Abonnenter
Skjebneuke for Raknehaugspillet
Denne uka blir helt avgjørende for om Raknehaugspillet atter kan se dagens lys. Politikerne skal behandle en søknad om finansiell støtte. Administrasjonen i Ullensaker kommune gir tommelen ned. Nå håper initiativtakerne på positivt vedtak fra politikerne.
Lokale krefter jobber nå for å løfte fram Raknehaugspillet etter at det ble teppefall i 1998. Saken er på kulturpolitikernes bord denne uka. Raknehaugspillet ble spilt sju år på rad og samlet årlig 1.500 betalende publikummere i perioden 1991 til 1998.
Nå er Foreningen Raknehaugen etablert, og søknad med prosjektbeskrivelse og budsjett er sendt til Ullensaker kommune.
Foreningen har tidligere presentert planene for noen inviterte politikere og kulturenhete. Ambisjonsnivå og mål for prosjektet er avklart, og ifølge foreningens folk er stor vilje både i foreningen og blant samarbeidspartnere for å realisere spillet i 2023.
Jobbet i høst
Initiativtakerne til «nye» Raknehaugspillet – vi finner navn som Hans-Petter Trondsen, Tore Østvang, Anne-Brith Sandsnes, Vidar Birkelund, Ole G. Hertzenberg og Knut Ljøgodt – har jobbet hardt og godt gjennom høsten med med manus, med å rekruttere skuespillere, musikere og sangere.
Men – som det gis uttrykk for:
«Utfordringen er å «holde» disse menneskene «varme» (vi har jo foreløpig ikke mulighet for å kontraktfeste dem – med en økende risiko for at de kan «glipper» fordi andre attraktive tilbud dukker opp).»
Foreningen planlegger å engasjere alt som kan krype og gå av lokalt kulturliv i prosjektet. og 17. november blir det avholdt generalforsamling i Raknehaugspillet.
Beskjeden i forkant av utvalgsmøtet denne uka er:
«Å få satt opp et ambisiøst og solid Raknehaugspill i 2023, står og faller derfor på om politikerne og Ullensaker kommune er villige til å stille opp på en solid måte. Dette budskapet føler foreningen at den har vært tydelig på i alle møter, samtaler, e-poster og annet til politikere og kultursjef .
Ber om dette
I søknaden til Ullensaker kommune ber foreningen om:
- Tilskudd på 200.000 kroner
- Forpliktet kjøp av en forestilling (verdi er 156.000 kroner)
- En underskuddsgaranti som sørger for at initiativtakerne ikke løper personlig risiko ved gjennomføring
Punkt tre vil bli helt avgjørende for foreningen, som tror at det skal være mulig å nå budsjettmålene som er satt med sponsorstøtte og annen økonomisk støtte.
Foreningen tror det skal være mulig å selge billetter for opp mot 800.000 kroner.
Styret i Raknehaugspillet er en seriøs gjeng personer som vil gjøre alt som står i vår makt for å benytte MINST mulig (forhåpentligvis ingenting) av den underskuddsgarantien dere politikere måtte bevilge. Håper dere merker dere at budsjettet balanserer HELT UTEN utløst garanti.
«Om dere politikere ikke bevilger den støtten vi må ha – i størrelsesorden kr 356.000 kroner pluss underskuddgaranti – vil konsekvensen derfor bli at vi i styret må ta en stor personlig økonomisk risiko. Det ønsker vi ikke.»
Administrativt nei
Kommunedirektøren innstiller på følgende:
«Kommunedirektøren vurderer en ny oppsetning av Raknehaugspillet som en godt bidrag til kulturlivet i kommunen, men finner i lys av den generelle utfordrede situasjonen som kommunen erinne at det er utfordrende å finne økonomiske ressurser i størrelsesorden som her omsøkes. Kommunaldirektøren finner det heller ikke riktig at kommunen skal låse kommende tiltak for kommunens ansatte til å kjøpe ut billetter til et enkeltarrangement, da denne type personalpolitiske tiltak må sees i en helhet.»
Det er med andre ord duket for et ekstremt viktig møte i hovedutvalget for teknisk, kultur og idrett onsdag denne uka.