Kommentar
Storm eller storm i et vannglass?
KOMMENTAR
Blir 2020 året vi ser resultater av et politisk skifte i Ullensaker, eller blir dette året der begeret renner over og samarbeidsprosjektet mellom seks partier rakner for åpen scene?
Vi legger bak oss et interessant og turbulent år i politikken her på hjemmebane. Skuta ved navn Ullensaker seiler fortsatt videre som den raskest voksende kommunen i landet.
Med nytt mannskap ved roret blir det interessant å følge med på den kursendringen som ble varslet før valget – og som nå skal settes ut i livet av samarbeidspartiene Ap, Sp, MDG, SV, Rødt, og Venstre.
Nytt mannskap ved roret
Denne gjengen har allerede manøvrert i litt urolig sjø siden de fikk hendene på roret i september i år. Ikke minst på grunn av den nye opposisjonen som står på akterdekket og roper gjennom brottsjøer – litt oppvaskvann – og det som plutselig er blitt politisk motvind etter 20 år med kapteinslue, sjøkart og borgerlig kurs, som det heter.
HISTORIE: Er dette det siste Ullensaker så av Tom Staahle som ordfører? Nå er han og Frp i opposisjon, så får vi se om den opposisjonen blir konstruktiv for kommunen.
Urolig sjø
Mye av valgkampen handlet om tempo i veksten, bedring av økonomien og kontroll på byggingen av byen Jessheim – for å si det noe forenklet. Da dropper vi å nevne stadige drypp om skyldfordeling, ansvarlighet og andre former for spissformulering i kjølvannet av nevnte valgkamp og tiden etter skiftet.
FORLIS?: Klarer den nye posisjonen på seks partier å holde sammen? Vi så antydning til sprekker i fundamentet i saken om Gotaasalleen da MDG satte ned foten og prosjektet ble utsatt.
Hva er det så vi som henger på bakerste benk i de politiske møtene observerer?
Politisk motvind
Vi ser i hvert fall at den nye posisjonen ikke får noe som helst gratis av en rutinert og erfaren opposisjon bestående av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti.
Denne blå treenigheten har en utfordring når det kommer til å være i opposisjon, for det har de nemlig aldri vært de siste 20 årene.
Egen medisin
Det er selvfølgelig uvant å få smake sin egen medisin – altså at de sjelden blir hørt – så kort tid etter valget.
Men spenningen består i hvor konstruktiv den nye opposisjonen vil bli når de har fått summet seg etter knockouten de fikk etter valget – mye fordi Høyre gikk så grassalt på trynet som de gjorde.
SPEKULASJONER: Det ble spekulert vilt om Lars Halvor Stokstad Oserud kom til å bli den nye ordføreren. I dag er han varaordfører, men framstår som ordfører.
Er konstant utestemme smart?
Men vi tror uansett at konstant utestemme ikke er veien å gå hvis de skal bidra konstruktivt de neste fire årene, selv om kursen som ser ut til å stakes ut er ganske så forskjellig fra den kursen som har vært – på papiret. Det blir spennende å se hvordan opposisjonen legger opp de neste fire årene rent taktisk og politisk.
Ei heller er det synd på utbyggerne?
Å være sint på grunn av kursendring er ingen varig taktikk. Ei heller hvor synd det er på utbyggere som får kjenne ny politikk på pungen. Tror vi.
Hva så med de seks nye bestevennene i posisjon?
Hva så med de seks bestevennene?
Joda, vi har sett eksempler på at de ønsker å endre kursen, selv om vi så antydning til sprekker i skroget før jul? Da sikter vi helt konkret til byggeprosjektet i Gotaasalleen, en sak som bærer i seg viktige momenter der partiene i den nye posisjonen er fundamentalt uenige med hverandre:
- Hvor stor betydning har byplanen?
- Hva betyr egentlig hensyn til eksisterende bebyggelse?
- Hva betyr egentlig særskilt hensyn til kulturbygg?
- Skal faginstanser og folket ha noe å si – i så fall hvor mye?
Jessheimpuls har skrevet mye om denne saken nettopp fordi det er disse prinsipielle spørsmålene som er sentrale i akkurat denne saken.
Og vi ser at de seks partiene utsatt saken for å se om de kunne diskutere seg fram til et kompromiss som er spiselig for alle seks partiene – eller i hvert fall for fire av partiene, som avtalen dem imellom åpner for.
HOLDER SAMMEN?: Kommer de seks partiene som utgjør dagens posisjon til å holde sammen i fire år? Det blir en vanskelig øvelse, uten at vi dermed sier at det ikke vil gå.
Slår sprekker?
Vi har sett at den nye posisjonen har satt foten ned for noen byggeprosjekter som har svevd i det politiske systemet ganske lenge, og vi ser at de tre opposisjonspartiene umiddelbart roper på mangel på ryggrad og at utbyggerne blir skadelidende hvis det skal vingles på denne måten.
Svaret fra varaordfører Lars Halvor Stokstad Oserud er at hensynet til innbyggerne veier tyngre enn hensynet til utbyggere, og det er kanskje i disse nyansene vil kommer til å se de største endringene i politikken framover?
Vi får se. Det er mange spørsmål som skal besvares, og visse ting er kanskje ikke så enkle å vri til som den nye posisjonen trodde på forhånd, forståelig nok?
BYEN REISER SEG: Hvordan blir byen til slutt? Det er noe av det mest spennende for 2020. Da er det nemlig nye planer og «veikart» som skal utformes. Hvem vinner drakampen?
Vi har også bitt oss merke i at det er varaordføreren som i størst grad setter sjøbein og tar til motmæle under debatter og i sosiale medier. Stokstad Oserud er så langt den mest synlige ved roret av de to kapteinene som nå står i front politisk. Det er mulig dette er en arbeidsfordeling duoen Schumacher og Stokstad Oserud er blitt enige om.
Om det vil gjøre noe med autoriteten til Schumacher på sikt? Det gjenstår å se.
Det eneste vi vet – eller fornemmer – er at 2020 kommer til å bli et spennende år.
Hvavi i Jessheimpuls ønsker oss i det vi seiler inn i det nye året?
Engasjer deg!
Konstruktivt!
Og bruk byen!
Godt nytt år.