Kontakt oss

Abonnenter

Speiderhøvding snart 70 år på post

Avatar

Publisert

den

Arild Andersen (85) har vært med på flaggheising ved Herredshuset siden midten av 50-tallet. Så også i år. 

Det er noe verdig over flaggheisingen i parken utenfor Herredshuset 08.00 på 17. mai, og Jessheimpuls har vært til stede under markeringen de siste fem årene.

ÆRESVAKT: Speiderne står æresvakt under nedleggelse av kranser ved bautaen i parken ved Herredshuset. Her er forberedelsene i gang. 

Det er ikke mye å slå i bordet med hvis vi sammenligner med speiderleder Arild Andersen (85), for han nærmer seg 70 flaggheisinger med stormskritt.

– Det var annerledes i starten, sier Andersen etter at flaggheising og æresvakt under nedleggelse av krans (foretatt av pensjonert kavalerist og kommunepolitiker Iver Tokstad) er vel overstått i morgensolen i Jessheim sentrum.

HØYTIDELIG: Kransenedleggelse ved Herredshuset er en høytidelig affære. I år var det Iver Tokstad som fikke det ærefulle oppdraget.

– Den gang var det oppmøte 07.20, og vi marsjerte etter korpset for så å heise flagget, sier mannen som – med unntak av ett år – har vært med og heist flagget siden midten av 1950-tallet.

Det var også speiderfrokost etter endt dyst, enten på Misjonshuset eller i kirken. Det er det ikke lenger.

TRADISJONER: Speiderne har i alle år hatt ansvaret for flaggheising ved Herredshuset om morgenen på 17. mai. Her er nye og gamle speidere samlet skjønn forening. Arild Andersen har overoppsyn. 

– Hvordan har det seg at det er blitt et liv i speiderbevegelsen, Arild?

– Jeg har vært speider siden 1950, og det hele startet med at en kamerat seg jeg så at noen holdt på med et eller annet i nærheten av der vi bodde på Sand. Vi lusket på dem helt til de oppdaget oss og ropte oss bort til seg, sier Arild.

– Vi ble rekruttert, og året etter var jeg på speiderleir, som jeg har vært mange ganger siden.

TIL TOPPS: Her går flagget til topps i parken ved Herredshuset, og speiderne står for flaggheisingen. 

– Du må huske på at det ikke var så veldig mye å foreta seg den gangen, og jeg var ikke så opptatt av idrett, legger han til.

Arild Andersen har vært på landsleir hele 15 ganger, og det er litt av en prestasjon med tanke på at landsleir arrangeres hvert fjerde år.

– Hva liker du så godt med speiderbevegelsen?

– Du lærer deg samhold og lagarbeid, i tillegg til mye praktisk du har bruk – som førstehjelp, friluftsliv og det å få til noe sammen med andre. I tillegg har det vært veldig fint å dra på turer i inn- og utland.

På brystet skinner en utmerkelse Arild Andersen er stolt av. Det er Kongens Fortjenstmedalje som han ble tildelt i 2004.

– Kona og jeg fikk – sammen med andre – audiens hos Kong Harald, og jeg fikk snakket med ham også. Det var en fin stund, sier Andersen.

– Mange i speiderbevegelsen lokalt nå?

– Vi er vel rundt 25 i vår gruppe nå.

SPEIDERHYTTA: Speiderhytta i Allergotmarka ble bygget i 1958. Den står der fortsatt, til glede for mange turgåere. Foto: Digitalt Museum/Sven Myrvold

– Speiderhytta står i Allergotmarka fortsatt. Når ble den bygget, forresten?

– Den ble bygget i 1958. Det ble kjøpt og revet et stabbur på Gardermoen en plass, og så ble hytta bygget, sier Andersen før han skal videre og utføre oppgaver og sosial omgang resten av nasjonaldagen.

Han er selvfølgelig alltid beredt, Arild Andersen.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.