommer.
– Det er så mange konsekvenser vi ikke vet noe om, sier han.
– Prognosene til Avinor sier at luftfarten vil være på 2019 nivå først i 2025. Hvis det stemmer, så er det mange mennesker som må ut på arbeidsmarkedet for å finne seg nye jobber.
– Vi vet at ledighet er roten til alt vondt, og jeg er redd for langtidskonsekvensene. Vi har høye eiendomspriser i kommunen vår. Det vil si at mange sitter på mye gjeld. Mister du jobben din blir belastningen ekstremt stor.
Variert næringsliv
Variasjon i arbeidsplasser er viktig. Det har vi sett i år. Derfor jobber vi aktivt med næringsutvikling for å tiltrekke oss nye bedrifter.
– Vi er i forhandlinger med OsloMet, som tar avgjørelsen på hvor de ønsker å være i løpet av høsten i år.
OsloMet har ca 22.000 studenter, og det å få dette utdanningstilbudet til kommunen vil ha stor betydning for vår utvikling.
https://jessheimpuls.no/jp/2021/03/11/alle-vinner-pa-a-si-jessheim-hoyt/
– Vi jobber hele tiden for at Ullensaker skal bli en enda mer attraktiv kommune å flytte til. Det er planer for utbygging i Jessheim sentrum og Oslo airport City er under utvikling for å nevne noe.
Alle planene går som planlagt.
I Norges tjeneste
Ullensaker har hatt store og viktige oppgaver for nasjonen Norge i forbindelse med hovedflyplassen på Gardermoen.
– Vi har organisert tre karantenehoteller og testing av reisende som kommer fra utlandet. Hele 13.000 mennesker blir testet på Gardermoen i løpet av en uke. Dette har vi klart gjennom et tett samarbeid med LHL-sykehuset.
Det beste i oss
Når krisen inntreffer så våkner folk.
– Det har vært helt utrolig å se på alle de som stiller opp frivillig for å gjøre hverdagen til de som har det ekstra vanskelig, litt lettere, sier ordføreren.
– Samhørigheten blir synlig, og den trenger vi sårt.
Han trekker fram leirskredet i Gjerdrum som et godt eksempel.
– Da vi alle så fram til et nytt år, så rammet enda en krise nærområdet vår i romjulen. Leirskredet i Gjerdrum slo oss i bakken, men da fikk vi også se hva som bor i oss mennesker, og hvordan behovet for å være behjelpelig melder seg.
Ullensaker bisto med kriseteam, et av karantenehotellene ble gjort om til evakueringshotell. Kommunen hjalp til med vei og avløp og ga bort læringsbrett til de elevene som trengte det.
Det føles godt å kunne hjelpe, selv om alt føles meningsløst der og da, sier han.
Alt blir bra
Ett år har gått og Covid 19 slipper ikke taket med det første. Eyvind Schumacher håper på en mer normal høst.
– Vi må jo håpe, smiler han.
– Det jeg savner aller mest akkurat nå er å kunne innta noen nye opplevelser som ikke har med pandemi å gjøre. Jeg savner å kunne gå på en konsert, på kino eller en utstilling. Jeg savner også å reise, innrømmer han.
– Til høsten kanskje.
Ja, vi satser på høsten, avslutter han.