Kontakt oss

Byhistorie

Tatoveringskunstner jubilerer

Avatar

Publisert

den

Johnny Robin Pettersen (55) og hans tatoveringsbedrift i Storgata har 25-års-jubilum i mars. Det har vært en tidsreise der blant annet Angus Young i AC/DC har skrytt av håndverket til Pettersen.

Det er god stemning i lokalene til Romerike Tattoo Studio i Storgata 2 i Jessheim sentrum. Praten går livlig mellom de ansatte, og kunde Jørgen Nordli er en naturlig del av samtalen.

– Kvinner dyktigst

– Vi er en grasrotbedrift med fire tatovører, to læringer og en som piercer, og hvis du ser deg rundt så ser du at det kun er jenter som jobber her.

– Ja?

– Etter mitt skjønn er jentene dyktigere enn guttene, og de legger ned jobben som må til for å bli gode i faget. De er mye mer hardføre og tåler arbeidsstillinger og motgang og arbeidstid bedre enn guttene. Og så er de i stand til å løsrive seg fra mamma, altså at de er selvstendige og ikke sender moren sin som mellomperson hvis det er noe. Det er jeg opptatt av å få fram, sier Pettersen, som selv er aktiv og travel.

– Jeg gjør to jobber hver dag, og jeg jobber med såkalte byggere – altså folk som vil ha en hel arm eller store uttrykk, sier Johnny.

Angus Young

Men tilbake til en av mest legendariske gitaristene i rocken. Angus Young i AC/DC har skrytt åpenlyst av tatovzringsferdighetene til Johnny Robin Pettersen, og bakgrunnen for det er en tatovering på ryggen til en ihuga fan av det australske bandet.

– Han vrengte av seg på overkroppen på gata i New York og viste den til Angus Young, og han ga tommel opp for tatoveringen. Sånt synes jeg er veldig gøy, sier Pettersen.

Endret holdning

Holdningene rundt tatovering har åpenbart endret seg i løpet av de 25 årene har holdt det i gang i bransjen her i Jessheim sentrum.

– De første årene holdt vi til i andre etasje der Hjemmebakeriet holdt til (på hjørnet av Storgata og Veiberggata), men i 2003 flyttet vi hit til de lokalene vi holder til i i dag. Vi måtte flytte fordi det var et eiendsomsmeglerfirma som flyttet inn der Hjemmebakeriet holdt til, og de ville ikke ha noe med oss å gjøre, sier Pettersen.

– Men i dag er det fryd og gammen?

– I dag er det helt topp, og jentene her har utviklet disse lokalene, bortsett fra stolene, sier Pettersen med et smil.

Stilfullt

Stolene stammer helt tilbake til 1940- og 1950-tallet, og den stolen som Jørgen Nordli blir tatovert i er fra 1909.

– Det er stoler fra «barber shops». Og selv om jentene som jobber her ikke er veldig begeistret for dem, så står jeg på mitt akkurat der, sier høvdingen.

Romerike Tattoo Studio var først på Jessheim, og det ble spådd at de ville gå tom for kunder etter bare noen måneder. Pågangen var stor, men tilsiget av nye ullsokninger er også stort.

– Dessuten har vi kunder fra hele Østlandet – fra Kongsvinger til Oslo og fra andre steder i randsonen til Jessheim. Vi går nok ikke tomme for kunder med det første.

Alltid tegnet

Tatoveringsyrket har alltid ligget latent i Johnny Robin Pettersen. Han har tegnet helt siden guttedagene, og han tegner motiver for hånd når kunder kommer med innspill.

– Du er nødt til å ha kunstnerisk innsikt. Det hjelper ikke med en treer fra tegning, form og farge, er min påstand.

– Sier du nei til noen?

– Det er en prosess der vi går i dialog med kunden, for du blir ganske god til å forstå hvor kundene vil i sin jakt på motiv.

– Tatoverer du ansikter?

– Nei, jeg sier nei til det. Det samme med nazi-symboler. Men hals og hode sier jeg ja til.

Trender

Når vi spør om trendene og type tatoveringer har endret seg med årene, så får Jessheimpuls en lang og innholdsrik beretning om hvordan kjendisers tatoveringer påvirker hva folk vil ha.

– Og da vi startet opp så var det stort sett motorsykkelfolk som var kunder. I dag har vi alle typer kunder – lærere, politi, fredsmeglere, unge folk med foreldre som skal ha tatovering og alt du kan tenke deg.

– Og trenden nå?

– Det er vel fire-fem små tatoveringer istedenfor en eller flere store akkurat nå.

Læretid

Det er ingen offisiell utdanning innen tatovøryrket, og det meste av erfaring, læring og kunnskap får man gjennom en læretid hos bedrifter som Romerike Tattoo Studio.

– Læretiden er gjerne fem år, og da er det store og små oppgaver å bryne seg på.

Og det skal være fullt mulig å lære ett og annet av Johnny Robin Pettersen, for på vegger og hyller finner vi prov på at han mange ganger har hevdet seg i internasjonal konkurranse. Han har sågar vunnet mot store profiler fra Amerika opp gjennom årene.

Jubileumsfest

9. mars blir det jubileumsfest hos Loung 12 i Jessheim sentrum, og der inviterer Romerike Tattoo Studio rett og slett alle kundene sine til å komme innom.

– Vi ser fram til den markering, og det er bare å ta turen innom, sier Pettersen og hans lystige stab.

Copyright © 2023 Jessheimpuls AS, Stort. 2, 2050 Jessheim. Org.nr. 920697143. Tilrettelagt av ASAP Media.