Abonnenter
Skolebygging opp igjen politisk
Håndteringen av framtidens skolekapasitet de neste 10 årene er igjen på sakskartet. Men er forslaget som legges fram egentlig et signal om å rykke tilbake til start?
Framtidens skolekapasitet har vært en politisk og administrativ nøtt i flere år, og få områder har vært gjenstand for så mye diskusjon og strategiarbeid som nettopp skolekapasitet.
Hovedbildet i denne teksten er fra en relativt frisk debatt i kommunestyret rundt hva som skjer med bygging av skoler i Ullensaker. Det er steile politiske fronter rundt dette temaet, og Arbeiderpartierts Lars Fjærli Hjetland har vært den tydeligste kritikeren underveis i behandlingen av denne saken.
Dette arbeidet – som til slutt endte opp med en tverrpolitisk vedtatt plan – er beskrevet som å gå på tomgang fra flere hold det siste året – og vel så det.
Ikke minst det kommunale foreldreutvalget for grunnskolen (KFG) kom med en sjeldent skarp og tydelig beskjed til dem som har ansvaret for framdriften når det kommer til skolekapasitet i mai i år:
– På etterskudd
“Vi anmoder politikerne på det sterkeste om å igangsette planen for utbygging. Dette er et stort puslespill, der bitene henger nøye sammen og krever en samlet plan. Vi er allerede langt på etterskudd.”
– Vi uttaler oss ikke slik vanligvis, men nå er det alvor og vi kommer med en klar beskjed der vi ber politikerne sette i gang slik at vi får langsiktighet og forutsigbarhet rundt skolekapasitet i årene som kommer, sier leder av KFG Håkon A. Løe til Jessheimpuls.
– Et tydelig alvor i uttalelsen til KFG?
– Ja, nå er de nødt til å fatte beslutninger på rådhuset, sa Løe til Jessheimpuls i mai år.
Les hele saken fra mai 2024 her:
Nytt forslag
Nå ligger et nytt forslag til politisk behandling, og først ut er nettopp foreldreutvalget som Løe leder.
Dette er forslaget fra administrasjonen:
- Ny ungdomsskole på ny tomt dimensjoneres med 10 paralleller der grønn kapasitet tilsvarer 750 elever og gul kapasitet tilsvarer 900 elever.
- Fremdriften for Skogmo-alternativet for ny ungdomsskole legges til grunn (uten at Skogmo- alternativet vurderes i forhold til Gystadmarka nord i denne saken).
- Når Jessheim skole og ressurssenter skal rives og bygges ny flytter elevene ut fra skolen og inn i eksisterende kapasitet på skolene Algarheim, Gystadmarka og Nordkisa.
- For å imøtekomme elevtallsveksten på ungdomstrinnet benyttes modulen (tidligere benyttet av Voksenopplæringen) på Allergot ungdomsskole i supplement med eide eller leide arealer.
Gevinsten?
– Hva mener dere om dette forslaget, Løe?
– Jeg skal ikke forskuttere behandlingen av saken i møtet vi skal ha mandag, men jeg stiller meg noen spørsmål etter å ha lest saksdokumentet.
Les dokumentet her: Kapasitet skoleportefølje i Ullensaker 2024-2033
– Hvilke spørsmål stiller du deg?
– Jeg sitter med en følelse av at vi er tilbake til start her, og jeg lurer litt på hva man vinner på å gjøre det på den måten som er skissert i saken. Jeg ser at Nordby ungdomsskole skal fredes, men til hvilken pris?
– Men jeg vil foreløpig nøye meg med å si at det ikke er noen god løsning som ligger på bordet, selv om jeg forstår at det er et underliggende ønske om å spare penger for Ullensaker Kommune. Spørsmålet er bare om man skyver kostnader og ulemper over på foresatte, ansatte og barn, ikke minst ved å spre elever på tre skoler når nye Jessheim skole skal bygges, slik det står i saken.
Eksisterende bygg
Politikken har tidligere utfordret administrasjonen på å utnytte eksisterende kapasitet. Målet for arbeidet har derfor vært å se etter løsninger som bidrar til å utnytte eksisterende kapasitet og holde kostnadene nede, og den politiske saken som nå kommer på bordet er ment å svare ut disse utfordringene.
“Ny ungdomsskole på ny tomt og ny Jessheim skole og ressurssenter er de to viktigste bidragene til å øke skolekapasiteten i Jessheim i nærmeste fremtid. Skolene kan tidligst stå klare i 2029, og elevtallsveksten er jevn fremover.” heter det i saksgrunnlaget.
– Halter videre
Kommunestyret behandlet sak om skolekapasitet i juni, og der ga Arbeiderpartiets Lars Fjærli Hjetland uttrykk for at Ullensaker halter videre i forsøket på å løse utfordringene.
– Jeg klarer ikke lenger å se helheten, og jeg er ikke trygg på at vi sikrer plasser til elever de neste fem-seks årene, sa Arbeiderpartiets Lars Fjærli Hjetland innledningsvis i debatten da kommunestyret tirsdag fattet endelig vedtak.
– Vi halter videre, fortsatte Hjetland, som uttrykte bekymring for at det er for mange x-faktorer som står ubesvart når skolekapasiteten nå skal utvides.
Les hele saken fra juni her:
– Følg planen
Det rødgrønne mindretallet ønsker – som de har tatt til orde for hele veien – at det opprinnelige løpet for framtidig skolestruktur og bygging av skoler skal følges, men den borgerlige posisjonen har lagt den til side for å se om det finnes løsninger som reduserer investeringskostnader samt at ledig kapasitet blir utnyttet maks.
Og det er nettopp dette som skal behandles politisk denne møterunden.
Om det blir farbar kurs mot sårt tiltrengt skolekapasitet ved et tverrpolitisk vedtak?
Det vil i så fall være noe nytt slik denne saken har utviklet seg.
Og på sidelinjen følger foreldreutvalget for grunnskolen spent med.
– Det siste året har det jo ikke vært framdrift i denne saken, sier foreldreutvalgsleder Løe.