Abonnenter
Torturkammer midt i byen
Gunnar Horveraks bok om kulturminner du bør se i Ullensaker inneholder både kjent informasjon og godbiter du garantert ikke visste noe om. For eksempel at vi midt i Jessheim hadde et beryktet og fryktet fengsel under krigen.
Beklager den lett klikkvennlige overskriften i denne teksten, men Jessheimpuls mottok med en viss forbløffelse ny kunnskap om det som foregikk på det området som i dag er Jessheim videregående skole og omkringliggende hus, men som under 2. verdsenskrig var en militærleir for tyskerne.
Og rett innenfor porten – der Lykkebo står i dag – var det et hus med fengsel i kjelleren, kan lokalhistoriker Gunnar Horverak fortelle.
Målbevisst
Han har jobbet nitid og målbevisst over tid, den godeste Gunnar Horverak. Boken «Ullensaker – kulturminner du bør se» er finansiert av Ullensaker kulturråd og Raknehaugens venner.
Gunnar Horverak har for øvrig mottatt Ullensaker kommunes kulturvernpris:
Inntektene går uavkortet til Raknehaugens venner, og Horverak registrerer med glede at interessen for boka og kulturminner er til stede i befolkningen.
Boka er den nest siste som ble trykket hos R. Sand Trykkeri i Trondheimsveien. Den aller siste boka er Einar Stokstad sin bok om Jødahlsgrenda.
Fengsel
– Her står vi i Jessheimleiren. Den ble bygget av tyskerne i 1941, og på eiendommen der Lykkebo står i dag var det et hus med et beryktet fengsel i kjelleren. Det ble fortalt om umenneskelige forhold fra dem som hadde sluppet ut derfra, sier Horverak til Jessheimpuls.
En stor kontrast til det sanitetskvinnene i Ullensaker sto for i bygget som står på eiendommen nå. Lykkebo – fødestue og hjertevarmt hus – sto ferdig i 1955.
Og det er drypp som dette som gjør boka til Gunnar Horverak verdifull. Jessheimleiren huser en historie om hus som ble annektert da tyskerne kom til Ullensaker, og det er ganske heftig å tenke på at så mange som 2.000 personer holdt til i Jessheimleiren i årene 1940 til 1945.
Leste du denne?
– Hva slags bok vil du selv si at dette er, Gunnar?
– Jeg tror at dette er en bok som kan bli viktig for generasjonene som kommer etter oss, men det er også tenkt at dette skal være en «aktiv» bok som man kan ta med seg ut på tur hvis man vil utforske kulturminner i kommunen vår, sir Horverak.
Og – som han skriver i forordet – så er «mange kulturminner i Ullensaker i ferd med å forsvinne. Det gjelder særlig minner fra 2. verdenskrig. Flere steder gror igjen fordi få kjenner til dem, og de som kan forteller om steder blir etter hvert borte.»
Nær lokalhistorie er nærmere enn du faktisk tror:
Levende historie
Gunnar Horverak sin bok blir i så måte et bidrag til å holde kulturminner – ikke minst de små – levende og framme i dagen, ikke minst ved å være på tur med vandrende kulturminner som hedersmann Kåre Syltevik vitterlig er.
– Jeg har vært mye rundt med Kåre når det kommer til minner fra krigen, sier Horverak.
Boka er delt inn i forskjellige kapitler.
- Ullensaker formes
- Kulturminner i skog og mark
- Kirkebygg i Ullensaker
- Glimt fra veihistorien i Ullensaker
- Omstreiferfamilier (Gunnar er den som trolig kan mest om omstreiferne i Ullensaker og deres skjebne)
- Sirkusbygda Ullensaker
- Krigen i Ullensaker
– Hvor kan folk kjøpe boka?
– På bibliotekene på Jessheim og Kløfta, hos Norli på Kløfta og Jessheim og hos Ark, sier vår mann i kulturminnenes sfære, Gunnar Horverak.