Handel
Spente politikere før krisepakke i dag
Ullensakers politikere bedyrer at de sender signaler til sine folk på Stortinget om behovet for konkrete grep for å hjelpe næringslivet i kommunen.
Det var et historisk – lite men like fullt historie – øyeblikk da formannskapet i Ullensaker tidligere denne uka logget seg på for å gjennomføre det aller første digitale politiske møtet i vår kommune – et møte som foregikk i rolige former. Spenningen knytter seg i disse dager til om hva sentrale myndigheter legger fram av midler for å lette problemene i blant annet n-ringslivet.
Her i Ullensaker er arbeidsledigheten gått fra 4 til 16,3 prosent, og det er ingen tvil om at beredskapen – ikke minst på Gardermoen i starten av epidemien – tærer kraftig på økonomien.
16 prosent ledighet
Regjeringen har varslet at de i dag – fredag – vil komme med nye grep for å avhjelpe den situasjonen næringslivet i Norge kollektivt står overfor. Jessheimpuls har spurt utvalgte politikere i Ullensaker hva som kan fra deres taburett – både lokalt og inn mot sentrale myndigheter – for at vår kommune og næringsliv skal «stå han av».
Her i Ullensaker er arbeidsledigheten gått fra 4 til 16,3 prosent, og det er ingen tvil om at beredskapen – ikke minst på Gardermoen i starten av epidemien – tærer kraftig på økonomien.
Hva kan våre folkevalgte gjøre for å belyse situasjonen, og hvilke grep kan vi ta lokalt?
Bidra med hva?
– Ja, hva kan egentlig Ullensakers poltikere bidra med – ut over forståelse for at det er tøft – til de næringsdrivende som forsøker å minimere skadene et samlet næringsliv står overfor?
– Vi skal ha en tett dialog med de næringsdrivende for å finne ut hvilke tiltak som kan iverksettes for å minimere skadene som smittetiltakene påfører næringslivet. Det er næringslivet som vet best hva som skal til, og da må vi snakke med næringslivet, sier Høyres Willy Kvilten, som samtidig erkjenner at det ikke er så mange tiltak å stille opp med på kommunalt nivå. Det er Stortinget som har virkemidlene og ressursene.
– Starte opp prosjekter
– Vi har dessuten vedtatt et investeringsbudsjett for 2020. For å stimulere næringslivet kan kommunen sørge for at prosjekter som er vedtatt faktisk også startes opp og at anbudsprosesser startes opp. Dermed kan firmaer som vinner anbud sikres jobb for noen av sine ansatte, fortsetter vår tidligere varaordfører.
– Vi bør også se på om vi kan skyve på betalingstidspunkter for betaling av kommunale avgifter, legger Kvilten til.
Rammes hardt
– Vi følger situasjonen for arbeidstakere og næringsliv i Ullensaker tett, og vil gjøre det vi kan for å bidra til å minimere skaden. Dessverre er vår kommune en av de som rammes hardest av de sosiale virkningene av smittesituasjonen, sier Arbeiderpartiets Irene Furulund, som sier hennes parti har varslet sine folk sentralt om at kommuneøkonomien er et stort problem.
– Ta del i anbud
– Den rød-grønne samarbeidsplattformen inneholder et konkret forslag som vil hjelpe lokalt næringsliv i denne spesielle og vanskelige tiden vi befinner oss i, sier SVs Mahmod Ahmad.
Forslaget går ut på å legge til rette for at små lokale foretak kan være med å ta del i offentlige anbud der det er mulig.
Ahmad understreker også viktigheten av å sørge for at folk har en trygg inntekt og at næringslivet har det som trengs for å klare seg gjennom krisen, uten å gå i detalj.
Frykter konkurser
– Vi gjør grep gjennom blant annet gjennom Business Jessheim for å lette utfordringene til næringslivet. Dette er en situasjon der vi alle er svært bekymret for den tøffe tiden næringslivet står i i dag, sier ordfører Schumacher, som uttrykker bekymring for at Ullensaker er særlig hardt rammet av denne krisen som følge av at vi har så mange bedrifter som er knyttet opp til de hardest rammede bransjene.
– Trenger krisepakke
– Ullensaker trenger en krisepakke, både til næringslivet og til kommunen. Så vil jeg til slutt oppfordre alle som har mulighet til det til det til å bruke næringslivet vårt i den grad det er mulig under krisen. Mange bedrifter tilbyr nå å kjøre varer hjem til folk. Og når denne situasjonen er over så bør vi virkelig være ekstra rause med å bruke det fantastiske tilbudet vi har i kommunen, både på handel og øvrig næringsliv, avslutter ordføreren.
Samstemthet
– Vi opplever heldigvis et ganske samstemt storting i disse dager, og det er da viktig at vi spiller tilbake til våre egne representanter de utfordringer vi ser og opplever at næringslivet står ovenfor. Dette har en god effekt i disse tider, og det er veldig viktig, da de som sitter på Stortinget ikke har anledning til å komme like mye ut og se selv når det den krisen som nå er, sier Ståle Lien Hansen.
Tom Staahle har tatt til orde for at eiendomsskatt på næring ikke må innføres (løfter fram en bestilling fra posisjonen senere i vår, red.anm.), og Staahle har tatt til orde for at Ullensakerk kommunen bør redusere kommunale avgifter.
– På nasjonalt nivå får Stortinget og regjeringen gode råd av NHO og andre næringsorganisasjoner. Følg de rådene, er vårt tips, sier Staahle.