Helgepuls
Svanesang for planene?
HELGEPULS/KOMMENTAR
Man skulle tro det ble lettere å holde seg til planen etter hvert som årene går og man blir rikere på erfaringer. Men det viser seg gjerne at planene blir fler og ordene fattigere.
Det henger en liten korktavle med uforløste ideer og prosjekter hjemme på kontoret, men det er ingen vits i å sette i gang før en vanntett plan er jobbet fram. Min erfaring er nemlig at det meste strander uten en konkret plan, noe jeg fikk en påminnelse om av Paal Mogens Furuseth under åpningen av Hoppensprett-akademiet tidligere denne uka.
Små steg hver dag
Vi kjørte på samme skilag en periode på slutten av 80-tallet. Planen var å kjempe seg til en plass på landslaget, slik Ole Kristian Furuseth hadde gjort før oss.
Det var stort sett Oslo-alpinister på landslaget den gangen; vi som bodde på landet andre steder i … eh… landet hadde lenger vei å gå, syntes det som.
Ville saker å være vitne til
Ole viste vei, som han viste vei for alle alpinister i landet da han slo gjennom i verdenseliten ved å bli nummer to i verdenscupen sammenlagt samt at han vant storslalåmcupen samme år. Det var ville saker å være vitne til på nært hold.
JAGET EN DRØM: Paal Mogens Furuseth under NM junior i Hurdal i 1983. Undertegnede var prøvekjører. Foto: Tom Åge Stalsberg
Men, tilbake til påminnelsen fra Paal Mogens. Trener James Major sa at det er viktig å ha en plan, og at det er viktig å ta et lite steg framover hver eneste dag. Og det er viktig å ha en målsetting der framme å strekke seg etter. Det er blant annet derfor en av Hoppensprett-universets sju verdier er «Start med slutten».
Målsetting og lojal mot planen
Ved å sette seg et mål der framme, så er det vanskeligere å fravike planen for å komme til målet. Og ved å ta små steg, så er det lettere å jafse i seg en bit av veien til målet hver eneste dag.
Floskler? Jeg synes ikke det.
For det er ingenting som er så enkelt som å fravike en plan eller en strategi for å komme seg til målet, være seg når det kommer til trening, utdannelse, oppdragelse av barn, hunder, idrettsutøvere, innspilling av sanger, når man setter opp en teateroppsetning, bygging av et hus, bygging av en bedrift eller bygging av en by…
Ingenting trumfer en god plan! En god plan er limet i et prosjekt. Og jo flere kokker, jo viktigere er det at limet er sterkt slik at planen og rammeverket ikke ramler sammen.
På rådhuset har de nok med å bli enige seg imellom
Vi er i startgropa med å bygge by her på Jessheim, og det er ikke manko på hverken planer eller kokker. Men la oss ikke gå dit akkurat i dag. På rådhuset har de folkevalgte fullt opp med å bli enige seg imellom.
Så får alle vi andre sørge for å være helt på høyden når det kommer til egne planer.
Hva funker og hva funker ikke…
I alpinbakkene handlet det om å ta seg så effektivt og stilrent som mulig fra start til mål. Det var det som var planen, og vi forsøkte å gjøre et lite stykke arbeid for å bli best mulig på akkurat det hver eneste dag. Og vi var trygge på hva vi skulle gjøre, for det var kompetente folk som hadde staket ut kursen i den planen. De visste hva som funket. Og hva som ikke funket.
TAR TID: Det letteste i verden er å avvike fra en slagplan. Det vanskelige er å holde seg til en plan som er lagt over tid. Spesielt med mange kokker involvert…
Vi jaktet på en drøm.
Om det var verdt det?
Et høyt og rungende ja.
Mogens var farlig nær
Avvik fra planen?
Det skulle tatt seg ut. Selv om det aldri ble landslaget på vårs.
Men Mogens var farlig nær.
God helg.