Connect with us

Helgepuls

Stram økonomi – rike på kultur

Avatar

Published

on

HELGEPULS

Tidlig på 70-tallet var daværende kultursjef Knut Erik Hamberg og et knippe lokalpolitikere rundt i fylket for å se på kulturhus. Nesten 50 år senere er det jubileum i kulturstua vår.

Den aller første kultursaken jeg hadde på trykk i en avis var en reportasje fra da selveste Rjukan-Elvis var på utestedet Gartneriet og opptrådte. Jeg frilanset for Eidsvoll Ullensaker Blad, og det var Elvis-karaoke til den store gullmedaljen den kvelden.

Hjemmesydd Elvis-kostyme

Vår mann fra Rjukan hadde hjemmesydd Elvis-kostyme i polyester, han så ut som en parodi på en dansebandmusiker og hoftebevegelsene hans var så heftige at vi som var til stede vurderte å ta opp fasttelefonen for å ringe kiropraktor Tom Blakkisrud og be ham holde seg i beredskap i tilfelle fenomenet fra Telemark skulle få kronisk låsning. Jeg tok aldri vare på reportasjen, dessverre.

Kanskje EUBs legendariske sportsjournalist Pekkan Paulsen kan leite den fram?

Årstallet må ha vært i nærheten av 1994, og mye har skjedd på kulturfronten i Ullensaker både før og etter dette året. Men nå er altså kulturhuset vårt 20 år, og for en reise det har vært siden 1999!

Rike på kultur

Et lite dykk i det personlige bildearkivet – i tillegg til det bildene i hodet – forteller meg at vi på Jessheim og i Ullensaker er rike på kulturelle opplevelser, til tross for vi er blitt fortalt av relativt ferske ullsokninger at det egentlig bare har vært servert revy fra scener og lyden av korps i gatene. De må gjerne tro det. Vi vet litt bedre.

REVY: Kulturen i Ullensaker er vel ganske mye mer enn revy, selv om noen ynder å hevde det motsatte?

Ut fra mitt kulturelle ståsted, så er det morsomt å registrere at Ullensaker var med helt fra starten da både punken, den svarteste metallmusikken og rap på norsk fikk fotfeste i Norge.

De Sjenerte var først?

Det diskuteres fortsatt om det var bandet De Sjenerte herfra eller Front Page fra Halden som ga ut landets første punk-singel på slutten av 1970-tallet.

Og Dimmu Borgir ble startet på Jessheim i 1993, og bandet omtales som et av landets største eksportvarer innen musikk.

PUNK: Bjørn Asle Nordli og De Sjenerte.

Ikke dårlig for et band som øvde i et slitent lokale der Røde Kors holdt til rett i utkanten av Jessheim. Det var der lokalene til Ullensaker Rockeklubb var. Rockeklubben ble for øvrig startet av Bjørn Asle Nordli – ett av medlemmene i nevnte De Sjenerte.

Diaz – den unge gutten med digre joggesko

Ok – så har vi rapperen Diaz – Jessheim-patrioten som hoppet av toget til Tommy Tee og gikk solo med norske tekster. Sangen “Jessheim” har fått ikonisk status. Alle kjenner til sangen fra 2003.

Jeg fikk høre råmiksen da jeg møtte Diaz i Veiberggata. Vi satt i bilen min og lyttet oss gjennom. Den unge gutten med svære joggesko og caps hadde begått et både morsomt, karikert og levende tidsbilde av hjemstedet sitt.

Bildet av Diaz er fra et lunsjintervju i 2003. Da hang gutten nesten ikke sammen fordi han turnerte beinhard, i tillegg til å styre sin egen booking, selge albumet sjøl samt stå for logistikken.

 

VÅR MANN: Diaz en trøtt dag i 2003. 

Han var trøtt, blek, besluttsom og hadde betennelse på stemmebåndene den dagen jeg intervjuet ham. Diaz er fortsatt en av de aller tøffeste nøttene der ute.

Vi skal heller ikke glemme Ull/Kisa og andre idrettslag sin rolle som kulturbærere. Idrett er kultur det også. Selvsagt er det kultur. De beste idrettsprestasjonene er poesi i bevegelse, vil noen hevde.

Aja var kjendis på Jessheim

Ull/Kisas største legende er Aja Dønnum (fred over minnet). De nye heltene har litt å strekke seg etter, for Aja var kjendis på Jessheim i sin samtid. På samme måte som håndballspillerne var det.

POPSTJERNE?: Ull/Kisas største legende på fotballbanen Arild “Aja” Dønnum.

Når tankene begynner å fly, så er det så mye vi kommer på av små og store kulturopplevelser:

  • Vi husker jammen til Frode Larsen og kompani på Fjøsloftet. Mang en usikker nellik tok steget opp på scenen for aller første gang på jammen, undertegnede inkludert
  • Vi husker nattrock på Jessheim videregående skole
  • Vi husker konserter på Jessheim stadion (i dag Jessheim Park) – der Egil Stemkens la seg til å sove i kassa til ståbassen sin etter at Radionettes hadde spilt ferdig…
  • Vi husker Jessheimdagene
  • Vi husker historiene om legendariske Barry Matheson som hentet klasseartister til Folkets hus og til Jessheimdagene
  • Vi husker konserter på Observatoriet
  • Vi husker Bedrock Bluesband som dro landet rundt og spilte på seg massiv erfaring. Guttevalpene dro fra Jessheim som noviser og kom hjem som et garvet band med autoritet
  • Det er mange vi kan nevne, og vi glemmer helt sikkert noen – men aldri Vegar Storsve, Frode Larsen og de andre tidlige musikkbohemene som løftet fram unge musikere

 

GUTTER BLE MENN: Vetle Larsen og guttene i Bedrock Bluesband reiste landet rundt og ble menn i løpet av ett år. 

Og her står og sitter vi – nesten 50 år etter at Hamberg var på kulturhus-tokt – og ser teaterinstitusjonene våre skinne på scenen, og her på Jessheim har vi åpnet en klubbscene der andre byer og steder legger ned klubbene sine. Og vi har en av landets eldste og best fungerende kunstforeninger. Dit hentes både stor kunst og stor lokal kunst til glede for dem som tar turen.

Vi ser fram til at de nye kulturbærerne skal overta fakkelen og løfte oss videre opp og fram som kulturby.

Om det gror på kulturfronten?

Det vil vi da si. Unge låtskriver lærer av de eldre låtskriverne som en gang var unge, og på rådhuset jobbes det aktivt med kulturtilbudet for unge. Unge Isold Hekla var på låtskriverkurs for noen år siden. Hun har nylig gitt ut sin første singel. Det er et eksempel på at kulturtradisjoner bæres videre av dem som er unge.

NYE NAVN: Isold Hekla og den nye generasjonen låtskrivere vokser til. 

I dag feirer Ullensaker-kulturen huset sitt. Det gledelige – tross alt – er at kulturhuset er sprengt hva kapasitet gjelder. Og selv om kommunen er i en vanskelig økonomisk situasjon, så jobbes det med ideer og tanker om framtidig utvidelse for å henge med som kulturhus når byen vokser i det tempoet den gjør.

Gratulerer med dagen til kulturhussjef John Jørgen Støa og hans team. Framtida ligger foran oss. Det blir spennende å se hva kulturbyen Jessheim vokser seg til å bli de neste 20 årene.

For å si det med David Bowie: We can be heroes!

God helg.

HELT: David Bowie.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.